Wereldoorlog II Wereldoorlog II D-day: hoe 130.000 geallieerde soldaten het Duitse leger om de tuin leidden in de Landing in Normandië Op 6 juni 1944, precies zestig jaar geleden, landden 130.000 geallieerde soldaten op de stranden van Normandië. Hun komst was voor het Duitse leger een volslagen verrassing. Een blik in de militaire, politieke en strategische agenda's die aan de landing voorafgingen.
Maatschappij Maatschappij Noodkreet van de Photomaton: ‘Onbegrijpelijk dat de overheid nu pasfoto’s maakt. Ze bakken toch ook geen brood?’ Niet alleen mensen smeken soms om hulp, ook dingen. Al een hele tijd hing er een SOS-bericht op de fotocabine van het Antwerpse Centraal Station, maar ik had het niet opgemerkt. Nochtans wandel ik er elke morgen gezwind voorbij. Vreemd terrein is het niet. Eén keer per jaar kruip ik erin en dat heeft altijd …
Opinie | Jurgen Masure Opinie | Jurgen Masure 'Neen, nazi’s waren geen socialisten' Historicus Jurgen Masure ziet het argument dat nazi's socialisten waren, steeds vaker opduiken op sociale media. 'Wel integendeel, de Nazi's haatten socialisten. Het lijkt een futiele kwestie maar er zit wel degelijk gevaar in deze tijden polarisering en fake news, met dank aan extreemrechts.'
Politiek Politiek Socioloog Mark Elchardus: ‘Ooit zal het Vlaams Belang mee moeten besturen’ ‘Ik ben geen antiglobalist. Maar ik word ook niet heel triestig als u mij zo noemt’, zo vat Mark Elchardus z’n nieuwe boek Over grenzen zelf een beetje samen tijdens dit gesprek. In omvang verhoudt dat essay zich als de dunne Elchardus tot de dikke Elchardus die Reset was, hoewel het geen samenvatting is. Het …
Cultuur Cultuur Herr Seele: ‘Iedereen heeft lange tenen nu. Wat een heerlijke tijd om humorist te zijn’ Net voor zijn atelier in Oostende staat zijn camionet, vol graffiti gespoten. Boven de voorruit heeft hij in hoofdletters gekalkt: UIT DE WEG. Zo praat Herr Seele ook, in een waanzinnig tempo. A stream of consciousness, zoals de Engelsen zeggen. ‘Mijn vrouw heeft me vanmorgen nochtans gewaarschuwd: denk ook aan die arme journalist die straks …
Wereld Wereld Twee jaar oorlog in Oekraïne: ‘Als Trump herkozen wordt, kan het snel gaan’ De oorlog in Oekraïne is zijn derde jaar ingegaan. Wie is er aan het winnen en wanneer zwijgen de wapens? Knack sprak erover met drie defensiespecialisten: professoren Sven Biscop (Egmont Instituut/UGent), David Criekemans (Universiteit Antwerpen), en Alexander Mattelaer (VUB).
België België Negentig jaar geleden viel koning Albert I van de rotsen in Marche-les-Dames Op 17 februari 1934, negentig jaar geleden, kwam koning Albert I om het leven na een val bij een klimpartij op de rotsen van Marche-les-Dames, in de provincie Namen. Zijn dood kwam als een schok voor het land. De derde koning van België verwierf populariteit als opperbevelhebber van het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Opinie | Laurens De Brucker Opinie | Laurens De Brucker 'Geen windmolens meer in de Westhoek? Vlaanderen plaatst erfgoed boven klimaatdoelstellingen' De Vlaamse regering maakte het vorige week moeilijker om windturbines te plaatsen in de provincie West-Vlaanderen. Advocaat Laurens De Brucker ziet vooral politieke motieven voor die beslissingen, en plaatst een aantal belangrijke kanttekeningen.
Opinie | Pieter-Paul Verhaeghe Opinie | Pieter-Paul Verhaeghe 'Wonen is te belangrijk om aan de vrije markt over te laten' 'Een verstandige huurregulering kan een groot verschil maken voor huurders. Het gebeurt reeds in veel Europese landen, maar in Vlaanderen zit dit debat helaas op slot', schrijft professor sociologie Pieter-Paul Verhaeghe (VUB).
Opinie | Eric Mehdi van der Ven Opinie | Eric Mehdi van der Ven '11 november herinnert ons eraan dat vrede en democratie niet vanzelfsprekend zijn' 'Oorlogsherdenking is geen eenvoudige daad van verering, maar een complexe en vaak politiek geladen herinnering aan de offers die zijn gebracht voor vrede en vrijheid', schrijft historicus Eric van der Ven naar aanleiding van 11 november, de dag waarop het einde van WOI wordt herdacht.
Wereld Wereld Duits president vraagt 'vergiffenis' voor bloedbaden in Tanzania De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft "vergiffenis" gevraagd voor de wreedheden die de Duitse kolonialen begin vorige eeuw begingen in Songea. In dat stadje in het zuiden van Tanzania werd een opstand van de plaatselijke bevolking met geweld neergeslagen. Tijdens de opstand kwamen tussen de 75.000 en 300.000 mensen om, vooral van honger.
Klimaat Klimaat David Van Reybrouck schrijft brief aan Albert I: 'De klimaatopwarming is onze Duitse inval, Sire' Na de derde week in de Klimaatzaak schrijft David Van Reybrouck een brief aan Z.M. Koning Albert I (1875-1934). 'Volgens de logica van onze tegenpartijen had U kunnen volstaan met wat losse flodders in Visé op de Duitse troepen af te schieten, in plaats van te strijden tot aan de IJzer en daar jarenlang de vijand tegen te houden.'
Wereld Wereld Himmlers plan voor het ‘arische ras’: ‘Kinderen en nog meer kinderen!’ SS-baas Heinrich Himmler was geobsedeerd door de teloorgang van het ‘arische ras’. Om dat te voorkomen, mochten heel wat heilige huisjes op de schop. Voorpublicatie uit De wiegjes van Lebensborn, door Eric Bauwens.
België België 63 jaar Congolese onafhankelijkheid: ‘Leraren moeten worden opgeleid om kolonisatie te kunnen doceren’ Nu de Congolees Paul Panda Farnana werd opgenomen in de Canon van Vlaanderen zal zijn naam bij het algemene publiek bekender in de oren klinken. Politicologe en Congo-specialiste Nadia Nsayi licht zijn rol in de Belgische geschiedenis toe: ‘Hij was de eerste Congolees die zich publiekelijk uitsprak tegen de kolonisatie’.
België België Stationsellende in Kortrijk, Gent-Sint-Pieters, Mechelen en Lier: 'De NMBS heeft een bouwmeester van het spoor nodig' Architectuurcriticus en treinreiziger Koen van Synghel is niet mild voor de bouwsels van de NMBS.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Henry Kissinger is ook nu nog een stem in het debat, zeker als het over China gaat' Henry Kissinger, een van de invloedrijkste staatslieden van na de Tweede Wereldoorlog, wordt op 27 mei 100 jaar.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Waarom schaffen we de kabinetten niet helemaal af?' Het dubbele systeem van kabinetten en een loodzware top aan het hoofd van de openbare administratie moet doorbroken worden, aldus professor Herman Matthijs (VUB en UGent) naar aanleiding van de commotie die onstaan is toen bleek dat twee door Bpost gedetacheerde én betaalde werknemers op het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) betrokken waren bij de onderhandelingen over het krantencontract.
Bijgedachte | Nieuws Bijgedachte | Nieuws 'Rusland kritisch over de mensenrechten in Oekraïne: het zou grappig zijn, als het niet zo intriest was' In een recent gepubliceerd rapport maakt Rusland zich zorgen over de toestand van de mensenrechten in Oekraïne.
Bijgedachte | Opinie Bijgedachte | Opinie 'Het zomeruur is een beetje zoals alcohol. We weten intussen dat er geen goede kant aan is, maar het is wel lekker' Iemand moet het eens zeggen, vindt onze reporter Stijn Tormans. 'Leve het zomeruur.'
Maatschappij Maatschappij Jeugdauteur Barbara Rottiers: 'Betutteling is een vileine vorm van macht' Barbara Rottiers maakt kinderboeken. Ze is meter van de Jeugdboekenmaand.
België België Piet Chielens (ex-In Flanders Fields): ‘Waarom ik uit Het verhaal van Vlaanderen ben gestapt’ De jongste aflevering van de succesreeks Het verhaal van Vlaanderen behandelde de Eerste Wereldoorlog. Piet Chielens, van 1996 tot 2021 coördinator en bezieler van het In Flanders Fields Museum in Ieper, is zwaar ontgoocheld over de uitzending en noemt ze ‘navelstaarderij’.
Maatschappij Maatschappij Ex-landbouwer Bram Bombeek: 'Ik eet enkel zuivel en vlees van dieren die kunnen grazen' voormalig landbouwer en journalist, is kersvers woordvoerder van minister Jo Brouns (CD&V).
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'In Oekraïne voltrekt zich hetzelfde scenario als een eeuw geleden' 'De oorlog in Oekraïne is bijna een jaar aan de gang, en het ziet er niet naar uit dat er snel een einde aan komt. Maar wie weet volgt ook hier het Eerste Wereldoorlog-scenario: in 1917 had de Russische bevolking genoeg van het militaire avontuur van de tsaar en volgde een revolutie', schrijft Robbert De Witt.
Politiek Politiek Renaud Camus, geestelijke vader van de omvolkingstheorie: 'Ik ben niet verantwoordelijk voor de bloedbaden' In een kasteel in Zuid-Frankrijk woont de denker Renaud Camus. De Europese bevolking, zegt hij, wordt in haar voortbestaan bedreigd door massamigratie. Zijn omvolkingstheorie is omstreden en feitelijk niet onderbouwd, maar maakt furore in extreemrechtse kringen en zelfs ver daarbuiten - tot bij een voorzitterskandidaat van de CD&V.
Wereld Wereld Bij de dood van oud-premier Dries van Agt: 'Zijn we in Europa nu helemaal van de ratten gebeten?' Na een bedevaart naar het Heilig Land maakten woede en schaamte zich meester van de voormalige Nederlandse premier Dries van Agt. Hij besloot zich voortaan aan de Palestijnse zaak te wijden. 'Het is toch werkelijk om de stenen uit de grond te vloeken als je ziet wat er ginds gebeurt.'