Milieu Milieu Wereldbevolking vreest de toekomst: 6 op de 7 mensen voelt zich onveilig Volgens onderzoek van de Verenigde Naties voelen mensen in nagenoeg elk land ter wereld een zeker gevoel van onbehagen bij de huidige mondiale ontwikkelingen. Zes op de zeven geeft aan angst- en onveiligheidsgevoelens te ervaren.
Milieu Milieu Rechter stopt olie-exploratie van Shell voor Zuid-Afrikaanse kust Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft oliebedrijf Shell bevolen om te stoppen met seismische tests voor de ongerepte oostkust van het land. De uitspraak is een overwinning voor lokale gemeenschappen en milieuactivisten.
Milieu Milieu Belgische wetenschappers gaan massa van ijskap in Antarctica meten Wetenschappers van de ULB, de UCLouvain en de TU Delft zullen de massa van de Antarctische ijskap meten. Ze doen dat in het kader van de laatste missie van het Mass2Ant-project, die zal plaatsvinden van 7 december 2021 tot 13 januari 2022.
Milieu Milieu Internationaal Energieagentschap waarschuwt: minstens 2,6 graden opwarming met huidig beleid Overheden moeten minstens drie keer meer investeringen in duurzame energie, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Alleen zo maken ze een kans om de doelstellingen in het Klimaatakkoord van Parijs te halen.
Milieu Milieu Canada en niet China is de grootste speler in mijnbouw Amazonegebied Canadese bedrijven blijken het meest te investeren in energie- en mijnbouwprojecten in de Amazone. Ze streven hiermee de Chinese bedrijven, die 10 procent van de waterkracht- en mijnbouwsectoren beheren, voorbij. Dit blijkt uit recent gepubliceerde gegevens van de Amerikaanse denktank Inter-American Dialogue.
Milieu Milieu Argentinië komt met baanbrekend door de paus gesteund plan voor schuldverlichting in ruil voor klimaatactie Argentinië komt met een revolutionair plan voor 'groene' schuldverlichting. Het plan kent een onverwachte bondgenoot: paus Franciscus. Maar de kwestie ligt politiek gevoelig in zijn thuisland.
Wereld Wereld Onderzoek: Hittegolf in Noord-Amerika zo goed als ondenkbaar zonder klimaatverandering De extreme hitte die zich voordeed in het westen van Noord-Amerika, met temperaturen die opliepen tot bijna 50 graden, was zonder klimaatverandering zo goed als onmogelijk geweest. Dat blijkt uit een studie van een internationale groep van klimaatonderzoekers.
Milieu Milieu 'Bouw van 600 steenkoolcentrales in Azië brengt klimaatdoelstellingen in gevaar' China, India, Indonesië, Japan en Vietnam hebben plannen om in de komende jaren samen meer dan 600 nieuwe steenkoolcentrales te bouwen. Daarmee brengen ze het behalen van de klimaatdoelstellingen in gevaar, schrijft de denktank Carbon Tracker in een rapport.
Milieu Milieu Wetenschappers maken zich grote zorgen nu poolijs alsmaar sneller smelt In Antarctica beweegt een enorme gletsjer steeds sneller richting de zee, terwijl het ijs op de Noordpool rap dunner wordt. Verschillende ontwikkelingen, veroorzaakt door de snelle opwarming van de aarde, doen de bezorgdheid over de poolgebieden toenemen.
Milieu Milieu Meren in de hele wereld verliezen nog sneller zuurstof dan de oceanen In zoetwatermeren wereldwijd neemt het zuurstofgehalte snel af. Hoofdschuldige is de klimaatverandering, die de biodiversiteit en de drinkwaterkwaliteit bedreigt, volgens recent onderzoek in Nature.
Milieu Milieu Drempel van 1,5 graden kan in 2025 al overschreden zijn (VN) Er bestaat een kans van 40 procent dat de opwarming van de aarde tegen 2025 de drempel van 1,5 graden, ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, zal overschrijden. Dat blijkt uit een studie voor de meteorologische dienst van de Verenigde Naties (WMO) die donderdag gepubliceerd is.
Milieu Milieu Antwerpse academici sluiten zich aan bij klimaatrechtszaak van Portugese jongeren voor Europees Hof Een groep onderzoekers van de UAntwerpen heeft zich aangesloten bij een rechtszaak aangespannen door Portugese jongeren voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Wereld Wereld President Biden organiseert tweedaagse online klimaattop met veertig wereldleiders Donderdag trapt Amerikaans president Joe Biden een tweedaagse digitale klimaattop op gang. Veertig wereldleiders, onder wie Chinees president Xi Jinping en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin, zullen er ideeën uitwisselen over hoe de wereld op koers moet blijven om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.
Milieu Milieu Reconstructie temperatuur oceaanwater toont aan: vandaag is het warmer dan ooit Uit Zwitsers onderzoek naar de temperatuur van de oceanen over een periode van 700.000 jaar blijkt: het water is vandaag warmer dan eender welke warmteperiode in het verleden.
Milieu Milieu Snel klimaatmaatregelen nemen beste voor economie, zegt ECB Het snel nemen van maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan is op de lange duur de goedkoopste optie en zorgt ook voor het minste risico voor de economie.
Milieu Milieu Klimaat wijzigt stroom van rivieren in de wereld De klimaatverandering leidt ertoe dat het debiet in rivieren verandert. Internationaal onderzoek in Science toont dit voor het eerst op wereldwijd niveau aan.
Milieu Milieu CO2-uitstoot is weer hoger dan voor de pandemie Na een sterke daling begin 2020 is de wereldwijde uitstoot van CO2 weer terug op het oude peil. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationale Energieagentschap.
Milieu Milieu VN-analyse: klimaatplannen landen mijlenver van wat nodig is De nationale klimaatplannen van alle landen zullen de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met amper 0,5 procent verminderen ten opzichte van 2010, blijkt uit een analyse van de Verenigde Naties. Dat is mijlenver verwijderd van de 45 procent die volgens wetenschappers nodig is om de opwarming onder 1,5 graden te houden.
Milieu Milieu Facebook lanceert informatiecentrum klimaatwetenschap in België Facebook lanceert donderdag een informatiecentrum klimaatwetenschap in ons land.
Nieuws Nieuws Huismus onttroont koolmees als nummer 1 in Vlaamse tuinen Een recordaantal van 66.524 natuurliefhebbers heeft afgelopen weekend deelgenomen aan het 22ste Grote Vogelweekend. Ze telden minstens 1.186.276 vogels in 39.032 tuinen. Toch zijn minder soorten per tuin geteld: gemiddeld werden 23 vogels van 7 soorten per tuin opgemerkt. Voor het eerst sinds 2017 staat de huismus op één, gevolgd door de koolmees en de vink.
Milieu Milieu Huidige CO2-uitstoot leidt tot opwarming van 2,3 graden De planeet is op weg naar een opwarming met meer dan 2 graden Celsius, enkel en alleen door de broeikasgassen die nu al uitgestoten zijn, stelt nieuw onderzoek in Nature. Het goede nieuws is dat die opwarming traag verloopt, en de mensheid tijd geeft om zich aan te passen.
Milieu Milieu Alleen op deze manier wint het klimaat bij de coronacrisis Als het herstel na de pandemie stevig inzet op innovatie en hernieuwbare energie, kunnen de klimaatdoelstellingen binnen handbereik komen. Indien niet zijn we slechter af dan voorheen. Dat blijkt uit berekeningen van de universiteit van Groningen, gepubliceerd in Nature Climate Change.
Milieu Milieu Brits meisje Ella officieel gestorven aan luchtvervuiling Het negenjarige Britse meisje Ella Kissi-Debrah is wel degelijk gestorven door de luchtvervuiling, heeft het Britse gerecht beslist. De zaak is een primeur en geeft milieuorganisaties munitie in de strijd om schonere lucht.
Milieu Milieu Klimaatcoalitie plaatst grote taart in Brussel, maar geen reden voor een feestje Activisten van de Klimaatcoalitie hebben donderdag in de buurt van de Europese instellingen aan Schuman in Brussel een levensgrote taart neergezet. Al hadden ze geen reden tot vieren.
Wetenschap Wetenschap Vergeet de vleermuis: dit zijn de 10 dieren van het jaar De vleermuis, die verantwoordelijk is voor het overspringen van het nieuwe coronavirus naar de mens, is ongetwijfeld het meest besproken zoogdier van 2020. Maar ook deze dieren haalden dit jaar het nieuws.
Milieu Milieu Langste klimaatactie ooit loopt ten einde Valerie Del Re, directeur van Greenpeace, en Nicolas Van Nuffel, voorzitter van de Klimaatcoalitie zijn om 17 uur het laatste uur van de 'langste klimaatactie ooit' ingegaan.
Milieu Milieu Duits grondwater in dertig jaar tijd een graad warmer geworden Het grondwater in de Duitse deelstaat Beieren is de afgelopen decennia aanzienlijk opgewarmd. Op een diepte van 20 meter is het water nu gemiddeld bijna een graad warmer dan dertig jaar geleden.
Milieu Milieu Nieuwe analyse toont dat klimaatdoelen in Parijs wellicht toch haalbaar zijn Uit een nieuwe analyse van de Climate Action Tracker blijkt dat de klimaatdoelen van Parijs wellicht toch haalbaar zijn. Deze positievere voorspelling heeft te maken met twee belangrijke nieuwe ontwikkelingen.
Wereld Wereld Klimaatzaak Portugese jongeren krijgt groen licht van Europees Mensenrechtenhof Zes Portugese jongeren krijgen groen licht om hun klimaatzaak te bepleiten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Begin september hadden zij de zaak tegen 33 landen ingediend, waaronder de EU. Ook de Nederlandse milieuorganisatie Milieudefensie wordt binnenkort gehoord door de rechter in de zaak tegen Shell.
Wereld Wereld Australische bosbranden teisteren Unesco-werelderfgoed Australische brandweerlieden proberen controle te krijgen over grote branden die al 40 procent van de bossen op Fraser Island teisteren. Het eiland aan de oostkust van het land is een toeristische trekpleister en is geclassificeerd als Unesco-werelderfgoed.
Milieu Milieu Colombia verbiedt jacht op haaien Colombia gaat de jacht op haaien volledig verbieden om de handel in haaienvinnen aan banden te leggen, zo heeft minister van Milieu Carlos Eduardo Correa aangekondigd.
Milieu Milieu Grote bouwprojecten bedreigen het voortbestaan van cruciale bossen Niet alleen landbouw en houtkap bedreigen het voortbestaan van belangrijke bossen in het Amazonegebied, Congo en Zuidoost-Azië. Ook grootschalige investeringen door regeringen, banken en mijnbouwbedrijven vormen een groeiende bedreiging.
Milieu Milieu Omstreden mijnproject in Alaska krijgt geen vergunning Pebble Mine, een geplande goud- en kopermijn in Alaska die grote gevolgen voor het milieu zou hebben, krijgt geen vergunning.
Gezondheid Gezondheid Drie kwart van Europese stadsbewoners ademt giftige lucht Drie kwart van de stedelijke bevolking in de EU wordt blootgesteld aan giftige lucht omdat regeringen er niet in slagen de uitstoot te verminderen. Dat stelt het Europees Milieuagentschap in een nieuw rapport.
Wereld Wereld 'Corona heeft slechts beperkte invloed op concentratie CO2 in atmosfeer' De vertraging van de economie door de coronapandemie heeft de concentratie van CO2 in de atmosfeer niet doen afnemen. In 2019 is de concentratie opnieuw gestegen en die stijging zet zich ook dit jaar voort, blijkt al uit voorlopige gegevens.
Milieu Milieu Delen van autoritten en kleinere woningen kunnen uitstoot fors verlagen De uitstoot van broeikasgassen kan fors dalen als we efficiënter met materialen omspringen in woningen en auto's. Dat kan vooral door vaker autoritten te delen en kleiner te gaan wonen. Tot die conclusie komt een groot VN-rapport.
Milieu Milieu Jane Goodall krijgt eredoctoraat van UHasselt De Britse etholoog en milieuactivist Jane Goodall, die bekend werd door haar baanbrekende onderzoek over het leven van chimpansees in het wild, is de nieuwe eredoctor van de Universiteit Hasselt.
Milieu Milieu Extreme droogte in Kaapstad twee jaar geleden was maar een voorproefje De enorme droogte die Kaapstad twee jaar geleden trof werd tot zes keer waarschijnlijker gemaakt door de klimaatverandering.
Milieu Milieu VUB-studie: Vlaanderen komt in de toekomst onder water te staan Uit projecties over de stijging van het zeeniveau op langere termijn, blijkt dat Vlaanderen, met uitzondering van een deel van Limburg, onder het zeeniveau komt te liggen. Dit effect is pas zichtbaar binnen duizenden jaren, maar het in gang zetten van dit proces is wel voor de nabije toekomst.
Milieu Milieu In de prehistorie bestonden er al vijf hondenrassen Een genetische studie op prehistorische honden laat zien dat er meer dan 11.000 jaar geleden al minstens vijf verschillende hondentypes waren.
Milieu Milieu Klimaatverandering slaat steeds grimmiger toe in Afrika In Afrika neemt de klimaatverandering steeds dreigender vormen aan, stelt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een nieuw rapport. Het wordt warmer, de zeespiegel stijgt, neerslagpatronen veranderen en extreme weersomstandigheden nemen toe.
Milieu Milieu Tegen einde van de eeuw kan gemiddelde temperatuur in België vijf graden hoger liggen Tegen 2100 zou de gemiddelde temperatuur in ons land kunnen stijgen met 5 graden Celsius, als er niet ingegrepen wordt in de wereldwijde broeikasgasuitstoot.
Milieu Milieu Computer leert leeuwen herkennen aan hun gebrul Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben computers aangeleerd om leeuwen te onderscheiden op basis van hun gebrul. Daardoor wordt elke leeuw herkenbaar en dus traceerbaar.