Wereld Biograaf Jonathan Israel: ‘Volgens Spinoza kan de gemeenschap sneller bedreigd zijn door de eigen burgers dan door externe vijanden'
Geschiedenis Uitzonderlijk boek over de Franse Revolutie: ‘Geen vrouw heeft de Revolutie meer beïnvloed dan Manon Roland’
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Het grote oorlogsavontuur van August Vermeylen: hoe de Belgische schrijver in Montpellier belandde De Belgische schrijver en politicus August Vermeylen was in Nederland toen het Duitse leger er in mei 1940 binnenviel. Hij pakte zijn koffers en bereikte na tal van omzwervingen het Franse Montpellier. In Stil verzet reconstrueert Hans Vandevoorde (VUB/UGent) op basis van dagboeken de oorlogsjaren van het boegbeeld van de Vlaamse Beweging.
Boeken Boeken Het succes van Bart Van Loo en zijn Bourgondiërs: heeft de geschiedenis historici nodig? Met Stoute Schoenen heeft Bart Van Loo een vervolg klaar op de bestseller De Bourgondiërs, en het succes zal er niet minder op zijn. De vraag moet gesteld: wat kunnen schrijvers zoals hij dat professionele historici niet kunnen?
Boeken Boeken Exclusieve voorpublicatie: Stoute schoenen, het nieuwe boek van Bart Van Loo Van De Bourgondiërs, de geschiedenis van wat meesterverteller Bart Van Loo ‘ons oerverhaal’ noemt, werden 375.000 exemplaren verkocht. Op 3 september verschijnt de opvolger, Stoute schoenen, waarin hij een wandeling maakt langs de cruciale plekken uit die periode. Van Loos missie: geschiedenis tastbaar maken. Hij slaagt, alweer, met brille.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De laatste zorgeloze verjaardag van Anne Frank: ‘Ze fladderde als een vlinder’ Anne Frank zou dit jaar op 12 juni 95 jaar geworden zijn. Haar laatste verjaardag in vrijheid vierde ze als tiener in 1942, met aardbeientaart, een thuisbioscoop en al haar vrienden en familie.
Boeken Boeken Haatradio tegen de nazi’s: dit was de meestertruc van Der Chef in de Tweede Wereldoorlog Oorlogen worden niet alleen op het slagveld maar ook in de media uitgevochten. Adolf Hitler gebruikte de leugen om zijn doel te bereiken, net zoals Vladimir Poetin nu. In Zo win je een propagandaoorlog ziet journalist en onderzoeker Peter Pomerantsev duidelijke parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Oekraïne. Een voorpublicatie.
Boeken Boeken Van duimschroeven tot dildo's: de geschiedenis van de vrouw in 100 voorwerpen Wat zijn de objecten die het zijn van een vrouw definiëren? Welke voorwerpen beschrijven het leven als vrouw door de eeuwen heen? Er zijn talloze manieren om een verhaal over vrouwen te vertellen. Journaliste en auteur Annabelle Hirsch doet het in 'De geschiedenis van de vrouw in 100 voorwerpen' aan de hand van objecten, waaronder deze zes.
Boeken Boeken Een enkel ticket naar Auschwitz: NMBS liet nazi-deportatietreinen tegen betaling rijden In de Senaat heeft historicus Nico Wouters het langverwachte rapport voorgesteld over de rol van de NMBS tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s betaalden de NMBS om Joden, dwangarbeiders, verzetslui en politieke tegenstanders over het spoor te deporteren.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II De Zuid-Amerikaanse ballingschap van Auschwitz-arts Josef Mengele Reconstructie van de Zuid-Afrikaanse ballingschap van nazidokter Josef Mengele, Eerst als superman, later als een schichtige rat voortdurend op de vlucht
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Vergeet wat u over de Holocaust hebt geleerd Historici kwamen tot de conclusie dat de Holocaust anders is verlopen dan we dachten. Hitler heeft de massamoord op de Joden nooit gepland, en de meeste slachtoffers werden buiten de concentratiekampen vermoord.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Indrukwekkende nieuwe geschiedenis van de nazikampen: 'Ze hebben niks te klagen' Zeventig jaar geleden kwam er een einde aan het Derde Rijk. Tot vandaag gelden Adolf Hitler en zijn nazi's als de incarnatie van het kwaad, vooral door de concentratiekampen en de systematische uitroeiing van miljoenen mensen, Joden en anderen. Over Auschwitz, Buchenwald en de andere kampen schreef de Duitse historicus Nikolaus Wachsmann een monumentaal boek.
Boeken Boeken Ana Novac schreef vanuit en over Auschwitz: ‘We lachten omdat we geen tranen meer hadden’ Op 31 maart overleed Ana Novac in Parijs. Ze is de schrijfster van 'De mooie dagen van mijn jeugd', Hongaarse notities uit Auschwitz en andere nazi-kampen. Een Nederlandse vertaling (uit het Duits) staat op het punt te verschijnen.