Boeken Boeken De luchtige wraak van Inge Braeckman Guido Lauwaert lag even in het ziekenhuis en kreeg er zijn muze op bezoek: Inge Braeckman en haar bundel 'Incantaties 1'.
Boeken Boeken Eva Gerlach - Kluwen In het drieluik met als werktitel Helder als glas, waarvan Kluwen het eerste boekdeel is, zoekt zij een dichterlijke vorm voor abstracte begrippen als herinnering en vergeten.
Boeken Boeken Mark van Tongele - Ademruis In Ademruis, de nieuwe dichtbundel van Mark van Tongele, spat het taal- en levensplezier meer dan ooit van de pagina's af.
Boeken Boeken Patricia Lasoen - De kaakslag van de tijd Een lukraak van het internet geplukt citaat: 'De tijd is een vogel die op een tak zit en wegvliegt.' Voor Patricia Lasoen zit die vogel al hoog in het zwerk.
Boeken Boeken Sylvie Marie - Toen je me ten huwelijk vroeg In 2009 debuteerde Sylvie Marie op 25-jarige leeftijd met de bundel Zonder. Afwezigheid was daarin een hoofdthema.
Boeken Boeken Jeroen Mettes - Nagelaten werk Op 21 september 2006 postte Jeroen Mettes een leeg bericht op zijn blog 'Poëzienotities'. Het zou het laatste bericht zijn dat de volgers van zijn veelgelezen poëzieweblog te zien zouden krijgen: een dag later werd duidelijk dat Mettes, nauwelijks 28, uit het leven was gestapt.
Boeken Boeken Peter Ghyssaert - Ezelskaakbeen Twintig jaar is hij al dichter en hij heeft net zijn zevende dichtbundel uit. Toch zal de naam Peter Ghyssaert alleen bij echte liefhebbers als 'te volgen' gemarkeerd staan.
Boeken Boeken 'Wees gerust, maar niet hier' van Stijn Vranken De nieuwe dichtbundel van Stijn Vranken: tussen flauw en flink.
Boeken Boeken K. Schippers - Tellen en wegen 'De la musique avant toute chose' was poëzie voor de Franse dichter Verlaine. Voor de Nederlandse romancier, essayist en dichter K. Schippers, die in 1996 de P.C. Hooftprijs won en vorig jaar nog de reportageroman De bruid van Marcel Duchamp publiceerde , is de dichtkunst een vorm van beeldende kunst.
Boeken Boeken Koenraad Goedeseune - Dichters na mij In Dichters na mij, de nieuwe bundel van Koenraad Goudeseune, is een complexloze 'vrijdichter' aan het woord, die een hoogst oorspronkelijke stem heeft in het hedendaagse Vlaamse poëzielandschap.
Boeken Boeken Y.M. Dangre - Meisje dat ik nog moet De liefde religie, de geliefde een godin. Buiten het karamellenverzencircuit zijn er nog maar weinig dichtbundels die in deze moderne tijd integraal op die thematiek leunen.
Boeken Boeken Jozef en Lodewijk Deleu - Wij paarden. Poëzie over paard en mens 'Er staan nu paarden op de koopren heuvels van Brabant.' Het was een versregel die wijlen Frans Verleyen, rijdend door het Brabantse landschap, graag declameerde.
Boeken Boeken Lies Van Gasse - Brak de waterdrager Sinds ze in 2009 debuteerde met de bundel Hetzelfde gedicht steeds weer is Lies Van Gasse, dichteres en beeldend kunstenares, een van de actiefste jonge stemmen in de Vlaamse poëzie.
Boeken Boeken Anton Korteweg - Voor mannen is 't niet erg 'Voor mannen is 't niet erg is een bloemlezing van 40 kwatrijnen die trefzeker getuigen van het comfortabele ongeluk van een mooie baan en een verstandige vrouw. En van het ouder worden, dat vooral.'
Boeken Boeken Peter Holvoet-Hanssen - De reis naar Inframundo Peter Holvoet-Hanssen, de zelfverklaarde 'gezant van het beweeglijk element' en de huidige stadsdichter van Antwerpen, heeft een poëtisch traject tot een einde gebracht.
Boeken Boeken Armando - Ze kwamen Enigszins verrassend won de Nederlandse dichter Armando dit jaar de VSB Poëzieprijs voor Gedichten 2009, zijn eerste dichtbundel in meer dan tien jaar.
Boeken Boeken Benno Barnard - Krijg nou de lyriek Het voorbije jaar kwam Benno Barnard vooral in het nieuws met zijn kritiek op de islam. Hoe dan ook, voor minnaars van de bevlogen formulering zijn Barnards geschriften altijd weer om te smullen.
Boeken Boeken Nolens, Verhelst en de jonge wolven Leonard Nolens en Peter Verhelst hebben allebei een uitstekende nieuwe bundel uit. Samen met zeven jonge dichters treden ze op twee april aan op de vijfde Nacht van de Poëzie.
Boeken Boeken Paul Claes - De tuin van de Franse poëzie 'Waar hoog zijn pure nagels wijden hun onyx (...).' Paul Claes bloemleest in De tuin van de Franse poëzie meer dan duizend jaar Franse poëziegeschiedenis, met onder andere deze symbolistische beginregel uit het haast onvertaalbare 'Sonnet op -yx' van Stéphane Mallarmé.
Boeken Boeken Erik Spinoy - Dode kamer Met Boze wolven schreef Erik Spinoy in 2002 een van de beste Vlaamse bundels van het voorbije decennium. L (2004) was een stuk minder scherp, maar in Ik, en andere gedichten (2007) haalde hij weer zijn beste niveau. Zijn verse bundel Dode kamer gaat door op dat elan.
Boeken Boeken Maud Vanhauwaert - Ik ben mogelijk 'Net 27' zegt de flaptekst, maar op grond van haar dromerige-jonge-meisjespoëzie schatte ik Maud Vanhauwaert net nog niet oud genoeg om haar theoretisch autorijexamen af te leggen.
Boeken Boeken C. Buddingh - Buddingh' Gebundeld Buddingh' gebundeld, de pas verschenen editie van zijn verzamelde poëzie, toont een genuanceerd beeld van deze steeds in ontwikkeling zijnde Nederlandse dichter.
Boeken Boeken Pieter Boskma - Doodsbloei Doodsbloei van de Nederlandse dichter Pieter Boskma verdient lof als ode aan een afwezige geliefde en als een authentiek document humain dat anderen tot troost kan strekken. Maar goede poëzie bevat de bundel niet.
Boeken Boeken Menno Wigman - Red ons van de dichters Toen Menno Wigman Baudelaire en Mallarmé ontdekte, wist hij: 'Dát was nog eens poëzie, zó moest je schrijven!'
Boeken Boeken Marc Tritsmans - Studie van de schaduw Na een bezoek aan de Galleria Borghese in Rome, waar beeldhouwwerken van Gian Lorenzo Bernini zijn tentoongesteld, schreef Marc Tritsmans het driedelige gedicht 'Uit de berg'.
Boeken Boeken Verzamelde verzen van Osip Mandelstam 'Neem mijn verzen in acht': de verzamelde uitgave van Mandelstams gedichten is nu eindelijk ook in het Nederlands beschikbaar.
Boeken Boeken Boeken 2010: jeugdliteratuur Opvallend in de oogst van kinderboeken is dat de leukste uitgaven degelijk dichtwerk bevatten. Met even degelijk illustratiewerk als lokkertje.
Boeken Boeken Eva Gerlach - Het gedicht gebeurt nu Het gedicht gebeurt nu heet de nieuwe verzamelbundel van de Nederlandse dichteres Eva Gerlach. Dertig jaar poëzie is erin bijeengebracht, met gedichten uit Gerlachs debuut uit 1979, uit haar elf andere bundels en nog wat ongebundeld werk erbovenop.
Boeken Boeken Hans Claus - Overwicht Het opvallendste aan Overwicht, de zesde dichtbundel van Hans Claus, is de cover met het nogal confronterende naaktportret dat de dichter nam van zijn moeder op 85-jarige leeftijd.
Boeken Boeken Delphine Lecompte - Verzonnen prooi Geen enkele dichteres heeft het voorbije jaar de laaglandse poëziewereld zozeer beroerd als Delphine Lecompte.
Boeken Boeken Anton van Wilderode - De moerbeitoppen ruischten Met De moerbeitoppen ruischten zou de 25-jarige seminarist Anton van Wilderode (pseudoniem van Cyriel Coupé) in 1943 zijn intrede maken in het Vlaamse literaire landschap.
Boeken Boeken Stefan Hertmans - De val van vrije dagen Met De val van vrije dagen bevestigt Hertmans dat hij stilaan tot de grand old men van de Vlaamse poëzie behoort.
Boeken Boeken Alice Nahon revisited Guido Lauwaert ging naar de vernissage van de nieuwe dichtbundel van Delphine Lecompte maar was niet onder de indruk.
Boeken Boeken Tikken tegen de maan 'Mocht u, als dichter of illustrator voor kinderen, teleurstelling voelen omdat u er niet in staat: troost u, ik sta er ook niet in.' Aldus Joke van Leeuwen in het nawoord van Tikken tegen de maan, een bloemlezing kindergedichten die ze mocht samenstellen voor Ons Erfdeel.
Boeken Boeken Erik Heyman - Verzamelde gedichten 28 september zou Erik Heyman 50 zijn geworden. Het werd hem niet gegund: hij overleed begin dit jaar aan de gevolgen van een hersentumor. Over de dood heen krijgt Heyman alsnog het verjaardagsgeschenk dat hij graag zelf in ontvangst had willen nemen: zijn Verzamelde Gedichten.
Boeken Boeken Guido Lauwaert - Om Gent gedicht Odes zijn altijd prominent aanwezig in poëziebloemlezingen die een stad als onderwerp hebben. Dat is met Om Gent gedicht niet anders.
Boeken Boeken Karel ten Haaf - Zieteratuur We hebben ze allemaal weleens gezien: de gedichten van Paul de Vree die in de vorm van een cirkel zijn geschreven, of de typografische verzen van Paul van Ostaijens Bezette Stad.
Boeken Boeken Mark Insingel - Lang leven In zijn nieuwe bundel 'Lang leven' gaat Insingel verder op de ingeslagen weg.
Boeken Boeken Luuk Gruwez - Garderobe Uitgangspunt voor Garderobe, een vernieuwde keuze die Luuk Gruwez maakte uit zijn poëzie, is de bloemlezing Bandeloze gedichten, waarvan een strenge selectie behouden bleef.
Boeken Boeken Henk van der Waal - Zelf worden De Nederlandse dichter Henk van der Waal is in Vlaanderen relatief onbekend. Dat is onterecht.
Boeken Boeken Frederik Lucien de Laere - Secuur Secuur, de derde bundel van Bruggeling Frederik Lucien De Laere, is een themabundel, geen poëzie waarvan je gaat schateren of grienen, maar met een informatieve insteek.
Boeken Boeken Erik Lindner - Terrein Sommige poëzie schudt je lijf en leden door elkaar. Andere doet geen beroep op je emoties, maar zet je hersenen aan het werk. Zulke verzen vind je in Terrein, de vierde bundel van de Nederlandse dichter en criticus Erik Lindner.
Boeken Boeken Jotie T'Hooft - Verzameld werk Het definitieve Verzameld werk van Jotie T'Hooft wil een volledig overzicht geven van het oeuvre van deze legendarische Vlaamse dichter.
Boeken Boeken Flarfpoëzie volgens Ton van 't Hof Internet creëerde een nieuwe vorm van poëzie: 'Flarf'. Ton van 't Hof maakte er een bloemlezing over.