Factcheck: brand in Noord-Franse kerk is niet door een migrant maar door een Fransman aangestoken 

Karin Eeckhout

Na de recente brand in een 19e-eeuwse kerk in het Noord-Franse Saint-Omer werd op sociale media gesteld dat die werd aangestoken door een migrant. Dat klopt niet: de dader blijkt een Fransman.  

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op zondag 1 september vernielde een spectaculaire brand het dak en de klokkentoren van de Onbevlekte Ontvangeniskerk in Saint-Omer in Noord-Frankrijk. 

Op sociale media werd al snel gespeculeerd over de oorzaak van de brand. Nogal wat socialemediagebruikers trokken al snel de conclusie dat de brand was aangestoken, en wel door een moslim, met de naam Mehdi Benbouzid, volgens Franse Facebookposts. In andere posts wordt gezegd dat de dader ofwel een moslim moet zijn, of iemand met extreemlinkse ideeën.

 . 

Ook in Nederlandstalige berichten wordt over de identiteit van de dader gespeculeerd. Volgens onderstaand bericht op de Facebookpagina van Stichting Civitas Christiana, die volgens de eigen beschrijving ‘vecht voor de overwinning van de christelijke tradities, het gezin en de vrijheid van Nederland’, zou het gaan om een ‘extreemlinkse IS-aanhanger’.

De post bevat een link naar een artikel op de website Cultuur onder Vuur. Daar lezen we dat de Onbevlekte Ontvangeniskerk in Saint-Omer in brand zou zijn gestoken door een  39-jarige verdachte die zichzelf identificeert als radicaal-links, antichristelijk en pro-IS en lid van Antifa.

Wat weten we over de brand?

In de Franse media lezen we dat er inbraaksporen zijn gevonden in de sacristie van de kerk, wat het spoor van opzettelijke brandstichting aannemelijk maakt.  Na de brand werd al snel een 39-jarige verdachte opgepakt, die op 4 september de feiten bekende. Het gaat om een dakloze man die op 27 augustus was vrijgekomen na een gevangenisstraf voor inbraken en diefstal. Hij heeft niet minder dan 26 veroordelingen op zijn kerfstok, vooral voor diefstallen, en werd eerder ook al veroordeeld voor brandstichtingen in kerken. De man is echter geen migrant, maar wel een 39-jarige geboren en getogen Fransman, met de naam Joel Vigoureux.

De brandstichter heet dus niet Mehdi Benbouzid, zoals in de hierboven vermelde Facebookpost werd gezegd. Mehdi Benbouzid is de naam van de procureur die bevoegd is voor het opsporingsonderzoek.

De verdachte verklaarde aan de onderzoekers dat hij had ingebroken om te stelen en dat hij brand had gesticht bij het verlaten van de kerk. Franse media wisten te melden dat hij tijdens een eerder proces over brandstichting in kerken verwezen had naar misbruik door zijn adoptievader: ‘En elke keer als ik naar tv kijk, blijken de priesters pedofielen. Daarom viseer ik kerken.’

Zoals journalist Rien Emmery eerder schreef in Knack, is er ook geen enkel bewijs te vinden voor de bewering dat de verdachte de islam zou aanhangen, of sympathie zou hebben getoond voor IS of Antifa. Uit zijn socialemediaprofielen blijkt vooral dat de man interesse heeft voor vrouwen, auto’s en rapmuziek. 

Conclusie
-Na de recente brand in een 19e-eeuwse kerk in het Noord-Franse Saint-Omer werd op sociale media gesteld dat die werd aangestoken door een migrant. 
– Dat klopt niet: de dader blijkt een 39-jarige geboren en getogen Fransman, met de naam Joel Vigoureux.
– We beoordelen de claim als onwaar.

Bronnen
In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 10 september 2024.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content