Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom vliegt een zwaluw lager bij slecht weer? Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom vliegt een zwaluw lager bij slecht weer?
Wetenschap Wetenschap Waarom geloven mensen de meest waanzinnige complottheorieën? Van QAnon tot corona: we leven in een tijd waarin steeds meer mensen samenzweringen omarmen en politieke leiders ze soms zelf creëren. Hoe komt iemand er bij om de meest waanzinnige complottheorieën te geloven?
Gezondheid Gezondheid Waarom bestaat er geen geneesmiddel of vaccin tegen een verkoudheid? Er zijn verschillende redenen waarom een verkoudheid nog steeds 'ongeneeslijk' is.
Gezondheid Gezondheid Waarom hitte ons agressiever maakt Studies tonen aan dat er een verband is tussen de temperatuur en menselijke agressie.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: Waarom zijn er oneindig veel priemgetallen? U begin misschien al te duizelen als u het woord 'priemgetallen' hoort. Maar ze vormen wel de basisingrediënten voor de getallenleer. Wiskundedocent Filip Moons neemt je mee op wiskundige ontdekkingstocht.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom is de zonsondergang op Mars blauw? Mars wordt dan wel de 'rode planeet' genoemd, de zonsondergang kleurt er opvallend blauw.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom regent het wanneer er iets droevigs gebeurt in films? Dat het oude wijven regent wanneer Gene Kelly zijn dans inzet tijdens "Singin' in the Rain", is geen verrassing. Maar waarom laten filmregisseurs het eigenlijk zo vaak regenen?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom 'zwemmen' slangen in de lucht? Het zou een onderwerp uit een horrorfilm kunnen zijn, maar het fenomeen bestaat wel degelijk echt: vliegende slangen.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom kon een kip 18 maanden zonder kop rondlopen? Waarom kippen na het verliezen van hun hoofd nog enkele seconden kunnen rondrennen, is al lang geen mysterie meer. Maar waarom hield de mannelijke kip 'Miracle Mike' dat 18 maanden vol?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom legt een wombat kubusvormige drollen? Wat de wombat kan, is uniek in de wereld. Het schattige buideldier produceert als enige wezen op aarde op natuurlijke wijze kubusvormige drollen.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom faalt ons geheugen op bepaalde momenten van de dag? Soms gebeurt het dat je je in de ochtend iets niet kan herinneren, maar later in de namiddag wel. Iets om u zorgen over te maken?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom ergeren zoveel mensen zich aan woorden uit het Frans of het Engels? Krimpt u ineen als uw collega vertelt over zijn qualitytime met de kids? Of loopt u de muren op van de social distancing-maatregel, al dan niet in een periode van lockdown (light)?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom wanen sommige chauffeurs van dure wagens zich onoverwinnelijk? Een Finse wetenschapper was het beu om in het verkeer steeds de pas afgesneden te worden door een dure wagen en onderzocht het fenomeen.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom krijgen we kippenvel? Ons lichaam is een waar natuurhistorisch museum, want net zoals heel wat andere zaken in ons lijf, is ook kippenvel deel van de evolutionaire bagage die we meeslepen van onze voorouders.
Boeken Boeken Mysterie van de dag: waarom worden sommige literaire teksten als klassiekers beschouwd en andere niet? Waarom is de roman 'Les Misérables' van Victor Hugo officieel een literaire klassieker en 'The Da Vinci Code' van Dan Brown niet? En is dat wel terecht?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom zijn mensen bang van gaten? Doet de foto bij dit artikel u achter de kast kruipen? Lees dan vooral verder.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom spreken sommige mensen na een beroerte met een ander accent? Op een ochtend wakker worden en ineens vloeiend een vreemde taal spreken, is vooralsnog onmogelijk. Maar na een nachtje slapen plots opstaan met een ander accent, komt verrassend genoeg wel voor. Neuro- en psycholinguïstiekexperte Stefanie Keulen (Vrije Universiteit Brussel) legt uit waar dit 'Foreign Accent Syndrome' vandaan komt.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom zeggen we soms dingen waar we later spijt van hebben? In een moment van woede of verdriet zeggen we soms kwetsende dingen waar we later spijt van hebben. Of we geven plots informatie vrij die we liever voor onszelf hadden gehouden. Waarom doen we dat?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom hebben mannen baarden? Moeten we de verklaring zoeken bij de weelderige manen van de mannelijke leeuw?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom maken bubbels een plopgeluid wanneer ze knakken? Onze lockdownbubbels zijn voorlopig nog niet volledig opengebarsten, maar andere bubbels doen dat voortdurend. Wat verklaart het geluid van hun laatste adem?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom hebben honden een koude neus? De hondenneus blijft voor verbazing zorgen. Het mysterie over waarom honden koude snuiten hebben, werd onlangs opgelost.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom is dialect ook een taal? We kijken op naar mensen die vloeiend twee of meerdere vreemde talen spreken, maar zij die enkel de standaardtaal en een dialect machtig zijn, worden veel minder geprezen. Nochtans verdienen ze allebei onze bewondering.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom lijken de wielen van een rijdende auto soms achteruit te draaien? Welke mechanismen gaan er schuil achter het 'wagenwieleffect', het fenomeen waarbij wielen achteruit lijken te draaien terwijl de auto vooruit rijdt?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom lijken baasjes op hun honden? De verklaring waarom u een hond kiest die fysiek op u lijkt, heeft ook gevolgen voor uw liefdesleven.
Wetenschap Wetenschap Mysteries van het eindejaar: wat is advent en wat vieren we dan? Net als de datum van de geboorte van Jezus, komt ook nergens in de Bijbel het woord 'advent' voor. Waar komt deze periode dan vandaan en waarom mogen kinderen en volwassenen iedere dag een vakje op een kalender openmaken?
Wetenschap Wetenschap Mysteries van het eindejaar: waarom vieren we Kerstmis op 25 december? In de Bijbel staat geen specifieke datum vermeld waarop Jezus Christus geboren is. Waarom vieren we Kerstmis dan op 25 december?
Wetenschap Wetenschap Mysteries van het eindejaar: waarom geven we elkaar cadeaus met Kerstmis? Eigenlijk is het merkwaardig om elkaar op Kerstmis - wanneer we de geboorte van Jezus vieren - geschenken te geven. Is het om puur commerciële redenen of zit er iets anders achter?
Wetenschap Wetenschap Mysteries van het eindejaar: waarom zijn we laat (met kerstinkopen)? We stellen uit, onze planning valt in duigen - mensen zijn niet geneigd hun deadlines te halen. Waarom is dat zo?
Wetenschap Wetenschap Waarom brengen katten dode dieren mee naar huis? Loslopende huiskatten zijn desastreus voor de natuur, zeggen Nederlandse juristen. Dierenrechtenorganisaties vinden dan weer dat katten ervaringen buitenshuis moeten opdoen, zoals een prooi vangen en die dan dood of gewond voor uw voeten gooien. Maar waarom doen ze dat?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom zijn mensen geïnteresseerd in mysteries (van de dag)? Van de mythische raadsels van de sfinx tot de geheimen van een goochelaar, van de Bermuda-driehoek tot 'bestaat buitenaards leven?' Het zijn mysteries waar we ons vroeg of laat, in meerdere of mindere mate wel eens een vraag bij stellen. Vanwaar komt onze fascinatie?
Wetenschap Wetenschap Linkshandigendag: waarom is linkshandigheid (nog) niet uitgestorven? Op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. Maar waarom bestaan linkshandigen nog?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: Waarom mag je niet delen door 0? 'Delen door nul is flauwekul', 'Wie deelt door nul is een snul',... het zijn ezelbruggetjes die ieder van ons met weemoed terug katapulteert naar zijn eigen schooltijd. Wat er toen vaak niet bijverteld werd, is waarom het getal 0 zo speciaal is dat erdoor delen zo absurd is. Wiskundeleraar Filip Moons geeft het antwoord.
Gezondheid Gezondheid Mysterie van de dag: waarom is bloed rood? Het bloed van de meeste dieren is rood. Sommige ongewervelde dieren, zoals garnalen, hebben blauw bloed. Wat maakt dat ons bloed rood ziet en niet blauw?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom hebben elementaire deeltjes een massa? Hoe komt het dat de elementaire bouwstenen van ons heelal een massa hebben en waar komt die massa dan vandaan? Tot zo'n 50 jaar geleden was die vraag een groot mysterie. Tot de ontdekking van onder andere de Belgische Nobelprijswinnaar François Englert. Natuurkundige Seth Moortgat verheldert.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom is straling van een gsm niet gevaarlijk? Gsm-straling is onschadelijk, hoewel veel mensen het tegendeel denken. Ook gsm-masten veroorzaken ongerustheid. Waarom moeten we ons toch geen zorgen maken?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom duiken fruitvliegjes plots op in de zomer? De fruitvliegen zijn het voorwerp geweest van zes Nobelprijzen, maar ze zijn ook knap lastig. Waar komen ze vandaan? En vooral, wat kan je eraan doen?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom worden ouderen soms 'verward'? Dementie is een aandoening die we allemaal kennen, maar het kan ook zijn dat iemand plots 'acuut verward' is. Dat is veel minder bekend en absoluut niet zo onschuldig. Wat is er aan de hand?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom worden we geel bij geelzucht? Er zijn heel wat redenen waarom de mens geel kan worden. Het eten van wortelen is er één van, maar dat is nog onschuldig.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom wijzigt bij mensen met dementie het gedrag en karakter? Iemand met dementie kan plots agressief gedrag vertonen en wild om zich heen beginnen slaan. Waarom herken je vaak een geliefde persoon niet meer wanneer deze ziekte bij hem of haar toeslaat?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom piekeren we? Piekeren is een proces dat bij vrijwel iedereen eens voorkomt. Twee op de vijf mensen piekeren zelfs elke dag. Hoe komt dat? En vooral, kan het kwaad?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom doet een derdegraads brandwonde geen pijn? De meest ernstige vorm van een brandwonde is een derdegraads brandwonde. Maar waarom doet dat meestal geen pijn? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey legt uit.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom slapen we korter maar ook oppervlakkiger met het ouder worden? Met het ouder worden verandert onze slaap aanzienlijk. Veel vijftigers merken deze veranderingen op, en naarmate ze ouder worden, neemt de ernst ook toe. Moet je je zorgen maken?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom verkleuren bladeren in de herfst? En waarom is de mens zo gefascineerd door de pracht van de herfstkleuren?
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom vergeten mensen met Alzheimer eerst recente en pas daarna vroegere herinneringen? Waarom hebben mensen met Alzheimer vaak als eerste symptoom problemen met het recente geheugen? Neuroloog Sebastiaan Engelborghs legt de ingewikkelde processen achter de ziekte van Alzheimer bloot.
Wetenschap Wetenschap Mysterie van de dag: waarom kan in India een vrouw van boven de 70 jaar nog een kind hebben? In India worden opvallend veel vrouwen van 70 en ouder nog moeder. Hoe komt dat? Topdokter Herman Tournaye legt uit.