Wereld Verenigde Naties over Rohingya: 'Er staat een nieuwe noodsituatie voor de deur, de tijd dringt'
Opinie | Matthew Wells 'VN-Veiligheidsraad moet de etnische zuivering van Rohingya in Myanmar stoppen'
Wereld Wereld Terugkeer van Rohingya naar Bangladesh wordt 'zoveelste humanitaire ramp' Bangladesh en Myanmar bespreken vandaag de repatriëring van de eerste Rohingya naar Myanmar. Critici noemen de overeenkomst controversieel. 'Dit is de zoveelste humanitaire ramp in de maak.'
Wereld Wereld Gevluchte Rohingya-vrouwen slachtoffer van prostitutie in Bangladesh De Rohingya moslims vluchtten vanuit Myanmar naar Bangladesh uit angst voor etnische zuivering. Maar ook in Bangladesh zijn ze niet veilig. Prostitutie is een groot probleem in Rohingya-vluchtelingenkampen in Bangladesh. Plaatselijke pooiers halen vrouwen 's nachts uit de opvangkampen.
Wereld Wereld Kinderen van uitgemoorde Rohingya kampen met posttraumatische stress In het zuidoosten van Bangladesh verblijven bijna een miljoen Rohingya-vluchtelingen. Na de gruwelijkheden die ze vaak hebben gezien tijdens hun vlucht uit Myanmar, volgt de verwerking van de trauma's. Vrouwen en kinderen zijn er het ergst aan toe.
Wereld Wereld 'Minstens 6700 Rohingya gedood in een maand' Uit onderzoek van Artsen Zonder Grenzen blijkt dat bij geweld in Birma minstens 6700 Rohingya zijn gedood. Minstens 730 van hen waren kinderen.
Wereld Wereld In beeld: een veilige haven voor Rohingya weduwen en wezen In de buurt van Cox's Bazaar in Bangladesh is een speciaal vluchtelingenkamp ingericht voor weduwen en wezen van het Rohingya-volk, die massaal hun thuisland Myanmar ontvluchten vanwege het geweld van het Myanmarese leger.
Wereld Wereld Rohingya-vervolging kan door VN gelijkgesteld worden met genocide De systematische, gewelddadige vervolging van het Rohingya-volk in Myanmar kan mogelijk gelijkgesteld worden met genocide, aldus Zeid Ra'ad al-Hoessein, de Hoge VN-Comissaris voor de Mensenrechten.
Wereld Wereld In gesprek met de Rohingya: 'Ik weet niet meer door hoeveel mannen ik verkracht ben' Bangladesh vangt duizenden Rohingya op die vluchtten voor vervolging in buurland Myanmar. We spraken met enkele van hen. 'Elke dag is een nachtmerrie.'
Video | Wereld Video | Wereld Paus mag het 'r-woord' niet noemen Aan de zijde van paus Franciscus, die een bezoek brengt aan Myanmar, heeft regeringsleider Aung San Suu Kyi gezegd dat zij zich engageert om "de rechten te beschermen, tolerantie te bevorderen en de veiligheid te verzekeren van alle" burgers van het Aziatische land. Het woord 'Rohingya' viel echter niet. "Het is onze taak voort te gaan met het uitbouwen van een staat gebaseerd op wetten en instellingen die iedereen in ons land gerechtigheid, vrijheid en veiligheid garandeert", zei de Nobelprijswinnares voor de Vrede.
Wereld Wereld Paus Franciscus bezoekt Myanmar tijdens humanitaire Rohingya-crisis Paus Franciscus is maandagnamiddag (lokale tijd) geland in Rangoon, de economische hoofdstad van het Aziatische land Myanmar. Verwacht wordt dat hij tijdens zijn driedaagse bezoek aan het overwegend boeddhistische land ook de escalatie van de Rohingya-crisis zal aansnijden.
Wereld Wereld Akkoord tussen Myanmar en Bangladesh over repatriëring Rohingya Het is volgens de Verenigde Naties de snelst groeiende humanitaire crisis ter wereld. Maar die kan binnenkort achter de rug zijn, want Myanmar heeft zich bereid verklaard de Rohingya, die met honderdduizenden naar Bangladesh waren gevlucht, weer op te nemen.
Opinie | Laura Haigh Opinie | Laura Haigh 'De Rohingya zitten gevangen in een mensonterend apartheidssysteem' De voorbije twee jaar onderzocht ngo Amnesty International de situatie van de Rohingya-moslimminderheid in Myanmar. Conclusie: het apartheidssyteem waarin ze leven is een misdaad tegen de mensheid. 'Als de overheid van Myanmar niet bereid of bij machte is om het systeem te ontmantelen, dan moet de internationale gemeenschap tussenbeide komen', schrijft Laura Haigh.
Video | Wereld Video | Wereld "Behandeling Rohingya is apartheid" De behandeling van Rohingya in Myanmar komt neer op apartheid. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International, die de levensomstandigheden van de moslimminderheid in het Zuid-Oost Aziatische land heeft onderzocht. De Myanmarese autoriteiten worden ervan beschuldigd een "wreed systeem van geïnstitutionaliseerde discriminatie" te hanteren.
Wereld Wereld In beeld: De wonden van Rohingya-vluchtelingen De brand- en kogelwonden van de Rohingya die naar Bangladesh vluchtten vertellen het verhaal van de etnische zuivering in hun thuisland Myanmar.
Wereld Wereld In beeld: De twaalfjarige Rohingya-vluchteling die een gezin onderhoudt In een vluchtelingenkamp in Bangladesh is de twaalfjarige Nur Hafes de enige kostwinner voor zeven jongere broers en zussen en hun moeder. De Rohingya zijn etnische zuiveringen in Myanmar ontvlucht.
Wereld Wereld VN-Veiligheidsraad roept Myanmar op om einde te maken aan geweld tegen Rohingya De VN-Veiligheidsraad heeft de regering van Myanmar opgeroepen om een einde te maken aan de militaire operatie tegen de Rohingya. Ook vraagt ze dat de leden van de moslimminderheid, die voornamelijk naar buurland Bangladesh zijn gevlucht, de mogelijkheid krijgen terug te keren keren.
Opinie | Pascal Laureyn Opinie | Pascal Laureyn 'Het geweld tegen de Rohingya is niets minder dan een georganiseerde etnische zuivering' Na 70 jaar vervolging en moord door de Myanmarese overheden gaan de Rohingya nu pas echt door hun zwartste periode, schrijft Pascal Laureyn, correspondent in Zuid-Oost-Azië. 'De internationale gemeenschap moet het geweld erkennen voor wat het echt is: een genocide.'
Wereld Wereld Myanmar: waarom boeddhistische monniken geweld prediken Sinds 25 augustus zijn bijna 600.000 Rohingya van Myanmar naar Bangladesh gevlucht: het is van de Rwandese genocide in 1994 geleden dat zo veel mensen in zo weinig tijd een internationale grens overstaken. Knack bezocht het Zuidoost-Aziatische land en ondervond hoe boeddhistische monniken er systematisch aanzetten tot haat en geweld tegen moslims.
Wereld Wereld VN-rapporteur laakt trage reactie op Rohingya-crisis De Rohingya-crisis in Myanmar is op een dieptepunt beland en de frustratie over de trage reactie van de internationale gemeenschap groeit. 'Mijn multilaterale geloof in mensenrechten wordt ondermijnd', zegt VN-rapporteur Idriss Jazairy.
Wereld Wereld Veel Myanmarezen vinden geweld tegen Rohingya aanvaardbaar: 'Alle moslims moeten dood' Het geweld tegen de Rohingya gaat onverminderd door in Myanmar. Veel Myanmarezen vinden het geweld aanvaardbaar, ondervindt journalist Pascal Laureyn ter plaatse.
Wereld Wereld Ook in Bangladesh dreigt humanitaire crisis voor Rohingya Tienduizenden Rohingya zijn verdreven uit hun thuisland Myanmar en proberen te overleven in de grensstreek van Bangladesh. Voedselschaarste en een gebrek aan schoon water zijn er hun deel. Het verhaal van het 'minst gewenste volk op aarde'.
Wereld Wereld Aung San Suu Kyi: 'Wij zijn een jonge democratie die met veel problemen kampt' De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi is bereid om alle Rohingya uit Bangladesh terug te laten keren.
Wereld Wereld VN scherp voor Aung San Suu Kyi: 'Laatste kans' om Rihingya-crisis te stoppen De Myanmarese leidster Aung San Suu Kyi heeft 'één laatste kans' om de Rohingya-vluchtelingencrisis in het westen van haar land te stoppen. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres verklaard. Dinsdag spreekt Suu Kyi voor het eerst de natie toe over de crisis.
Wereld Wereld Bangladesh beperkt bewegingsvrijheid van Rohingya-vluchtelingen De politie van Bangladesh heeft maatregelen uitgevaardigd die moeten beletten dat de 400.000 Rohingya-vluchtelingen 'verdwijnen' uit het grensgebied en landinwaarts trekken. Dat meldt de BBC.
Wereld Wereld Meer dan 400.000 Rohingya gevlucht van Myanmar naar Bangladesh De vluchtelingenstroom kwam drie weken geleden op gang na het overheidsgeweld tegen de moslimminderheid in het oosten van het overwegend boeddhistisch Myanmar.
Wereld Wereld Amnesty International: 'Dorpen platgebrand in functie van etnische zuivering van Rohingya' Amnesty International heeft nieuwe bewijzen verzameld die aantonen dat in Myanmar de tactiek van verbrande aarde op grote schaal wordt toegepast. Veiligheidsdiensten en milities leggen er volledige dorpen van Rohingya in de as en schieten blindelings op mensen die trachten te vluchten.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Religie speelt maar deels rol bij verdrijving Rohingya uit Myanmar' In Myanmar ligt niet alleen religie aan de basis van de verdrijving van Rohingya. Ook gevestigde politieke en economische belangen spelen een rol, stellen Guiseppe Forino, Jason von Meding en Thomas Johnson, rampendeskundigen van de Universiteit van Newcastle.
Wereld Wereld VN-Veiligheidsraad buigt zich woensdag over etnisch geweld in Myanmar De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag bijeen om het etnische geweld tegen de Rohingya in Myanmar te bespreken. De Rohingya zijn een moslimminderheid die voornamelijk in de westelijke staat Rakhine leven. Ze worden vervolgd en door de boeddhistische meerderheid als illegaal beschouwd.
Wereld Wereld VN bestempelt geweld tegen Rohingya als etnische zuivering De manier waarop Myanmar de Rohingya, de moslimminderheid in het land, behandelt, is een klassiek voorbeeld van etnische zuivering'. Dat heeft de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad Al Hussein, maandag gezegd bij de opening van de 36e zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève.
Wereld Wereld China en Rusland blokkeren VN-verklaring over situatie Rohingya in Myanmar China en Rusland hebben een verklaring geblokkeerd van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin ze haar bezorgdheid wilde uitdrukken over de situatie van de Rohingya in de Myanmarese staat Rakhine. De moslimminderheid is het slachtoffer van "etnische zuivering" en hoogstwaarschijnlijk ook van misdaden tegen de mensheid.
Wereld Wereld Tientallen lijken van Rohingya ontdekt in massagraf in Maleisië De politie heeft in Maleisië een massagraf met tientallen lijken gevonden. Het zou om vluchtelingen uit Myanmar gaan, leden van de moslimminderheid van de Rohingya.