Boeken Boeken Goce Smilevski - De zus van Freud Toen Sigmund Freud in 1938 met vrouw, kinderen, kleinkinderen, dokter en hondje naar het veilige Londen vluchtte, liet hij zijn bejaarde zussen bewust achter in het door de nazi's bezette Wenen. Goce Smilevski vertelt in 'De zus van Freud' de kant van de achterblijvers.
Boeken Boeken Eowyn Ivey - Kind van sneeuw Mensen met gebroken harten en een verleden om achter te laten: dat zijn - erg kort samengevat - de inwoners van Alaska.
Boeken Boeken Mette Jakobsen - De verdwijntruc De Deense, naar Australië uitgeweken toneelschrijfster en filosofe Mette Jakobsen debuteert met De verdwijntruc, een bedrieglijk luchtig werk dat niet te kooien valt.
Boeken Boeken Amanda Hodgkinson - Britannia Road 22 Aan oorlogsromans geen gebrek. En toch slaagt de Britse schrijfster Amanda Hodgkinson er met Britannia Road 22 in een extra perspectief aan die berg papier toe te voegen: dat van twee gewone mensen en hun pogingen om voort te leven.
Boeken Boeken Botsing der antieke beschavingen Een prachtige roman van Dan Sleigh die focust op Xenofons terugtocht uit Perzië in 401 voor Christus en een originele reconstructie van de eerste tien jaar van de Grieks-Spartaanse oorlog dertig jaar daarvoor illustreren beide de tijdloze clash van culturen.
Boeken Boeken Arno Geiger - De oude koning in zijn rijk In De oude koning in zijn rijk vertelt de Oostenrijkse auteur Arno Geiger het verhaal van de mentale aftakeling van zijn vader.
Boeken Boeken Jón Kalman Stefánsson - Het verdriet van de engelen Proza vermengd met poëzie raakt meestal kant noch wal. Nochtans klotst 'Het verdriet van de engelen' van IJslander Jón Kalman Stefánsson je zowat omver.
Boeken Boeken Edney Silvestre - Als ik mijn ogen sluit In Brazilië is Edney Silvestre een onverschrokken sterjournalist.
Boeken Boeken Robert Vuijsje - Beste vriend Na twaalf jaar met de zwarte Venus is de Amsterdamse Jood Sam uitgekeken geraakt op haar kleinburgerlijke meningen en verlangens.
Boeken Boeken Etgar Keret - Verrassing Net niet normaal, of zo normaal dat het bijna abnormaal is. Dat zijn de personages in 'Verrassing', een verhalenbundel van de Israëlische schrijver Etgar Keret.
Boeken Boeken Sylvia Iparraguirre - Een wintervertelling uit Buenos Aires Zeventien. Het ware leven valt nog buiten je gezichtsveld, maar je maakt stilaan aanstalten om je naar een betere staanplaats te ellebogen.
Boeken Boeken Niels Gerson Lohman - Een rijk alleen Er zijn boeken waaruit belofte en mogelijkheid spreken. Dit is er zo een. En dat is goed. Lohman is amper 26.
Boeken Boeken Salman Rushdie - Grimus Voor al wie dacht dat Salman Rushdie en sciencefiction twee heel verschillende dingen zijn, ligt nu Grimus in de winkel.
Boeken Boeken Nico Dijkshoorn - Nooit ziek geweest Over de relatie tussen een zoon en zijn vader zijn al bibliotheken geschreven. Toch blijft ieder nieuw boek boeien - tenminste áls het zoals Nooit ziek geweest goed geschreven is.
Boeken Boeken Chad Harbach - De kunst van het veldspel Met je debuut een staande ovatie krijgen van Jonathan Franzen, het is weinigen gegeven. Chad Harbach dringt met 'De kunst van het veldspel' door tot het hart van de (onbereikbare) 'American Dream'.
Boeken Boeken Hiromi Kawakami - Manazuru Dertien jaar geleden verdween Rei, de man van Kei, spoorloos. Kei blijft achter met haar pasgeboren dochter Momo en haar ouder wordende moeder.
Boeken Boeken Ann Patchett - Staat van verwondering In Staat van verwondering speelt de Amerikaanse schrijfster Patchett een overvloed aan thema's uit.
Boeken Boeken Daan Heerma van Voss - Zonder tijd te verliezen Daan Heerma van Voss bewijst met zijn tweede roman Zonder tijd te verliezen dat hij een van de namen is om te onthouden.
Boeken Boeken Douglas Coupland Als je een schrijver met het persoonlijke gewicht van Douglas Coupland bent, heb je soms zin je gewoon te amuseren.
Boeken Boeken Karen Russell - Swamplandia! Een roman als een moeras. Het klinkt niet echt als een compliment. Tenzij je zo veel onwezenlijke ontmoetingen naar boven dregt als Karen Russell in haar debuut 'Swamplandia!'.
Boeken Boeken Kristien Hemmerechts - Haar bloed In hoeverre is Beyoncé uniek? Dat is wat Titus, het hoofdpersonage uit de nieuwste roman van Kristien Hemmerechts zich afvraagt, en dan heeft hij het niet alleen over de eventuele muzikale kwaliteiten van het vrouwmens.
Boeken Boeken Juan Marsé - De laatste middagen van Teresa Als schrijver weet je pas zeker dat je werk wijde gedenkwaardigheid heeft als het tot begeleide stadswandelingen inspireert. Nochtans valt er in het Barcelona van Juan Marsé weinig in bonte korte broek te flaneren.
Boeken Boeken Charles Portis - Norwood Amerika's meest onbekende grootste schrijver. Het zou een personage uit een boek van Charles Portis (78) kunnen zijn, maar hij is het zelf.
Boeken Boeken Laura Broekhuysen - Hellend vlak Af en toe lees je een boek waarvan je denkt: ja, dat is het, dit heb ik nog nooit eerder gelezen. Hellend vlak van Laura Broekhuysen is zo'n boek: ongewoon, gedurfd en bij vlagen briljant.
Boeken Boeken David Whitehouse - Bed De jongere broer van Malcolm - Mal voor de vrienden - is de naamloze verteller die lijdzaam toekijkt hoe zijn moeder Mal tot walvisproporties vetmest terwijl zijn vader zich op zolder verbergt om aan een geheim project te knutselen.
Boeken Boeken Said El Haji - De aankondiging Said El Haji slaagt in de aankondiging slaagt bijzonder goed in het weergeven van het ongrijpbare 6e-eeuwse Mekka.
Boeken Boeken Mohammed Hanif - Onze lieve vrouw van Alice Bhatti Mohammed Hanif schildert in Onze lieve vrouw van Alice Bhatti een meeslepend portret van zijn land Pakistan, waar religieus fanatisme en corruptie hand in hand gaan.
Boeken Boeken Kristof Magnusson - Ik was het niet 'Ik was het niet' van Kristof Magnusson is een satirische roman over liefde op de achtergrond van instortende beurzen en banken.
Boeken Boeken Anthony Horowitz - Het huis van zijde Verbrande schilderijen, een Ierse gangstertweeling, een vermoorde chanteur, verdwenen straatschoffies, en natuurlijk cocaïne: dat is het recept van H et Huis van Zijde, de eerste 'Sherlock Holmes by Anthony Horowitz'.
Boeken Boeken Adam Levin - De instructies Drie spannende dagen uit het leven van een tienjarige rabbi en een gruwelijke terreurdaad, meer heeft Adam Levin niet nodig om met 'De Instructies' een betonblok door de ruit van de literatuur te gooien.
Boeken Boeken Filip Rogiers - Nauwelijks lichaam Lang geleden dat er in Vlaanderen nog zulke loepzuivere verhalen verschenen zijn als in Nauwelijks lichaam van Filip Rogiers.
Boeken Boeken Antonio Muñoz Molina - De nacht der tijden De kans is groot dat u 'De nacht der tijden' van Molina teleurgesteld dichtklapt - teleurgesteld omdat het slechts 730 pagina's telt.
Boeken Boeken Mary Horlock - Een boek vol leugens Kanaaleilanden zijn hip tegenwoordig. Na TC Boyle situeert de Britse debutante Mary Horlock haar verhaal op Guernsey, een Engels eiland voor de Franse kust.
Boeken Boeken Sebastiano Mondadori - Morgen een jaar geleden In het tragikomische Morgen een jaar geleden verhaalt Sebastiano Mondadori met zwier en ironie het rouwproces van de door schuldgevoelens geplaagde Vittorio.
Boeken Boeken Amélie Nothomb - Vadermoord Mocht u nog een bundel papieren zoeken om onder die ene poot van de wiebelende tafel te leggen, dan heeft u alvast een reden om Vadermoord, de nieuwste - ja wat, eigenlijk? - van Amélie Nothomb aan te schaffen.
Boeken Boeken F. Starik - Een steek diep F. Starik, stadsdichter van Amsterdam, is de drijvende kracht achter De eenzame uitvaart.
Boeken Boeken Michael Ondaatje - De kattentafel Ondaatje maakte als kind dezelfde reis en zijn herinneringen geven De kattentafel extra sfeer en warmte. Net als in De Engelse patiënt toont Ondaatje zich ook nu een meester in het dromerige, poëtische vertellen.
Boeken Boeken T.C. Boyle - Na de barbarij In Na de barbarij schetst Boyle zachtaardig en met gevoel voor detail de nietigheid van de mens tegenover de natuur en onze hang naar grootse idealen die vaak slechts dienen om onze kleinste kantjes op te smukken.
Boeken Boeken Dinaw Mengestu - De leugen van Jonas Woldemariam Dinaw Mengestu stelt in zijn tweede boek 'De leugen van Jonas Woldemariam' niet teleur, maar kan ook niet helemaal overtuigen.
Boeken Boeken Jeffrey Eugenides - Huwelijk Eugenides serveert de lezer ongegeneerd een ouderwets melancholisch liefdesdrama en raakt daar wonderwel mee weg.
Boeken Boeken Téa Obreht - De tijgervrouw van Galina De jonge Servische schrijfster Téa Obreht - die sinds 1997 in de VS woont - heeft het in haar debuut, De tijgervrouw van Galina, over al die keren dat de zoo in Belgrado door oorlog verwoest werd.
Boeken Boeken Harry Mulisch - De tijd zelf Op 30 oktober is Harry Mulisch (1927-2010) één jaar dood. Is er een mooier eerbetoon dan een ongepubliceerde tekst alsnog uit te brengen?
Boeken Boeken Chan Koonchung - De vette jaren Chan Koonchung is een dapper man. Met 'De vette jaren' levert hij een genadeloze kritiek af op het moderne China en zijn leiders.
Boeken Boeken Ascanio Celestini - Het Barbiehuis In Het barbiehuis beschrijft de Italiaanse auteur, acteur en muzikant Ascanio Celestini met veel gevoel voor zwarte humor de krachttoeren die jonge Italianen uit een voorstad in Rome moeten uithalen om te overleven in het Italië van Silvio Berlusconi.