Opinie | Louis De Jaeger Opinie | Louis De Jaeger 'De meeste waterbesparingstips zijn bullshit' Wie echt zijn steentje wil bijdragen aan de strijd tegen de droogte moet meer doen dan minder lang douchen, weet Louis De Jaeger.
Opinie | Marie-Monique Franssen Opinie | Marie-Monique Franssen ‘Het historische aandeel van België in de klimaatopwarming is bijzonder groot. Het is tijd om daar gevolg aan te geven’ Als we kijken naar de historische koolstofuitstoot, dan staat de Belgische bevolking op de tiende plaats van grootste uitstoters. Via herstelbetalingen en ruimere bijdrages in internationale klimaatfondsen kunnen we dat onrecht rechttrekken, meent Denktank Oikos.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Offshore windmolenparken en zeewierboerderijen: a match made in heaven Zeewierteelt gaat een grote toekomst tegemoet. Eiwitten voor mens en dier, grondstoffen voor cosmetica en geneesmiddelen, kunstmest en bioplastics, de toepassingen zijn eindeloos. Zeewierboederijen in offshore windmolenparken moeten aan de exploderende vraag voldoen. De biodiversiteit op land en zee kan er alleen wel bij varen.
Klimaat Klimaat Eilanden Stille Oceaan roepen op tot 'dringende en onmiddellijke' actie rond het klimaat De eilanden in de Stille Oceaan roepen donderdag op tot wereldwijde 'dringende en onmiddellijke' actie tegen de klimaatopwarming.
Milieu Milieu Bosbranden zijn nieuwe bedreiging voor zeeleven Een internationaal team van deskundigen waarschuwt voor nieuwe bedreigingen van onze zee- en kustgebieden, zoals bosbranden en nieuwe biologisch afbreekbare materialen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Tiny house: een bewuste keuze op basis van je werkelijke behoeften Hellow, klinkt als een verwelkoming in een wereld waar wonen soberder is, meer 'low'. Hellow, dat is het project van Philippe Hébert, Marc Reydams en Florent Sany. Hun missie: de samenleving openstellen voor een bewustere woonvorm ... op ecologisch, filosofisch en zelfs financieel vlak.
Klimaat Klimaat 1.500 brandweerlui bestrijden drie grote bosbranden in Portugal Zowat 1.500 brandweerlui waren zondag in de weer om te proberen drie bosbranden in het centrum en het noorden van Portugal onder controle te krijgen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Terre-en-vue, de coöperatieve die grond gemeenschappelijk maakt Al tien jaar koopt Terre-en-vue landbouwgronden aan in Wallonië en steunt het agro-ecologische projecten. Een coöperatieve gebaseerd op het spaargeld van burgers, de korte keten en respect voor het milieu.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Architecte maakt leer van mycelium: ‘Ik droom van schoenen die zichzelf herstellen’ Leer van mycelium dat koeienleer en synthetisch leer vervangt, dat vergaat als je het begraaft en dat zichzelf herstelt. Dat is in een notendop het onderzoeksproject van architecte Elise Elsacker. ‘Over een paar jaar hoop ik dat ik een zelfhelende handtas heb.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Slapen met een groen geweten: 'De dag komt dat duurzaamheid geen kwaliteitslabel maar een evidentie is' Jaarlijks leveren zo’n 900.000 afgedankte matrassen een megabijdrage aan de Belgische afvalberg. Dat kan beter, dachten ze bij de Limburgse bedding producent Veldeman. Vier jaar geleden brachten ze ’s werelds eerste circulaire matrassen en boxsprings op de markt, op termijn moet de volledige productie duurzaam worden. Eco-design is de sleutel, en de grondstoffencrisis een onverwachte bondgenoot.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Ook koffie kan klimaatpositief worden: 'We zijn klein, maar denken groot' Het Belgische koffiemerk Ray & Jules ontwikkelde de eerste koffiebrander op zonne-energie. 'Met deze technologie kunnen we wereldwijd 15 miljoen ton CO2 besparen.' Nu dromen ze ervan met ieder kopje koffie koolstof uit de lucht te halen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Kopen we straks kweekvleesribbetjes bij de slager? 'We staan aan het begin van een eiwitrevolutie' Vlees zonder veeteelt? Het is geen sciencefiction, de eerste slachtvrije worsten, burgers en chicken nuggets zitten in de pijplijn voor commercialisering. Vlees zonder dierenleed, zonder mestoverschotten, zonder antibiotica, volgens sommigen is het te mooi om waar te zijn. Kweekvlees-pionier en Meatable-stichter Daan Luining doet echter niet aan scepsis. 'Tissue engineering is hot'.
Nieuws Nieuws Belgische overheden sneller dan verwacht opnieuw voor rechter voor klimaatbeleid Het Brusselse hof van beroep heeft beslist om de Klimaatzaak met voorrang te behandelen. De Belgische Staat moet zich in september volgend jaar, sneller dan verwacht, opnieuw voor de rechter verantwoorden.
Milieu Milieu Kunnen we de klimaatcrisis nog afwenden? Vijf lessen uit het IPCC-rapport De wereld stevent af op meer dan 1,5 graad opwarming en het huidige klimaatbeleid schiet tekort om daaronder te blijven, stelt het VN-klimaatpanel in het rapport dat gisteren verscheen. Maar het rapport bevat nog meer belangrijke boodschappen - een overzicht.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Elektrisch autodelen: 'Nu de echte autofreaks nog overtuigen' Omdat de uitstoot van broeikasgassen pijlsnel omlaag moet, richtte Joachim Jacob met gelijkgezinden in 2015 Partago op, een burgercoöperatie voor elektrische deelauto's. 'We moeten af van fossiele brandstoffen. Om de klimaatcrisis aan te pakken en om niet langer afhankelijk te zijn van schurkenstaten.'
Wereld Wereld Groot Barrièrerif voor de vierde keer in zes jaar getroffen door grootschalige verbleking (video) Het Groot Barrièrerif in Australië, het grootste koraalrif ter wereld, is getroffen door een 'grootschalige verbleking', de vierde al sinds 2016. Dat maakte de Autoriteit van het Mariene Park van het Groot Barrièrerif bekend. Het fenomeen is een gevolg van bovengemiddelde oceaantemperaturen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De boer als klimaathoeder: boeren zijn niet het probleem, wel de oplossing Door bomen te planten, varkens en kippen vrij te laten rondlopen en koolstof in de bodem op te slaan, maken Carl en Tessa Adriansens uit De Haan van de boer een klimaathoeder. 'Om goed te boeren hebben we de natuur nodig.'
Milieu Milieu Met deze zes concrete ingrepen maakt u een groot verschil voor het klimaat Niet alleen overheden en industrie hebben een rol in de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook de burger, stelt nieuw onderzoek. Zes ingrepen in de levensstijl kunnen een groot verschil maken.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Echte kaas zonder melk? 'Dit is een reuzenstap naar een compleet nieuw landbouwsysteem' Nadat hij met de Vegetarische Slager de markt van plantaardige vleesvervangers veroverde, neemt Jaap Korteweg de zuivelindustrie onder vuur. In Zwijnaarde werken zijn Vegan Cowboys aan kaas zonder melk. De weg is nog lang, maar als het lukt, worden melkveeboeren straks grasleveranciers die industriële bioreactoren bevoorraden.
Wereld Wereld IPCC publiceert 2e deel klimaatrapport: 'Nu al onomkeerbare effecten van klimaatverandering' De gevolgen van de klimaatverandering zullen nog sneller en ernstiger zijn dan verwacht.
Gezondheid Gezondheid Extreme hitte werkt angst en depressie in de hand Onderzoekers van de Boston University School of Public Health (BUSPH) ontdekten dat op dagen die bovengemiddeld warm zijn, meer mensen naar de spoeddienst van een ziekenhuis trekken met psychische klachten zoals problematisch middelengebruik, angst, stress en stemmingswisselingen waaronder depressie.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Architectencollectief Bento vervangt beton door... champignon 'Een stad ontwerpen die produceert in plaats van consumeert', dat is het motto van architectencollectief Bento. Dankzij mycelium, een ecologisch en levend materiaal afkomstig van paddenstoelen, wil Bento de stad bouwen en renoveren met een duurzamere architectuur die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu.
Milieu Milieu Zuidwesten van de VS kampt met de ernstigste droogteperiode in 1.200 jaar De tien zuidwestelijke staten van de VS maken als regio de afgelopen jaren de meest ernstige droogteperiode in 1.200 jaar door.
Wereld Wereld 'Voorzichtig optimistisch nieuws': klimaatdoelen Parijsakkoord blijven haalbaar, zegt nieuw onderzoek Het doel van het klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde deze eeuw tot 2 graden te beperken, is nog altijd binnen bereik. Dat concludeert een nieuwe Amerikaanse studie.
Europa Europa Italië verankert milieubescherming in grondwet Het Italiaanse parlement keurde deze week een amendement goed om de bescherming van dieren en het milieu op te nemen in de grondwet. Milieuorganisaties verwelkomen het initiatief, maar benadrukken het belang van concrete toepassingen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Pierre Barbieux experimenteert met agrobosbouw: 'Je hebt geen idee wat we allemaal kunnen verbouwen in ons klimaat' Net ten zuiden van Brussel runt Pierre Barbieux Bois de Rode Bos, een experimentele kweektuin gebaseerd op de principes van de agrobosbouw. Hoe kweek je heerlijk fruit door koolstof op te slaan en de bodem te regenereren in plaats van uit te putten? Die uitdaging gaat hij elke dag aan.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Circulair en comfortabel wonen in de stad? DuCoop bewijst in Gent dat het kan Niks gaat verloren in de Gentse woonwijk De Nieuwe Dokken. Badwater, keukenafval, zelfs uit lokaal geproduceerde feces worden energie en grondstoffen gepuurd. 'Dit circulaire woonproject is uniek in Europa', zegt Peter De Smet van duurzaamheidscoöperatie DuCoop.
Wetenschap Wetenschap Geen plaats voor Olympische Winterspelen in een warmere wereld Door de opwarming van de aarde zullen er in de nabije toekomst steeds minder plekken zijn waar de Olympische Winterspelen kunnen georganiseerd worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Het evenement in zijn huidige vorm staat zwaar onder druk.
Europa Europa Natuurbewegingen klagen Britse overheid aan om onvoldoende scherpe klimaatdoelen Natuurbewegingen willen de Britse regering dwingen meer te doen om aan klimaatdoelen te voldoen. Organisaties Friends of the Earth en ClientEarth hebben beide aangekondigd deze week een rechtszaak te beginnen. De doelen die Downing Street heeft gesteld volstaan volgens hen niet om aan internationale afspraken te voldoen.
Wetenschap Wetenschap Voorbije 7 jaar waren 7 warmste ooit 2021 was wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit.
Wetenschap Wetenschap Kans op Elfstedentocht gehalveerd door opwarming De kans op een winter die zo koud is dat een Elfstedentocht erin zit, is sinds het begin van de twintigste eeuw grofweg gehalveerd. Het Nederlandse meteorologisch instituut, heeft dat berekend.
Wetenschap Wetenschap Kans op Elfstedentocht gehalveerd door opwarming De kans op een winter die zo koud is dat een Elfstedentocht erin zit, is sinds het begin van de twintigste eeuw grofweg gehalveerd. Het Nederlandse meteorologisch instituut, heeft dat berekend.
Wetenschap Wetenschap 2022 brengt opnieuw een cruciaal klimaatjaar Het nieuwe jaar belooft opnieuw in het teken te staan van de strijd tegen de klimaatverandering, en de internationale conferenties volgen elkaar op. Deze data staan met fluostift gemarkeerd in de klimaatagenda 2022.
Milieu Milieu Belgische wetenschappers gaan massa van ijskap in Antarctica meten Wetenschappers van de ULB, de UCLouvain en de TU Delft zullen de massa van de Antarctische ijskap meten. Ze doen dat in het kader van de laatste missie van het Mass2Ant-project, die zal plaatsvinden van 7 december 2021 tot 13 januari 2022.
Wetenschap Wetenschap Honderden lobbyisten voor fossiele industrie aanwezig op COP26 Minstens 503 lobbyisten voor de fossiele sector hebben een aanvraag ingediend om deel te nemen aan de VN-klimaattop in Glasgow. Die gaat momenteel de tweede week in.
Gezondheid Gezondheid Klimaatvriendelijk én gezond eten: hoe begin je eraan? Er zijn weinig dingen die je als individu kan doen voor het klimaat die zo'n grote impact kunnen hebben als de keuzes die je maakt op je bord. En je kunt vandaag al beginnen.
Wetenschap Wetenschap Waarom we allemaal een beetje klimaatontkenner zijn 'Wat houdt ons tegen?' is de centrale vraag in de vijfdelige reeks op Canvas over de situatie van en oplossingen voor de huidige klimaatcrisis. Het antwoord is: meer dan je durft toe te geven.
Wereld Wereld Australië wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn, maar houdt vast aan steenkool Enkele dagen voor de start van COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, heeft Australië dan toch ambitieuzere klimaatdoelstellingen aangekondigd. Maar met vage plannen.
Wetenschap Wetenschap Afrika wordt epicentrum van klimaatcrisis die elders is veroorzaakt Afrika is verantwoordelijk voor amper 4 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2, maar incasseert zo'n 80 procent van de impact van de klimaatverandering. Dat blijkt uit cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in aanloop naar de klimaattop in Glasgow.
Milieu Milieu Internationaal Energieagentschap waarschuwt: minstens 2,6 graden opwarming met huidig beleid Overheden moeten minstens drie keer meer investeringen in duurzame energie, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Alleen zo maken ze een kans om de doelstellingen in het Klimaatakkoord van Parijs te halen.
Gezondheid Gezondheid Artsen: 'Klimaatoplossingen zullen ons gezonder maken' In een brief eisen miljoenen artsen wereldwijd dat wereldleiders steviger maatregelen nemen tegen klimaatverandering om een gezondheidscrisis te voorkomen.
Wetenschap Wetenschap 'Kwestie van leven of dood': wat staat er op het spel op de klimaatconferentie in Glasgow? De klimaatconferentie in Glasgow is een van de belangrijkste diplomatieke bijeenkomsten ooit. Dit móet u echt weten.
Wereld Wereld '5 Europese luchthavens stoten meer uit dan heel Zweden' De vijf grootste luchthavens van Europa stoten samen meer CO2 uit dan de hele Zweedse economie, zo blijkt althans uit een nieuwe online 'Airport Tracker'. Die emissies groeien, en zijn vrijwel onbelast.
Milieu Milieu Uitstoot wereldwijde industrie weer op het niveau van 2019 De wereldeconomie is nog ver verwijderd van een klimaatomslag. Dat blijkt donderdag uit een nieuw VN-rapport.
Wereld Wereld Klimaat kan niet wachten tot einde pandemie, waarschuwen medische vakbladen De wereldleiders mogen 'dringende' maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering en de vernietiging van de natuur niet langer uitstellen. De openbare gezondheid wordt bedreigd, waarschuwen toonaangevende medische vakbladen in een ongezien gemeenschappelijk editoriaal.