Face to Face met Mahatma Gandi

Foto van Mahatma Gandhi, zoals die in het album van Willem Boers is geplakt. (Nationaal Archief, archief Boers, 2.21.248)

Wat hebben Mata Hari en Monica Lewinsky met elkaar gemeen? En wat verbindt Dries van Agt en Yasser Arafat met elkaar? Vanaf 14 september 2018 ontdekt de bezoeker in de tentoonstelling Face to Face hoe personen die op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen lijken te hebben, samen een verhaal vertellen. Uit de miljoenen foto’s die het Nationaal Archief bewaart is een selectie van ruim honderd portretfoto’s gemaakt. Ze worden in duo’s getoond en vormen samen met bijzondere archiefstukken onverwachte combinaties.

In de tentoonstelling zijn originele portretfoto’s te zien van spraakmakende personen als Winston Churchill, Nelson Mandela en Margaret Thatcher en stijliconen als Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Daarnaast wordt er aan anonieme personen een gezicht gegeven: een Amsterdamse Ajaxsupporter, een Amerikaanse soldaat in Vietnam en een Indiase vrouw. Tijdschriften, boeken en documenten zorgen voor meer context bij de foto’s en laten zien hoe rijk de collectie van het Nationaal Archief is.

Mahatma Gandhi

Het onderzoek voor de tentoonstelling leverde onder meer de vondst van enkele onbekende foto’s op. In een fotoalbum in het particulier archief Boers dat in het Nationaal Archief bewaard wordt, bevinden zich foto’s van de Indiase politicus Mahatma Gandhi (1869-1948).

Willem Robert Casimir Boers (1890-1982) studeerde in 1914 af als civiel-ingenieur aan de Technische Hogeschool in Delft. Vanaf 1915 tot aan de Tweede Wereldoorlog was hij aannemer in dienst van de Nederlandsche Maatschappij voor Havenwerken in Gouda, waarbij hij betrokken was in diverse buitenlandse projecten. In de jaren 1933-1936 was hij aannemer van havenwerken in Bhavnagar in India.

Gandhi zette zich vanaf 1915 in voor de Indiase onafhankelijkheid. Het land maakte deel uit van Brits-Indië, een gebied dat de huidige landen India, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh en delen van Myanmar (Birma) omvat. Het bleef tot 1947 een Britse kolonie. Vanaf 1876 droeg koningin Victoria ook de titel keizerin van India. Men spreekt van 1876 tot 1947 dan ook wel van het keizerrijk India. Een onderkoning trad op als haar plaatsvervanger die gebruik maakte van de macht van Indiase adel (radja’s en maharadja’s). Na de oorlog was Mahatma Gandhi een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.

Indiase vrouw met gevouwen handen, 1957. Foto Beatrijs Kuyck. (Nationaal Archief)
Indiase vrouw met gevouwen handen, 1957. Foto Beatrijs Kuyck. (Nationaal Archief)

MEER WETEN?

Face tot face van 14 september 2018 t/m 6 januari 2019 Nationaal Archief. Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag www.nationaalarchief.nl/facetoface

Partner Content