Opinie | Michael Kemper Islamitisch radicalisme bestrijden: 'Is Rusland een voorbeeld voor de Europese Unie?'
Opinie | Pieter Boulogne 'De antikapitalistische kunst van Pjotr Pavlenski als Russisch exportproduct'
Opinie | Vlinks Opinie | Vlinks 'Waarom de Oktoberrevolutie de wereld vandaag nog steeds beroert' Het is honderd jaar geleden dat de Oktoberrevolutie op 7 en 8 november 1917 plaatsvond. Een historische gebeurtenis die de wereld nog altijd om op zijn minst drie redenen beroert, schrijft Ludo Abicht van Vlinks.
Wereld Wereld 100 jaar later: Een eerlijke blik op tsaristisch Rusland en de Oktoberrevolutie Bruno De Cordier, professor aan de Universiteit Gent en auteur van 'Het onbeloofde land. Een geschiedenis van Centraal-Azië', blikt honderd jaar na datum terug op een dreun in de wereldgeschiedenis en het actuele belang ervan.
Wereld Wereld 100 jaar Oktoberrevolutie: 'Eigenlijk waren de bolsjewieken niet totalitair genoeg' Met zijn monumentale Het huis van de regering beschrijft de Russisch-Amerikaanse historicus Yuri Slezkine aan de hand van één gebouw de geschiedenis van het bolsjewisme. In zijn ogen waren de bolsjewieken een apocalyptische sekte, die hun mislukte profetie smoorden in bloed en terreur.
Opinie | Tony van der Togt Opinie | Tony van der Togt 'Rusland is een schizofrene grootmacht op zoek naar zijn plaats op het wereldtoneel' Tony van der Togt, senior onderzoeker Rusland van het Instituut Clingendael, neemt de relatie tot Europa van Rusland onder de loep: 'Vandaag rest Rusland niets anders dan de zoektocht tussen West en Oost verder te zetten als een zwalkende en schizofrene grootmacht.'
Opinie | Francis Maes Opinie | Francis Maes 'Het sovjetsysteem zorgde voor muzikale repressie, maar schiep ook kansen voor creatieve geesten' Hoogleraar Francis Maes over de muzikale erfenis van de Sovjet-Unie: 'Vergeleken met literatuur en theater was muziek relatief liberaal.'
Opinie | Marc Jansen Opinie | Marc Jansen 'Zolang Rusland niet in het reine komt met zijn verleden, wordt verder ontwikkelen moeilijk' Expert Sovjet-Unie en Oost-Europa Marc Jansen schrijft over het moeilijke verleden dat Rusland en de rest van de voormalige Sovjet-Unie moet verwerken. 'Alle geweld heeft diepe trauma's veroorzaakt. Maar daarvoor bood de Sovjet-Unie weinig plaats, en Rusland doet het op dit punt niet veel beter.'
Opinie | Henk Kern Opinie | Henk Kern 'In tegenstelling tot de Franse heeft de Russische Revolutie haar glans verloren' Honderd jaar na de Russische Revolutie, verantwoordelijk voor de verdwijning van het tsaristische regime en de oprichting van de Sovjet-Unie, kijkt docent Henk Kern van de Universiteit Leiden naar de reputatie van de revolutie.
Wereld Wereld De donkere dagen van de Russische literatuur: 'Schrijven is dansen op het slappe koord' Prof. dr. Emmanuel Waegemans (KU Leuven) belicht het meest donkere hoofdstuk uit de Russische literatuurgeschiedenis. "De partij is de leidinggevende instantie, alleen daar komen de grote ideeën vandaan."
Wereld Wereld Hoe Poetin revanche neemt op de geschiedenis In 2000 kwam Vladimir Poetin abrupt aan de macht in Rusland, als opvolger en vertrouweling van de compleet uitgeleefde Boris Jeltsin. Voormalig NRC-correspondent Hubert Smeets maakt een vlijmscherpe analyse van de nieuwe tsaar: 'Ook millennials snakken naar de wedergeboorte van het imperium.'
Wereld Wereld Sovjetcinema, een zaak van staatsbelang In de Sovjet-Unie is films maken een zaak van staatsbelang. Het volk, de partij en de staat zijn de échte helden, en filmmakers hun onmachtige dienaars. Het relaas van een bewogen filmgeschiedenis.
Wereld Wereld Hoe de Russisch-Orthodoxe Kerk Vladimir Poetin ondersteunt Het is zonneklaar dat de Russisch-Orthodoxe Kerk een renaissance beleeft vanaf de jaren 1980. Onder Vladimir Poetin is ze uitgegroeid tot een steunbeer van zijn bewind.
Nieuws Nieuws 1917: hoe Rusland in één jaar verandert van eeuwenoud tsarenrijk in een communistische dictatuur Hoe verklaar je dat het gigantisch uitgestrekte, eeuwenoude Rusland tussen februari en oktober 1917 zo'n enorme omwenteling kon ondergaan? 'Dat heeft meer te maken met ondergewaardeerde soldaten en kaduke spoorwegen dan met 'de Russische ziel' als vonk voor de revolutie', zegt slavist en historicus Wim Coudenys.