Boeken Boeken Het opmerkelijke leven van stadsbeul Frantz Schmidt De Amerikaanse historicus Joel Harrington schrijft in 'Dagboek van een beul' over een ongewoon geval van sociale promotie in het vroegmoderne Duitsland. Of hoe een beul van paria tot arts en gewaardeerd burger opklom.
Boeken Boeken Adolf Hitlers vrouwen en andere geheimen van het Derde Rijk In 'Geheimen van het Derde Rijk' onthult de Duitse historicus en journalist Guido Knopp heel wat feiten over Hitlers vrouwen, Rommels mythe en Speers leugens.
Boeken Boeken Lewis 'Alice in Wonderland' Carroll: de achterstevoren schrijver Carel Peeters componeerde met 'Het wonderland van Lewis Carroll' een knappe hommage aan Carroll, helemaal in de bevlogen geest van zijn ongrijpbaar idool.
Boeken Boeken Lena Moechina: de Anne Frank van Leningrad Het dagboek van de Russische tiener Lena Moechina tijdens de Duitse blokkade wordt vergeleken met dat van Anne Frank.
Boeken Boeken De vergeten vrouwen van Hugo Claus Heel wat gelegenheidspublicaties zagen het licht naar aanleiding van het vijfjarige overlijden van de meester. Guido Lauwaert las veel wat er niet in stond.
Boeken Boeken Vaticaanse intriges en schandalen De Amerikaan John Thavis schreef er een intrigerend boek over: 'De Vaticaandagboeken'. Soms lachwekkend, soms verbijsterend.
Boeken Boeken Vertaler Hans Driessen vergrijpt zich aan Theodor Adorno Hans Driessen maakt het in zijn commentaren bij de Nederlandse vertaling van Adorno's superbe 'Minima Moralia' al te bont.
Boeken Boeken Operettecomponist Franz Lehár: de lustige nazi-vriend Franz Lehár was serieus fout tijdens de oorlog, aldus Johan Bosveld in 'Componist van Hitler', een biografie over de gevierde muzikale entertainer.
Boeken Boeken Landlopers: armoe is geen misdrijf In 'Landlopers' vertelt Toon Horsten de boeiende en soms hallucinante geschiedenis van de landloperskolonies Wortel en Merksplas in de provincie Antwerpen. Het is meteen het verhaal van hoe België omging met verschoppelingen.
Boeken Boeken Jan Flamend meets Tony Soprano In 'Waar waren wij gebleven?' serveert Jan Flamend aanstekelijke reisverhalen over zijn trainingsessies als salescoach over de hele wereld.
Boeken Boeken Winston Churchills donkerste dagen De Nederlandse journalist Harry van Wijnen focust in 'Blood, sweat and tears' op 18 cruciale maanden in 1940-41 uit het leven van de legendarische politicus.
Boeken Boeken Patricia de Martelaere: het mysterie nog uitvergroot Marja Pruis schreef met 'Als je weg bent' een biografisch essay over Patricia de Martelaere dat meer weg heeft van een voorstudie dan van een echte biografische schets.
Boeken Boeken Uit de memoires van Jef Turf, gewezen voorzitter van de Kommunistische Partij: 'Ik heb voor N-VA gestemd' Vrijdag werden de 'Memoires' van de 80-jarige gewezen voorzitter van de Kommunistische Partij Jef Turf voorgesteld. Fred Braeckman las ze al.
Boeken Boeken 'Gainsbourg' van Rudolf Hecke: fanmail met beeldige foto's Rudolf Hecke wou een bio maken over zijn idool Serge Gainsbourg maar spreekt te pas en te onpas over zichzelf. Gelukkig zijn er de schitterende foto's van Herman Selleslags.
Boeken Boeken Afrikaanse soldaten tijdens WOI: de zwarte schande In 'De zwarte schande' schrijft Dick van Galen Last over een stukje vrij onbekende geschiedenis: het belangrijke aandeel van de Afrikaanse troepen in de Eerste Wereldoorlog.
Boeken Boeken Rik Van Cauwelaert meets Jules Destrée Guido Lauwaert over Rik Van Cauwelaerts 'Ils nous ont pris la Flandre': over Waals socialisme en Belgische illusies, van Jules Destrée tot Elio Di Rupo.
Boeken Boeken Kunstzinnige essays van Marc Reugebrink en Hans Groenewegen Terwijl Marc Reugebrink met 'Het geluk van de kunst' gevat over literatuur schrijft, verliest Hans Groenewegen zich met 'Met schrijven zin verzamelen' in al te ijle bespiegelingen, aldus Koenraad Goedeseune in deze lijvige dubbelbespreking.
Boeken Boeken Op reis naar 'moeilijke' landen met Jelle Brandt Corstius Vermijd oogcontact met politiemensen: Jelle Brandt Corstius geeft apart reisadvies in zijn 'Universele reisgids voor moeilijke landen'.
Boeken Boeken Joseph Goebbels: propagandabaas van Hitler 'Goebbels', de bok van Babelsberg: een fascinerende bio van Hitlers propagandachef.
Boeken Boeken Roland Barthes homoseksueel: een triest leven Markante fragmenten uit 25 jaar Knack Boeken: een kwarteeuw geleden debuteerde Frank Hellemans als literair criticus met dit stuk over de outing van Roland Barthes.
Boeken Boeken Hitler voor beginners Romancier en biograaf A.N. Wilson schreef een biografie van Hitler. Wie heeft daar behoefte aan?
Boeken Boeken Vadertje Haydn noemde zijn vrouw 'hels beest' Ben Daeter dook met 'Componisten zijn ook mensen' in het privéleven van toondichters.
Boeken Boeken 'Ontmaagding met literaire omranding is mij iets waard' In het nieuwste nummer van 'Zacht Lawijd' vertelt Els Snick over de vooroorlogse romance tussen een 20-jarige Brugse schone van adel en de 36-jarige wereldvermaarde auteur Joseph Roth.
Boeken Boeken De onwaarschijnlijke opgang van Vladimir Poetin Op de vooravond van de Russische presidentsverkiezingen verschijnt vandaag in twaalf landen een uitstekende biografie van Poetin.
Boeken Boeken Bio van nazibeul Heydrich Wellicht terecht mag Reinhard Heydrich de gruwelijkste van alle gruwelijke nazileiders worden genoemd. Vreemd genoeg verscheen er nu pas een grondige biografie van 'het blonde beest'.
Boeken Boeken Welke Duitse schrijver deed wat tijdens het naziregime? Van Gottfried Benn en Alfred Döblin tot Gerhard Hauptmann enThomas Mann: een lexicon van het doen en laten van 150 Duitse schrijvers onder het nationaalsocialisme.
Boeken Boeken John Naughton - What you really need to know about the internet Het internet is nu zo'n twintig jaar onder ons, maar het debat over de invloed ervan op mens en maatschappij wordt nog steeds voor een groot stuk in zwart-wit gevoerd.
Boeken Boeken Ted van Lieshout - Mijn meneer In een reeks biechtbrieven beschrijft Ted van Lieshout ontstellend eerlijk zijn autobiografische, maar geromantiseerde relatie met een oudere man.
Boeken Boeken Grunberg onder de mensen Om zo ver mogelijk in het leven van echte mensen door te dringen ging Arnon Grunberg een week met een gezin mee op vakantie.
Boeken Boeken Wat deed Claus toen vriendin Elly in Parijs ratten doodde? Van Jan Cremer tot Hugo Claus: Diederik Stevens trok in de voetsporen van bekende auteurs naar het naoorlogse Parijs.
Boeken Boeken Adam Hochschild over 'pacifistische' Eerste Wereldoorlog In 'Verzet en eendracht' vertelt Adam Hochschild de geschiedenis van WO I vanuit een meer pacifistische ooghoek.
Boeken Boeken Het vergeten oosterse christendom Wie denkt dat de joods-christelijke beschaving van westerse makelij is, moet dringend de eyeopener 'Het vergeten christendom' van Philip Jenkins lezen.
Boeken Boeken Van Troje tot Oostende: belegerde steden In 'Belaagd & Belegerd 'wordt de geschiedenis van legendarische belegeringen uit de doeken gedaan.
Boeken Boeken Michel Rostain - De zoon Plompverloren sterft een jongeman van 21 aan een acute bloedvergiftiging. Om die emotionele krater in kaart te brengen schrijft zijn vader een boek. Dit boek.
Boeken Boeken Dirk Braeckman Dirk Braeckman is zowel fotograaf als schilder. Hoewel hij zich uiteindelijk op de fotografie heeft toegelegd, benadert hij zijn medium met een schildersblik.
Boeken Boeken De eerste treinmoord in Engeland De Britse historica Kate Colquhoun schreef er een fascinerend literair non-fiction verhaal over.
Boeken Boeken Geert Stadeus - Ja Tarara En Andere Riteiten Toen George W. Bush president van de Verenigde Staten was, deed een grapje over hem de ronde. Hoe kun je zien dat president Bush aan het liegen is? Antwoord: zijn lippen bewegen.
Boeken Boeken Jeanette Winterson - Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn? In de autobiografische novelle 'Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn' onderzoekt de Britse schrijfster Jeanette Winterson in een afgemeten taal hoe ver een mens bereid is te gaan voor een splinter geluk.
Boeken Boeken Annie Leibovitz - Pelgrimage Aanleiding voor Pelgrimage was The Beauty Book, een project dat Annie Leibovitz met haar in 2004 overleden partner Susan Sontag koesterde, maar nooit verwezenlijkt zag.
Boeken Boeken David Foster Wallace - Dit is water In de tien zinderende minuten die het duurt om Dit is water te lezen, zal je grimlachen om de herkenbaarheid van de dagelijkse sleur en iets bijleren over de dictatuur van ons egocentrisch brein.
Boeken Boeken Connie Palmen - Logboek van een onbarmhartig jaar Connie Palmen maakte essayistische aantekeningen bij het overlijden van ex-politicus en echtgenoot Hans van Mierlo, die op 11 maart 2010 stierf.
Boeken Boeken Diane Keaton - Nogmaals Gene Hackman vindt zichzelf opnieuw uit als auteur van westerns, Diane Keaton overpeinst haar leven. Het blijkt nog leesbaar ook.
Boeken Boeken Stefan Hertmans - De mobilisatie van Arcadia Ook al lijkt Hertmans door de veelheid aan referenties een omgevallen boekenkast, hij komt vaak bijzonder scherp uit de hoek.
Boeken Boeken Andrew O'Hagan - Het waanzinnige leven van Maf de hond en zijn baasje Marilyn Monroe Met 'Het waanzinnige leven van Maf de hond en zijn baasje Marilyn Monroe' schreef Andrew O' Hagan zowel een alternatieve biografie van Marilyn Monroe, een cursus filosofie voor dummies als een eerbetoon aan Virginia Woolf.
Boeken Boeken Bas Haring - Plastic panda's De Nederlandse 'volksfilosoof' Bas Haring onderzoekt in Plastic Panda's hoeveel bedreigde dieren er ondertussen definitief verdwenen zijn en vooral hoe erg dat is.