Factcheck: dat de deur van de ruimtecapsule na de vlucht van Katy Perry van binnenuit open ging, is niet ‘verdacht’, maar juist in lijn met de veiligheidsvoorschriften

Volgens berichten op sociale media zou de recente ruimtevlucht van zangeres Katy Perry en enkele andere beroemde vrouwen niet echt hebben plaatsgevonden. Een van de argumenten van de non-believers is dat de capsuledeur na de vlucht van binnenuit openging. Volgens specialisten is dat helemaal niet ongewoon, maar juist veiliger voor de astronauten. De veiligheidsvoorschriften van de NASA bepalen dat de deuren zowel van de binnen- als van de buitenkant moeten kunnen worden geopend.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 14 april nam popzangeres Katy Perry, samen met enkele andere beroemde vrouwen, deel aan een ruimtevlucht met Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-baas en miljardair Jeff Bezos.
Het was al de elfde keer dat Blue Origin een bemande capsule de ruimte inschoot onder de vlag van zijn New Shepard-programma voor ruimtetoerisme. Met een boosterraket wordt daarbij een capsule tot net boven de Kármánlijn gebracht, zo’n 100 kilometer boven het aardoppervlak. Die wordt beschouwd als de grens tussen de atmosfeer en de ruimte. Na enkele minuten gewichtloosheid landt de capsule op aarde, afgeremd door parachutes.
Op sociale media wordt in talloze berichten gesteld of gesuggereerd dat de vlucht met de beroemde vrouwen, die nochtans live werd uitgezonden voor miljoenen kijkers, niet echt zou hebben plaatsgevonden. We vinden die berichten onder meer op Threads, Facebook en X.
Uit de reacties blijkt dat heel wat socialemediagebruikers geloven dat de vlucht van Perry fake is.
Een van de argumenten van de non-believers is dat het haar van de popster, anders dan bij astronauten, tijdens de vlucht niet rechtop zou hebben gestaan. Dat argument werd al ontkracht in een eerdere factcheck van Knack .
Factcheck: dat Katy Perry’s haar na ruimtevlucht niet rechtop stond, bewijst niet dat die ruimtevlucht fake was
Bezos
Een ander argument vinden non-believers in een opvallende blunder die na de landing van de capsule in beeld kwam. Miljardair Jeff Bezos was persoonlijk aanwezig om met een speciale moersleutel de capsuledeur te openen (vanaf 1:48:18) – een van de passagiers was namelijk zijn verloofde Lauren Sanchez – maar enkele ogenblikken voordien was op de livestream te zien hoe de passagiers zélf al even die deur hadden geopend en weer gesloten, van binnenuit (vanaf 1:45:28).
Dat is ook duidelijk te zien in onder meer dit filmpje op TikTok, en het is helemaal niet ongewoon – waarover later meer. Maar de flater in het strak geregisseerde media-evenement was voor sommigen het ultieme bewijs dat de héle ruimtevlucht ‘nep’ was, zoals werd gesteld in het eerder vermelde TikTokfilmpje en in andere TikTok video’s en in verschillende posts op X en Instagram.
In de video zien we hoe het luik met weinig kracht openzwaait voor Bezos, wat de bewering lijkt te ondersteunen dat Bezos’ betrokkenheid bij het openen een geënsceneerd fotomoment voor de media was. ABC News gebruikte bijvoorbeeld beelden van het openen van het luik op zijn Facebookpagina, maar toonde alleen Bezos die het luik opende, zonder vermelding van de eerdere opening.
Katy Perry ging naar de ruimte – maar niet iedereen gelooft dat
Volgens sommige gebruikers van X had de deur van de capsule niet van binnenuit open kunnen gaan. Dat het wel kon, zien zij als hét bewijs dat de hele vlucht in scène is gezet.
Fout
‘Dat ruimtevaartcapsuledeuren niet van binnen naar buiten zouden kunnen opengaan, is een volstrekt fout argument’, zegt Floris Wuyts, professor in de medische fysica en hoofd van het Lab for Equilibrium Investigations and Aerospace (LEIA) aan de Universiteit Antwerpen. ‘Wel integendeel: om veilig te zijn voor de astronauten, moet zo’n deur juist naar binnen opengaan, omdat in de ruimte en op grote hoogte de druk aan de binnenkant van de capsule hoger is, en daardoor de deur niet spontaan zou opengaan.’
Sinds het ongeval met Apollo 1, waarbij een capsule vlam vatte op het lanceerplatform, is het gebruikelijk dat de capsules van beide kanten geopend kunnen worden. Volgens de veiligheidsvoorschriften van ruimtevaartorganisatie NASA moeten de deuren binnen maximaal 60 seconden door één bemanningslid geopend kunnen worden, zowel van binnen als van buiten, zonder enig gereedschap.
Fotomoment
Volgens de Daily Mail is het aannemelijk dat een van de bemanningsleden de deur eerder dan gepland opende en vervolgens weer sloot, om het fotomoment met Bezos niet te verpesten.
De factcheckers van Snopes hebben via e-mail contact opgenomen met het mediateam van Blue Origin met de vraag of het openen van het luik inderdaad om een bepaalde reden in scène was gezet. Tot nu toe kregen ze geen reactie.
Factcheck: geen bewezen verklaring voor tijdelijk oogprobleem Katy Perry
Katy Perry was in het verleden al eens het mikpunt van complottheorieën, zoals blijkt uit een eerdere factcheck van Knack.
Conclusie
– Volgens socialemediaberichten zou de ruimtevlucht van Katy Perry en enkele andere beroemde vrouwen niet echt hebben plaatsgevonden.
– Een van de argumenten van de non-believers is dat de capsuledeur na de vlucht van binnenuit werd geopend.
– Volgens specialisten is dat helemaal niet ongewoon, maar juist veiliger voor de astronauten. De veiligheidsvoorschriften van de NASA bepalen dat de deuren zowel van de binnen- als van de buitenkant moeten kunnen worden geopend.
– We beoordelen de claim dat het opengaan van de capsuledeur van binnenuit bewijst dat de vlucht niet heeft plaatsgevonden als onwaar.
Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Bovendien werd voor deze factcheck contact opgenomen met de volgende mensen:
– Telefoongesprek en mailverkeer met Floris Wuyts op 23 en 24 april 2025
Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 24 april 2025.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.