Opinie | Vrije Tribune 'Voorwaarden om beslissingen uit te besteden aan algoritmen moeten transparanter'
Nieuws Nieuws Zullen huishoudrobots je vuile was niet buitenhangen? In het boek 'Homo Roboticus' komen 30 vragen en antwoorden aan bod over mens, robot en artificiële intelligentie. We bieden u hierbij een fragment aan over de vraag of robots die het dagelijkse leven comfortabeler moeten maken, onze privacy niet te grabbel zullen gooien.
Nieuws Nieuws Homo roboticus: hoe bang is de Belg voor robots? Pakt een robot straks uw job af? Of wordt hij uw beste vriend, en wie weet zelfs uw geliefkoosde sekspartner? De Vrije Universiteit Brussel en Knack gingen na hoe de Belgen over zulke vragen denken. 'Angst voor robots is niet nodig, maar er komt ook geen heilstaat op ons af.'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Wanneer vervangen we onze vrienden door robots?' Werner Schirmer, socioloog aan de VUB, stelt dat we robots als vrienden zullen hebben indien de technologie dit ooit mogelijk maakt. De technologie is nog lang niet zo ver dat echte vriendschap tussen mens en machine mogelijk is, maar er bestaan wel emotionele en sociale behoeften, die in de moderne maatschappij steeds moeilijker te vervullen zijn, waarvoor robots een oplossing kunnen bieden.
Opinie | Michel Maus Opinie | Michel Maus Vormt een data-belasting hèt middel tegen technologische ongelijkheid? 'Daar waar een belasting tot op heden vooral tot doel had om financieel te herverdelen, is het nu misschien aangewezen om via een belasting te komen tot een technologische herverdeling', schrijft Michel Maus naar aanleiding van Homo Roboticus.
Wetenschap Wetenschap Pionier Luc Steels over artificiële intelligentie: 'We moeten onze menselijke natuur verdedigen' Al meer dan veertig jaar werkt pionier Luc Steels aan onderzoek over artificiële intelligentie. Een gesprek over zelfrijdende auto's, de meerwaarde van verplegers, en waarom elke AI-opleiding een vak over cultuur zou moeten aanbieden. 'Het is onmogelijk om de menselijke geest te evenaren.'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Kan een robot creatief zijn?' Ann Dooms is professor wiskunde aan de VUB waar ze de onderzoeksgroep Digital Mathematics leidt. In haar college voor de Universiteit van Vlaanderen staat ze stil bij schilderijen gemaakt door robots.
Video | Nieuws Video | Nieuws Herken jij een schilderij dat door een robot is gemaakt? Ann Dooms is wiskundige. Ze cijfert en werkt aan de VUB, maar je vindt haar ook af en toe terug in kunstmusea. Want ze kan computers zo programmeren dat ze prachtige kunst maken. Maar wat zijn we daarmee? Is het dan nog kunst? Kunnen we een computer een kunstenaar noemen? Of wordt een computer in de toekomst het hulpje van de kunstenaar? Kunnen we zo valse kunst misschien opsporen? En bovenal, zou jij het schilderij van een computer kunnen herkennen?
Video | Nieuws Video | Nieuws Zorgt Waze voor meer sluipverkeer? Waze lijkt wel dé uitvinding voor de immer gedesoriënteerde mens die nooit in de file wil staan. Toch? Professor Tias Guns ziet dat iets anders. Want Waze is niet gewoon een simpel appje op je gsm. Er zit meer achter, namelijk een ongelooflijk artificieel intelligentie systeem. Maar dat is niet altijd zo ethisch.
Video | Nieuws Video | Nieuws Kan je verliefd worden op een robot? Commerciële bedrijven zijn al lang bezig met het produceren van robots voor intieme of romantische relaties. Als sociale wetenschappers zoals Charlotte Jewell zich niet met dit proces bemoeien zullen het vooral sekspoppen zijn en blijven. Terwijl er méér kan. Wat denken we van een robot-partner voor een persoon met een handicap of iemand in eenzaamheid?
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'In een echte en digitale wereld waar data verzamelen voorgaat op innovatie, zien we veel gemiste kansen' 'Bedrijven als Facebook en Twitter innoveren niet noemenswaardig, net omdat ze al zoveel data bezitten', schrijft Ruben Verborgh. Voor de Universiteit van Vlaanderen staat hij stil bij de mogelijkheden van big data.
Video Video Waarom kent Facebook je beter dan je eigen moeder? Is het erg dat Facebook zoveel over jou weet? Voor de Universiteit van Vlaanderen neemt Ruben Verborgh van de UGent je mee naar de wereld van de big data.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Organen maken in een 3D-printer? Moeder natuur is de weefselingenieur par excellence' Voor de universiteit van Vlaanderen buigt Liesbet Geris (KU Leuven) zich over de vraag wanneer de eerste organen uit een printer kunnen zien rollen.
Video | Gezondheid Video | Gezondheid Wanneer komt mijn nieuw orgaan uit de printer? Voor mensen met een chronische ziekte is een orgaantransplantatie soms de laatste mogelijke behandeling. De vraag naar orgaandonors wordt ieder jaar groter, waardoor er soms lange wachtlijsten zijn. Maar, we kunnen misschien ook op een andere manier tegemoet komen aan dat tekort. Professor Liesbet Geris (KU Leuven) maakte er haar missie van. Wat als we organen zouden kunnen printen? En, niet zomaar een 3D geprint hart of lever, maar een echt levend orgaan. Daarom kruipt ze elke dag in haar labo met een printer, een computerprogramma en inkt van levende cellen.
Nieuws Nieuws De toekomst van seks: 'Mensen zijn snel bereid om iets menselijks te zien in robots' Datingapps, seksrobots, vibrators op bluetooth: ook seks ontsnapt niet aan de digitalisering. Hoe verandert al die technologie de manier waarop wij naar seksualiteit kijken? Disclaimer: bij het tot stand komen van dit artikel werd onze zoekgeschiedenis meermaals gewist.