Factcheck Factcheck: geeft de federale overheid 16 miljard euro aan ‘kortingen’ aan Belgische bedrijven?
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, een glas cola kost u gemiddeld 12 gezonde minuten ‘Per glas cola ga je 12 minuten eerder dood’, zo lazen we op de website Amayzine. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een cola u gemiddeld 12 gezonde minuten kost. Dit is volgens experts te simplistisch gesteld, maar de algemene boodschap klopt. We beoordelen de stelling als eerder waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: deze peiling naar de 'grootste bedreiging voor de wereldvrede' is niet recent afgenomen Op sociale media circuleert een Duitse peiling die de Amerikaanse president Donald Trump aanduidt als de 'grootste bedreiging voor de wereldvrede'. Volgens socialemediagebruikers zouden de cijfers afkomstig zijn uit de eerste weken van Trumps tweede ambtstermijn. Dat klopt niet. De peiling is inderdaad afgenomen in Duitsland, maar dateert van december 2019.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen eenduidig effect van yoghurt op darmkanker ‘Yoghurt kan kans op darmkanker verkleinen’, zo lazen we op de website van The Sun. Uit onderzoek blijkt dat bifidobacteriën, die in bepaalde types yoghurt zitten, de kans op bepaalde soorten darmkanker verkleinen, maar de kans op andere soorten vergroten. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs dat de Verenigde Staten 350 miljard dollar gespendeerd hebben aan oorlog in Oekraïne De Amerikaanse president Donald Trump herhaalde de afgelopen weken verschillende keren dat de Verenigde Staten 350 miljard dollar hebben besteed aan steun voor Oekraïne. Maar daar is geen bewijs voor. Uit officiële rapporten blijkt dat de VS tussen de 180 en de 200 miljard dollar hebben gespendeerd aan Oekraïne.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, ChatGPT biedt geen betere therapie dan een psycholoog ‘Einde van de psycholoog? ChatGPT biedt nu al betere therapie’, zo lazen we op de website Scientias. Uit onderzoek blijkt dat proefpersonen antwoorden van ChatGPT op hypothetische stellingen vaak beter vinden dan die van therapeuten. Maar dat betekent niet dat ChatGPT betere therapie biedt. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.
Factcheck Factcheck Factcheck: uitspraak van Zelensky over Amerikaanse soldaten aan Oekraïens front uit context getrokken Online circuleert een video waarin de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zou zeggen dat de VS ‘zonen en dochters moeten sturen om te vechten’ in Oekraïne. Maar de quote van Zelensky werd uit zijn context gehaald. In de volledige video waarschuwt Zelensky voor de gevolgen van een Russische invasie in een van de Baltische staten.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, het Oekraïense parlement heeft geen spoedzitting gepland om Zelensky af te zetten Volgens de alternatieve nieuwssite Frontnieuws zou het Oekraïense parlement een spoedzitting hebben gepland om zijn president, Volodymyr Zelensky, af te zetten na diens openlijke ruzie met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat klopt niet. Een omstreden Oekraïens parlementslid heeft daartoe opgeroepen, maar zo'n vergadering is niet gepland.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Zelensky heeft buitenverblijf Hitler niet gekocht Heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het gewezen buitenverblijf van de Duitse dictator Adolf Hitler gekocht? Een video met die bewering circuleert online, maar het bericht klopt niet Het Adelaarsnest, zoals de villa heet, is nog altijd eigendom van de Duitse deelstaat Beieren.
Factcheck Factcheck Factcheck: foto van Zelensky in klassiek herenpak tijdens ontmoeting met Netanyahu werd voor oorlog in Oekraïne genomen Online circuleren er foto’s van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky die de hand schudt met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Socialemediagebruikers verwijten Zelensky hypocrisie, omdat hij tijdens die ontmoeting wel een klassiek herenkostuum droeg, en bij zijn laatste bezoek aan het Witte Huis niet. Maar de foto met Netanyahu dateert van februari 2020, twee jaar voor de grootschalige Russische inval in Oekraïne. Sinds die inval draagt Zelensky altijd sobere, militaire kledij.
Factcheck Factcheck Factcheck: foto's van Zelensky in pak dateren van voor Russische invasie Online circuleren er foto’s van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky met WEF-voorzitter Klaus Schwab. Socialemediagebruikers verwijten Zelensky hypocrisie, omdat hij tijdens die ontmoeting wel een klassiek herenkostuum droeg, en bij zijn laatste bezoek aan het Witte Huis niet. Maar de foto met Schwab dateert van januari 2020, twee jaar voor de grootschalige Russische inval in Oekraïne. Sinds die inval draagt Zelensky altijd sobere, militaire kledij.
Factcheck Factcheck Factcheck: deze video van de Oekraïense vlag op het Vrijheidsbeeld is met AI gemaakt Online circuleert een video waarin te zien is hoe een Oekraïense vlag op het New Yorkse Vrijheidsbeeld wordt gehesen. Maar de video is nep: de beelden zijn met AI gemaakt.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze beelden tonen niet Robert De Niro op de Oscars Op sociale media circuleren beelden van de Amerikaanse acteur Robert De Niro. Volgens socialemediagebruikers zou hij op de Oscars 'Fuck Trump' geroepen hebben. Dat klopt niet. De Niro sprak die woorden inderdaad uit, maar tijdens de Tony Awards in 2018. De Niro was geen presentator op de Oscars dit jaar.
Factcheck Factcheck Factcheck: video waarin Zelensky zegt dat hij de Donbas wil binnenvallen is strategisch geknipt Online circuleert een video waarin de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zou zeggen dat hij de Donbas wil binnenvallen. Maar de video werd strategisch geknipt. De stukken voor en na het fragment maken duidelijk dat het om een ironische opmerking van Zelensky gaat.
Factcheck Factcheck Factcheck: Duitse stroomprijzen zijn bij de hoogste ter wereld Volgens het Duits-Belgische Europarlementslid Irmhild Boßdorf (AfD) zou Duitsland de duurste elektriciteit ter wereld hebben. Dat zou een grote impact hebben op Duitse bedrijven. De bronnen waarnaar ze verwijst tonen aan dat haar stelling klopt voor gezinnen tijdens de eerste maanden van 2024. Voor bedrijven is de situatie momenteel genuanceerder, en voor absolute uitspraken bestaan er onvoldoende recente data. Voor bedrijven zijn de Duitse stroomprijzen momenteel niet structureel hoger dan die in de rest van Europa, zeggen experts.
Factcheck Factcheck Factcheck: deze beelden van Afghanen uit de jaren 1970 zijn gemaakt met behulp van AI Op sociale media circuleert een montage van beelden die dansende Afghanen uit de jaren 1970 zouden voorstellen. Dat klopt niet. De beelden zijn gegenereerd met behulp van artificiële intelligentie. De clip werd in 2024 voor het eerst op TikTok gepost met het bijschrift: 'Het nachtleven in Kabul, heruitgevonden met behulp van AI.'
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de EU heeft koffie niet schadelijk voor de gezondheid genoemd Volgens socialemediagebruikers en alternatieve nieuwssites zou er een regelgevend document van de Europese Unie bestaan dat cafeïne en koffie als schadelijk aanduidt. Dat klopt niet. De Europese Commissie heeft op advies van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) beslist om het gebruik van cafeïne als pesticide te verbieden uit vrees voor de gezondheidsimpact, maar ziet geen gevaar in de menselijke consumptie van redelijke porties cafeïnehoudende voeding.
Factcheck Factcheck Factcheck: vervalst screenshot van Fox News circuleert online Online circuleert een screenshot van een nieuwsbericht dat stelt dat het Oekraïense Centrum voor Psychologische en Informatieve Oorlogsvoering 140 miljoen dollar per maand kreeg van het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap USAID. Het artikel lijkt van de Amerikaanse zender Fox News te zijn. Maar het gaat om een vervalst screenshot, waarin de huisstijl van Fox is nagebootst.
Factcheck Factcheck Factcheck: ja, volwassenen met ADHD hebben kortere levensverwachting ‘Volwassenen met ADHD leven veel korter’, zo lazen we op de website Scientias.nl. Uit onderzoek en gesprekken met experts blijkt inderdaad dat de levensverwachting van mensen met ADHD gemiddeld genomen een stuk korter is. We beoordelen de stelling als waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Ursula von der Leyen zegt niet dat ze vrije meningen wil censureren Op sociale media circuleert een deel van een speech van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Volgens socialemediagebruikers zou ze in de video 'letterlijk oproepen tot censuur'. Dat klopt niet. Von der Leyen vertelt in de clip dat, behalve het weerleggen van foute informatie (‘debunken’), het ook belangrijk is om vooraf te waarschuwen voor manipulatiepogingen of misleidingsstrategieën (‘prebunken’).
Factcheck Factcheck Factcheck: video die zou bewijzen dat bekende personen door USAID betaald zouden zijn is vals Online circuleert het gerucht dat de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie USAID verschillende bekende Amerikaanse personen betaald zou hebben om naar Oekraïne af te zakken. Dat klopt niet. De video is vals en waarschijnlijk van Russische makelij.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs dat USAID 4 miljoen dollar heeft betaald aan Time Magazine Online circuleert de claim dat het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap USAID 4 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) zou hebben betaald aan het Amerikaanse Time Magazine om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tot ‘Persoon van het jaar’ te verkiezen. Maar daar is geen bewijs voor.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, USAID financierde geen Oekraïense influencers met 4,8 miljoen dollar Volgens socialemediagebruikers heeft het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap USAID 4,8 miljoen dollar uitbetaald aan Oekraïense influencers. Dat klopt niet. Hoewel er 4,8 miljoen dollar werd besteed aan de selectie en training van Oekraïense influencers om Russische desinformatie te bestrijden, kwam dat geld niet van USAID, maar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bovendien werd het geld betaald aan een Amerikaans bedrijf dat de selectie en training voorzag, en niet rechtstreeks aan de influencers zelf.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen oorzakelijk verband aangetoond tussen flossen en minder kans op beroerte ‘Flossen kan risico op beroerte met 44 procent verminderen’, zo lazen we op de website van The Sun. Experts wijzen op het belang van een goede mondhygiëne. Maar er is geen oorzakelijk verband aangetoond tussen flossen en minder kans op beroerte. We beoordelen de stelling als eerder onwaar.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, DPG Media liet zich niet betalen door USAID Op sociale media circuleert de bewering dat het Belgische mediabedrijf DPG Media financiering ontving van het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingshulp USAID. Dat klopt niet. DPG ontving een lening van de Europese Investeringsbank voor de ontwikkeling van digitale technologieën. Van financiering door USAID is geen sprake.
Factcheck Factcheck Factcheck: het klopt niet dat amish-kinderen geen kanker, diabetes of autisme zouden krijgen Kinderen uit amish-gemeenschappen zouden geen kanker, diabetes of autisme ontwikkelen. Dat lezen we in verschillende posts op sociale media. Volgens socialemediagebruikers komt dat omdat de amish hun kinderen niet laten vaccineren. Maar dat klopt niet. De drie komen wel voor binnen amish-gemeenschappen, en de vaccinatiegraad ligt er niet op nul.
Factcheck Factcheck Factcheck: neen, de Amerikaanse overheid betaalde geen miljoenen aan persagentschap Reuters Tesla- en X-baas Elon Musk stelt dat de Amerikaanse overheid een miljoenencontract had lopen met persagentschap Reuters voor ‘grootschalige sociale misleiding’. Maar het contract, dat tijdens de eerste ambtstermijn van Trump werd afgesloten, werd niet met persagentschap Reuters afgesloten, maar met Thomson Reuters Special Services (TRSS). Bovendien werd TRSS niet ingehuurd om op grote schaal mensen te misleiden, maar om sociale misleidingoperaties tegen te gaan.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, chemotherapie vergroot kans op herval bij borstkanker niet ‘Chemotherapie vergroot risico op terugkeer (borst)kanker’, zo lazen we op de website ABC Gezondheid. Experts verwijzen naar grootschalige klinische studies waaruit juist blijkt dat chemotherapie de overlevingskansen bij borstkanker significant kan vergroten en de kans op herval verkleinen. We beoordelen de stelling als onwaar.
Factcheck Factcheck Factcheck: het klopt dat de klimaatimpact van haring en makreel relatief klein is ‘Wil je vis eten met minimale klimaatimpact? Kies dan voor soorten zoals haring en makreel’, zo lazen we in Goed Gevoel. Volgens experts klopt het dat deze soorten een veel kleinere klimaatimpact hebben dan pakweg kabeljauw We beoordelen de stelling als waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: video die moet bewijzen dat ruimtevaart ‘niet echt is’, is gemanipuleerd Online circuleert een video met daarin het team van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA datin 2019 naar het Internationaal Ruimtestation afreisde. In de video is ook een technicus te zien die zich schijnbaar wil verstoppen voor de camera, en daar niet in slaagt. Volgens sociale mediagebruikers bewijst de video dat de NASA, en met uitbreiding de ruimtevaart, ‘niet echt is’. Maar de video is gemanipuleerd. De technicus blijkt achteraf op de beelden gemonteerd.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is geen militair konvooi dat op weg is naar de Amerikaans-Mexicaanse grens Online circuleert een video waarin volgens socialemediagebruikers te zien is hoe een konvooi tanks naar de Amerikaans-Mexicaanse grens wordt getransporteerd. Dat zou een gevolg zijn van het aantreden van Donald Trump als Amerikaans president. Maar de video werd in Polen gemaakt, niet in de Verenigde Staten.
Factcheck Factcheck Factcheck: bericht over Ierse trans vrouw die trouwt met zichzelf is satire Online circuleert het bericht dat een Ierse trans vrouw met zichzelf getrouwd zou zijn. Veel socialemediagebruikers nemen het bericht voor echt aan, maar dat is niet terecht. Het gaat om een satirisch bericht van de Ierse satirische site Ireland on Craic.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit schip heeft geen invloed op het weer Online circuleert een video van een schip, dat ingezet zou worden voor weermodificatie. Dat klopt niet. Het gaat om een drijvende elektriciteitscentrale, die op verschillende plaatsen ter wereld kan ingezet worden om stroomtekorten op te vangen.
Factcheck Factcheck Factcheck: om het norovirus te vermijden, is water en zeep doeltreffender dan alcoholgel ‘Handenalcohol blijkt een stuk minder effectief te zijn tegen het norovirus dan het wassen van de handen met water en zeep’, zo lazen we op de website van Magriet. Volgens experts zijn ‘naakte virussen’ zoals het norovirus inderdaad moeilijker te desinfecteren. We beoordelen de stelling als waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: geen bewijs WEF-voorzitter Klaus Schwab zei dat bosbranden in Californië door de mens zijn veroorzaakt Online circuleert het bericht dat WEF-voorzitter Klaus Schwab zou hebben gezegd dat de verwoestende bosbranden in Californië een plan waren om plaats te maken voor de aanleg van een ‘smart city’. Maar er is geen bewijs dat Schwab deze uitspraak deed.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is geen jeugdfoto van Britse premier Keir Starmer met sekscrimineel Jimmy Savile Online circuleert een foto waarop de Britse eerste minister Keir Starmer zou te zien zijn als kind, met aan zijn zijde de voormalige BBC-presentator en seksuele crimineel Jimmy Savile. Maar de jongen op de foto is niet Starmer.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Fauci zei niet dat de meeste slachtoffers van de Spaanse Griep veroorzaakt werden door mondmaskers Online circuleert de stelling dat tijdens de Spaanse Griep de meeste slachtoffers vielen door bacteriële longontstekingen, veroorzaakt door mondmaskers. Dat zou blijken uit een studie die onder meer door de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci werd geschreven. Maar dat klopt niet. In de studie valt het woord mondmaskers niet. Bacteriële longontstekingen waren inderdaad de belangrijkste doodsoorzaak tijdens de Spaanse Grieppandemie, maar die waren zo dodelijk omdat de longen van de slachtoffers al door het griepvirus waren aangetast.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit is geen foto van Syrische leider en zijn echtgenote Online circuleert een foto die de nieuwe Syrische leider Ahmed Hussein al-Sharaa en zijn echtgenote zou tonen. Maar dat klopt niet. De foto toont inderdaad Al-Sharaa, maar de vrouw naast hem is de Syrische dichteres Alaa Mustfa.
Factcheck Factcheck Factcheck: statistische link tussen kaas en slaapapneu strookt niet met de praktijk ‘Meer kaas eten kan gelinkt zijn aan een verkleinde kans op het ontwikkelen van slaapapneu’, zo lazen we op HuffPost. Volgens experts gaat het om een puur statistische correlatie die totaal niet strookt met de praktijk. We oordelen dat er geen bewijs is voor de stelling.
Wereld Wereld World Economic Forum opnieuw van start in Davos: alle complottheorieën nog eens op een rijtje In de schaduw van Donald Trumps inauguratie vindt van 20 tot 24 januari 2025 in het Zwitserse bergdorp Davos het World Economic Forum plaats. Vorig jaar bracht Knack het complotnarratief rond die organisatie in kaart.
Factcheck Factcheck Factcheck: gemiddeld genomen kost sigaret 20 minuten van je leven ‘Een sigaret roken kost je elke keer 20 minuten van je leven’, zo kopte Metronieuws.nl. Volgens experts klopt dit, al verschilt het exacte aantal per individu. We beoordelen de stelling als waar.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze afbeelding geeft niet aan welke dammen rond Valencia verwijderd zijn Online circuleert een afbeelding waarop te zien zou zijn welkedammen rond Valencia verwijderd zouden zijn vóór de overstromingen van de voorbije maand. Die aanname klopt niet. De screenshot komt van een app waarop burgers zelf oude dammen kunnen aanduiden.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze video toont geen schip dat aangevallen werd door Houthi’s Online circuleert een video waarin een Amerikaans schip te zien zou zijn dat door de Houthi’s, een Jemenitische rebellengroepering, zou zijn aangevallen. Dat klopt niet. Het gaat om oud beeldmateriaal, en toont een Amerikaans schip dat op 17 juni 2017 voor de kust van Japan met een ander containerschip in aanvaring kwam.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Zelensky kocht geen luxehotel in de Franse Alpen Op sociale media circuleert het bericht dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een luxehotel zou hebben gekocht in het Franse skioord Courchevel. Dat klopt niet. Het gaat om desinformatie van Russische makelij.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, deze brief is geen bewijs dat er geen uitroeiing van Joden plaatsvond in Auschwitz Online circuleert een brief van het internationale Rode Kruis, waarin zou staan dat er in Auschwitz geen vernietiging van Joden zou hebben plaatsgevonden. De brief is authentiek, maar nergens valt te lezen dat er geen vernietiging van Joden heeft plaatsgevonden in het kamp. Bovendien werd de persoon die het kamp bezocht enkel toegelaten tot het kantoor van de kampcommandant en heeft hij het volledige kamp niet bezocht.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, dit document is geen bewijs dat het slachtofferaantal van de Holocaust overschat is Online circuleert een document dat zou moeten bewijzen dat het dodenaantal van de Holocaust, de systematische vervolging en genocide van Joden door het Duitse naziregime, zwaar overschat zou zijn. Dat klopt niet. Het document, dat weliswaar officieel is en afkomstig is uit de Arolsen Archieven, toont niet het officiële dodenaantal van de Holocaust maar een fractie van het aantal Joodse slachtoffers dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vermoord. Officiële schattingen gaan uit van 5,1 tot 6 miljoen slachtoffers.