Interbellum Interbellum Auguste Piccard, de inspiratiebron voor professor Zonnebloem In 1922 wordt de Zwitserse uitvinder Auguste Piccard benoemd tot professor in de fysica aan de ULB. Zijn experimenten inspireerden niet alleen Hergé tot het creëren van het onvergetelijke personage professor Zonnebloem, maar leidden België ook naar een ongekende verkenning van verticaliteit, van de stratosfeer tot de diepzee.
Ontdekkingsreizen Ontdekkingsreizen De overwintering van de Belgica op Antartica: 13 maanden vast in het pakijs De Antarctische expeditie van de Belgica in 1897-1899 is legendarisch. Tijdens deze expeditie bezoekt Adrien de Gerlache als eerste de zeestraat die nu zijn naam draagt, maar komt het schip ook vast te zitten in het pakijs. Het vindt pas dertien maanden later open water terug.
Belle Epoque Belle Epoque Alphonse Van Gele, dé verkenner van de rivier Ubangi in Congo De naam van Alphonse Van Gele zal voor altijd verbonden blijven met de verkenning en de annexatie van de Ubangi, de voornaamste noordelijke zijrivier van de Congostroom. Dit was dé geografische puzzel van die tijd en een onmisbare mijlpaal voor de door Leopold II gedroomde uitbreiding naar het Nijlbekken.
Ontdekkingsreizen Ontdekkingsreizen Twee beroemde Belgen bij de ‘wilden’ in het Verre Westen Van de dode rivierarmen van Louisiana tot de pijnboombossen van Oregon, van de woestijn van Nieuw Mexico tot het ijs van de Noordpool, via de Grote Meren en de prairies van het Midden-Westen: Noord-Amerika is zo’n uitgestrekt gebied dat de Europese kolonisten meer dan twee eeuwen nodig hadden om het te exploreren.
Ontdekkingsreizen Ontdekkingsreizen Joris van Spilbergen : kaper én ontdekkingsreiziger Pionier van de Nederlandse scheepvaart in Oost-Indië en de tweede Nederlander die rond de wereld zeilde: Joris van Spilbergen is een mythische figuur in het pantheon van de ‘zeehelden’ van de Verenigde Provinciën. Als gewetensvol zeeman, charismatisch leider en onbevreesd kaper is hij ook een felle individualist die vatbaar is voor identiteits- en loyaliteitsconflicten.
Koude Oorlog Koude Oorlog Hoe Gaston de Gerlache een Belgische basis stichtte op de Zuidpool Gaston de Gerlache is in de eerste plaats de zoon van zijn vader. Het is om zijn erfenis op te nemen dat hij de Belgische Antarctische expeditie van 1957-1959 op poten zet. Maar hij is zeker ook zelf een groot ontdekkingsreiziger, want hij richt de Koning Boudewijnbasis op en brengt, zij het niet zonder angsten en haperingen, een volledig onbekend gebied in kaart.