Modrikamen verlaat PP, maar partij niet ontbonden Voorzitter Mischaël Modrikamen verlaat zijn Parti Populaire, maar de partij wordt niet ontbonden. Dat zegt hij aan Sudinfo.be en RTBF.
N-VA likt haar wonden: 'Wij zitten niet in een existentiële crisis' Zaterdag komt de N-VA-partijraad voor het eerst samen sinds de tegenvallende uitslagen van 26 mei. De kandidaten zullen er debatteren over de scores en de gevolgde strategie. Maar ook de regeringsonderhandelingen komen aan bod, met confederalisme als grootste prioriteit. 'Dit land groeit meer en meer uit elkaar.'
De mislukte campagne van Groen: 'Op het eind was er geen boodschap meer' Misschien is Groen wel de grootste verliezer van de verkiezingen van 26 mei. De groene golf die de partij zelf al jaren zag aankomen, bleek een kleine rimpeling. Binnen de partij wordt aangestuurd op een wissel van de macht, en daarvoor zijn de ogen gericht op Vlaams fractieleider Björn Rzoska.
Opinie | Jeroen Meuleman Opinie | Jeroen Meuleman 'Het mag eens gedaan zijn met de linkse zelfkastijding' 'Links heeft veel fouten gemaakt, maar de zelfkastijding mag nu ophouden', aldus schrijver Jeroen Meuleman.
Doorbraak in Brussel: Groen start gesprekken met one.brussels en Open VLD Vijf dagen na de verkiezingen hebben Groen, Open VLD en one.brussels beslist om aan Nederlandstalige kant gesprekken te starten voor een Brussels regeerakkoord. Dat zegt Groen-onderhandelaarster Elke Van den Brandt in een mededeling.
Alle ogen op Wallonië: waarom Elio Di Rupo een beslissende kettingreactie in gang kan zetten Vandaag begint PS-voorzitter Elio Di Rupo aan de formatie van een Waalse regering. De vraag is in welke mate de gewezen premier de federale regeringsvorming afwacht. Hoe dan ook kan Di Rupo, net als vijf jaar geleden, de coalitievormingen in heel het land doen losbarsten.
Het Genkse uithangbord van Vlaams Belang: 'Chris Janssens is Theo Francken niet' Met 29.725 voorkeurstemmen voor het Vlaams Parlement laat de Genkenaar Chris Janssens (Vlaams Belang) nationale kopstukken als Jo Vandeurzen (CD&V), Lydia Peeters (Open VLD) en Jan Peumans (N-VA) achter zich.
Pascal Delwit: 'De N-VA kan Brussel niet blokkeren' Ecolo-Groen en de PTB zijn de grote winnaars van de Brusselse verkiezingen. Toch blijft de Parti Socialiste aan zet. 'Er was geen Johan Demol-effect zoals in 2004, toen het Vlaams Belang met een Franstalige lijsttrekker naar de Brusselse verkiezingen trok.' Aldus politoloog Pascal Delwit.
Het Gentse groene golfje Groen is nu de grootste partij van Gent, terwijl de SP.A, die tot voor kort onoverwinnelijk leek in de Oost-Vlaamse stad, terugzakt naar een vierde plaats.
Gérard Deprez (MR): 'N-VA heeft een strategische fout gemaakt rond het Marrakeshpact' 'De kiezers hebben zich van de traditionele partijen afgekeerd', zegt MR-ondervoorzitter en politiek veteraan Gérard Deprez. 'We hebben een algoritme nodig om hier uit te raken.'
De schaduw van Guy D'haeseleer bleef niet tot zijn eigen stad beperkt Vlaams Belang behaalde in de provincie Oost-Vlaanderen 20 procent en hoeft daar alleen nog de N-VA te laten voorgaan, die in de provincie heel wat stemmen verliest. Kunnen we spreken van een D'haeseleer-effect?
Voor het eerst een Limburger voor PVDA naar Vlaams Parlement Hasselaar Kim De Witte (41) mag als eerste Limburger voor de Partij van de Arbeid (PVDA) naar het Vlaams Parlement. Zowel bij de Vlaamse (5,7 procent) als federale verkiezingen (5,6 procent) stijgt de partij in Limburg met ruim 3 procentpunten.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'Een regering moet regeren, en een oppositiepartij moet oppositie voeren' 'De verliezende politieke partijen beloven dat ze het signaal van de kiezer ter harte zullen nemen. Als ze nu eens in de regering of oppositie gewoon hun job zouden doen?' Aldus Knack-redacteur Ewald Pironet.
Het einde van Mega Maggie Tijdens de campagne van 2014 grensde de populariteit van Maggie De Block aan de hysterie, maar de magie is uitgewerkt.
Dave Sinardet: 'Als De Wever consequent is, stapt hij op als partijvoorzitter' Het slechte resultaat van de N-VA en de SP.A zal volgens politoloog Dave Sinardet ook het Antwerpse stadsbestuur op scherp zetten.
Louis Tobback: 'De kiezers van het Blok stemmen met hun darmen' De SP.A bewijst wederom dat de bodem nog niet bereikt is, maar de voorzitter lijkt niet van plan om daar de verantwoordelijkheid voor op te nemen. Nestor Louis Tobback ziet het met lede ogen aan.
Luc Devoldere: 'De erosie van de christendemocratie heeft West-Vlaanderen bereikt' Dat de traditionele partijen ook in West-Vlaanderen door Vlaams Belang werden afgetroefd, lag volgens Luc Devoldere (Ons Erfdeel) in de lijn der verwachtingen.
Europa Europa 'Het zou me niet verbazen als een vrouw Commissievoorzitter wordt' De Nederlandse Europa-expert Caroline de Gruyter overschouwt de Europese verkiezingen: 'Het Europees Parlement wordt machtiger.'
Hoe het VB uit zijn as herrees: 'Dankbaar dat Theo Francken onze taal heeft gesproken' Dankzij de N-VA kon Vlaams Belang slapend rijk worden. Maar radicaal-rechts sliep niet. De partij was klaarwakker. Dit is een reconstructie van een remonte.
Europa Europa 'Migratiekritische partijen halen er voordeel uit als ook andere partijen voortdurend over het thema praten' Nee, de forse ruk naar rechts heeft zich zondag niet tot Vlaanderen beperkt. Toch is er volgens professor Sarah de Lange geen sprake van een rechts-radicale golf door de Europese Unie. 'De macht van die partijen zit erg verdeeld. Daardoor kunnen ze niet echt wegen.'
'Voor PVDA is het systeem het probleem, voor Vlaams Belang zijn dat de vreemdelingen en de Walen' Volgens cultuurwetenschapper Ico Maly werken de recepten van Groen wel in Gent, maar roepen ze weerstand op in het ommeland. 'Woon je in het centrum van Gent, dan is het niet zo erg dat je je salariswagen verliest.'
Bart Maddens: 'De N-VA had van migratie niet zo'n belangrijk onderwerp hoeven te maken' 'Theo Francken is een van de weinige N-VA-kopstukken die de opgang van Vlaams Belang hebben kunnen tegenhouden', concludeert de Leuvense politoloog Bart Maddens.
Het Crevits-effectje, of hoe een hoffelijke en nuchtere stijl in de smaak valt Niemand kan tippen aan Hilde Crevits (CD&V). Met meer dan 130.912 voorkeurstemmen gaf ze de andere West-Vlaamse lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement het nakijken.
Nieuws Nieuws Peter Mertens (PVDA): 'Ook de kiezers van het Vlaams Belang hebben in de eerste plaats sociale problemen' De PVDA voerde in Vlaanderen alleen in Antwerpen campagne: voorzitter Peter Mertens móést verkozen raken en dat doel is ook bereikt. Meer nog, de partij haalt in deze provincie twee verkozenen in de Kamer en twee in het Vlaams Parlement. Ze overtreft daarmee haar eigen verwachtingen, en werd de tweede - na het Vlaams Belang - winnaar van de verkiezingen.
De laatste comeback van Jean-Marie Dedecker In West-Vlaanderen is er één zekerheid: als Jean-Marie Dedecker meedoet, scoort hij ook. Of dat nu op een lijst van Open VLD, zijn eigen LDD of - zoals nu - N-VA is.
De Wever bood heel even ontslag aan na eerste tegenvallende resultaten, partijtop weigerde Bart De Wever heeft zondag, toen de eerste, erg negatieve resultaten voor N-VA binnen liepen, voorgesteld om zijn ontslag aan te bieden. De partijtop heeft dat geweigerd, zo vertelt hij in 'Jambers in de Politiek'.
Samenstelling Senaat verandert grondig Door de verkiezingen wijzigt ook de politieke samenstelling van de Senaat grondig. N-VA en CD&V verliezen er elk drie zetels, terwijl Vlaams Belang er vijf extra binnenhaalt.
Waarom Vlaams Belang (nog) niet is uitgespeeld op Vlaams niveau Ligt het cordon sanitaire aan diggelen? N-VA'ers als Bart De Wever, Theo Francken en Zuhal Demir zijn bereid te luisteren naar het Vlaams Belang. Een staaltje politieke strategie. Maar een en ander heeft ook te maken met het partijprogramma van Tom Van Grieken.
Wil Vlaams Belang zelf wel af van het cordon? 'Oppositievoeren zit in het DNA van de partij' Eens te meer gaan er stemmen op om het cordon sanitaire te doorbreken. Maar wil Vlaams Belang dat zelf wel? 'Oppositievoeren zit in het DNA van die partij.'
Walter Pauli analyseert de verkiezingsuitslag: 'Verdere radicalisering is een feit, in de Wetstraat en in Vlaamse hoofden' De parlementsverkiezingen hebben de balans tussen links en rechts niet verstoord, maar wel die tussen de partijen. De N-VA en de CD&V zijn in zetels de grote verliezers, links versnippert en marginaliseert daardoor, en vooral Vlaams Belang triomfeert. Het wordt niet eenvoudig om samenhangende regeringen te vormen.
Noël Slangen: 'Kan me niet voorstellen dat Wouter Beke zijn partij naar de volgende verkiezingen leidt' De CD&V-voorzitter leed in zijn Limburg een grote nederlaag. 'Ik vrees dat hij niet kan aanblijven', zegt politiek analist Noël Slangen.
Hendrik Vuye: 'Bart De Wever wil het Vlaams Belang doodknuffelen' Maandagmiddag 27 mei. Op de eerste dag van zijn postparlementaire leven analyseert ex-Kamerlid en ex-N-VA'er Hendrik Vuye de nederlaag van de N-VA en het succes van Vlaams Belang. 'Een regering met Vlaams Belang kan onze democratie niet bedreigen.'
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Alleen een blinde kan ontkennen hoe dicht dit land bij de rand van de afgrond gekomen is' 'Een meerderheid zat er niet in voor de twee separatistische partijen, en geen enkele andere partij wil die twee aan een meerderheid helpen. Maar alleen een blinde kan ontkennen hoe dicht dit land ondertussen bij de rand van de afgrond gekomen is.' Aldus Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Beke hint op afscheid als voorzitter van CD&V De kans is klein dat Wouter Beke kandidaat is om zichzelf opnieuw op te volgen als voorzitter van CD&V. Dat heeft Beke maandag aangekondigd na afloop van een vergadering van het partijbestuur, die het resultaat van de verkiezingen tegen het licht heeft gehouden. De conclusie luidt dat het voor CD&V geen 'business as usual' is.
Politicoloog Dave Sinardet: 'Triomf van radicale, afgang van traditionele partijen' 'De verkiezingen van het voorbije weekend komen neer op een triomf voor radicale partijen zoals de extreemrechtse Vlaams Belang en de extreemlinkse PVDA/PTB en partijen die recent geen bestuursverantwoordelijkheid hebben gehad zoals Groen/Ecolo', zegt politicoloog Dave Sinardet, professor aan de Vrije Universiteit Brussel.
Opinie | Pieter Timmermans (VBO) Opinie | Pieter Timmermans (VBO) 'Herhaling van een formatie van 541 dagen is uit den boze' 'De teerling is geworpen. Na een slopende campagne, die eigenlijk reeds begon bij de start van de regering-Michel in oktober 2014, heeft dit land nood aan rust en sereniteit. De kiezer heeft altijd gelijk, maar de regeringsvorming op de verschillende niveaus belooft moeilijk te worden', schrijft Pieter Timmermans van het VBO. 'Een herhaling van de 541 dagen van de periode 2010-2011 is met een harde Brexit en een moeilijke internationale context dan ook uit den boze. Sire, draai het getal 541 om en geef ze 145 dagen.'
'Opiniepeilingen deugen niet om verkiezingsresultaten te voorspellen' 'De opiniepeilers hadden wel een beetje de richting aangegeven over winst en verlies voor sommige partijen, maar zeker de grootte van het verlies bij N-VA en de winst van Vlaams Belang hadden ze totaal niet zien aankomen. En dat verwondert mij niet', zegt politicoloog Johan Ackaert van UHasselt.
'Vlaams Belang is niet meer de partij die enkel wat slogans brult, zoals in de tijd van Filip De Winter' Frank Vanhecke, twaalf jaar voorzitter van Vlaams Blok/Vlaams Belang, doorbreekt de stilte en reageert emotioneel op de verkiezingsoverwinning. 'Ook ik stemde in 2014 op N-VA en ben teruggekeerd naar Vlaams Belang.'
In beeld: de winnaars en verliezers van de verkiezingen N-VA moest tijdens de verkiezingen van 26 mei flinke klappen incasseren, net als CD&V, Open VLD en SP.A. Vlaams Belang profiteerde, Groen en PVDA zijn de winnaars in tweede orde. Na een zware campagne kwamen de emoties zondagavond los.
Nieuws Nieuws Einde van het cordon sanitaire? Weinig waarschijnlijk Met de verrijzenis van het Vlaams Belang werd op de verkiezingsdag al gespeculeerd over het einde van het einde van het cordon sanitaire. Maar een echte kans daarop, lijkt eerder klein.
Vlaamse regering kan voortregeren, maar in een coalitie van verliezers Op Vlaams niveau blijft N-VA afgetekend de grootste partij, ondanks het verlies. De Vlaamse regering zou verder kunnen doen, maar wordt dan wel een coalitie van verliezers.
Brussels Parlement: winst voor groenen, PS blijft op de valreep de grootste De groenen zijn de winnaars in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Alle traditionele partijen gaan erop achteruit. Aan Franstalige kant blijft PS evenwel de grootste.
'Ik denk niet dat De Wever met het Vlaams Belang in zee gaat' Hoewel nog niet alle stemmen geteld zijn, lijken de resultaten voor het Vlaams Parlement zich al af te tekenen. N-VA blijft de grootste partij, Vlaams Belang wordt de tweede partij in Vlaanderen. Drie vragen over de resultaten zoals ze er nu uitzien aan Bert Bultinck, hoofdredacteur van Knack.
PS smelt weg in Duitstalig België In Duitstalig België wordt het beeld voor de Waalse verkiezingen stilaan duidelijk. PS smelt bijna overal weg, vooral ten voordele van Ecolo en cdH. MR houdt stand.
Bart Maddens over winst Vlaams Belang: 'In de campagne voerde de N-VA een centrumkoers' De N-VA heeft het verlies aan het Vlaams Belang goed gemaakt door nieuwe kiezers van CD&V en Open VLD aan te trekken. Dat is de eerste analyse van politoloog Bart Maddens (KU Leuven). 'De N-VA heeft een centrumkoers gevaren tijdens de campagne. Dit is het resultaat.'