Opinie 'We moeten de voorbije crisis aangrijpen om een brede en gedragen hervorming van ons onderwijs aan te gaan'
Opinie 'In plaats van solidariteit te bemoeilijken, zouden onze regeringen er beter een voorbeeld aan nemen'
Opinie Opinie 'Goed beleid moet investeringen in lange termijn stimuleren, ook in menselijk kapitaal' 'Hoe kunnen we van het vangnet van de tijdelijke werkloosheid een echte trampoline maken', vraagt Simon Ghiotto van Itinera. Hij blikt vooruit op een aantal uitdagingen voor de arbeidsmarkt, en hoopt dat we toch een aantal zaken uit de huidige crisis geleerd zullen hebben.
Opinie Opinie 'Hoe slagkrachtig zijn we als burgers nog na corona?' 'Kleine successen mogen ons niet blind maken voor de immense impact die corona gehad heeft op de stem van de burger', schrijft Niel Staes van Oikos. Hij staat stil bij de impact die de crisis heeft gehad op het sociale weefsel.
Opinie Opinie 'Heeft het landbouwbeleid de bodem bereikt?' Terwijl de landbouwsector de ene crisis na de andere verwerkt, is professor Maïka De Keyzer niet helemaal pessimistisch. 'Het is niet te laat om het tij te keren'.
Opinie Opinie 'Hoe maken we onze overheid daadkrachtiger in de wereld na corona?' Ivan Van de Cloot van denktank Itinera ziet een aantal gelijkenissen tussen de aanpak van de coronacrisis en de aanpak van de watersnood in Wallonië. 'Er is niet altijd een gunstige relatie tussen de regeldrift van onze omvangrijke overheid en de bestuurskracht ervan.'
Opinie Opinie 'We hebben weer meer boeren nodig' 'De voorbije weken kregen sommige straten niet alleen bakken water, maar ook tonnen slib over zich heen. Weinigen staan erbij stil dat dit vruchtbare landbouwgrond is', schrijft Myriam Dumortier van Oikos. 'We moeten meer zorg dragen voor onze landbouwgrond en daarvoor hebben we meer boeren nodig.'
Opinie Opinie 'Was Amazon een land, dan waren we al lang tussengekomen.' 'Je zou verwachten dat de covid-crisis onze prioriteiten terug scherp gesteld zou hebben en het belang van de maatschappij, de essentiële werknemers en lokale productie zouden onderstrepen tegenover het geloof in de zeer zichtbare hand van de techno-reuzen', schrijft Stan De Spiegelaere van denktank Minerva. 'Dat blijkt amper zo te zijn, net deze bedrijven hebben hun macht en rijkdom enorm zien toenemen tijdens de pandemie.'
Opinie Opinie 'Grondwet en de pandemie: parlement had de kans om hoogstaand debat te voeren, maar greep die niet' Leo Neels, directeur van Itinera, staat stil bij de vrijheidsbeperkende maatregelen die de afgelopen maanden van kracht waren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Opinie Opinie 'Hoe ver reikt het rijk van de vrijheid?' 'Ook dat is discussiëren over vrijheid: welke maatregelen moeten we nu ondernemen om de vrijheid van onze kinderen te vrijwaren?', schrijft Dirk Holemans van Oikos nu de vrijheidsbeperkende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus stilaan gelost worden.
Opinie Opinie 'Zal corona leiden tot de renaissance van de klassieke media?' David Van Turnhout van Liberales ziet na de coronacrisis kansen voor de traditionele media.
Opinie Opinie 'Toen koning Filip de Pfizer-fabriek bezocht, werd heel even de onzichtbaarheid van de essentiële werker zichtbaar' 'Het bezoek van Koning Filip aan de Pfizer-fabriek laat de breuklijnen zien die onze maatschappij vandaag doorsnijden, en symboliseert de wijze waarop arbeid vandaag wel of niet als "cruciaal" gewaardeerd wordt', schrijft Matthias Somers van denktank Minerva. Deze bijdrage is de eerste in de zomerreeks: De Doordenkers van Knack.be: Wat Na Corona?
Opinie Opinie 'Omdat klimaatministers ons in de steek laten, moeten we beter klimaatactivisme omarmen' 'We hebben het niet geweten' is in het klimaatbeleid geen optie meer, zegt Dirk Holemans.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Het stimuleren van emotionele intelligentie zal de volgende generatie weerbaarder maken' Tijdens de lockdown voerde de Vrijdaggroep een onderzoek bij Belgische jongvolwassenen (25-35 jaar) over hun visie op de samenleving na corona. Elke vrijdag van deze zomer belicht een lid van de groep een van de topics uit de bevraging. Vandaag: onderwijs.
Opinie Opinie 'Corona leverde een onthutsende close-up van de bedenkelijke bestuurskwaliteit die ons land al zo lang kenmerkt' 'Zelfs grootste naoorlogse gezondheidscrisis leidt niet tot daadkracht', schrijft Leo Neels, CEO van Itinera. 'Hoe moet het nu verder?'
Opinie Opinie 'Hoe houden we de planeet voedzaam en gezond?' 'Hoe kunnen we in 2050 voldoende en gezond voedsel voor 9 miljard mensen voorzien en tegelijk de milieu-impact van de voedselproductie indijken?' vraagt Wouter Vanhove van Oikos.
Opinie Opinie 'Het sociaal overleg over corona houdt best iedereen aan boord' 'Het coronavirus had niet alleen een diepgaande impact op de manier waarop mensen leven en werken, het gooit ook de organisatie en de inhoud van het sociaal overleg mee in de war', schrijft Pieter Liagre van Denktank Minerva. Hij staat stil bij de mogelijke gevolgen voor de arbeidsmarkt.
Opinie Opinie 'We hebben een trampoline nodig voor de arbeidsmarkt' 'Een werkloosheidsverzekering die schokken buffert is goed, maar nog beter is een transitie van werk naar werk, of opleiding met zicht op werk', schrijft Simon Ghiotto van Itinera. 'Laten we ons geen twee keer aan dezelfde steen stoten, en laten we lessen trekken uit de crisis. De coronacrisis, en de onzichtbare arbeidsmarktcrisis die er voor ook al plaats vond.'
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen kan enkel werken in volwaardig opleidingstraject' Tijdens de lockdown voerde de Vrijdaggroep een onderzoek uit bij Belgsiche jongvolwassenen (25-35 jaar) over hun visie op de samenleving na corona. Tijdens de zomervakantie belicht een lid van de groep een van de topics uit de bevraging. Vandaag is dat: een samenleving die in haar langdurig werklozen investeert.
Opinie Opinie 'In alle stilte ontvouwt zich een tweede pandemie: antimicrobiële resistentie' 'We moeten onze verhouding met micro-organismen herstellen', schrijft Myrian Dumortier van Oikos.
Opinie Opinie 'Wachtlijsten wurgen de jeugdzorg' Anouck Crauwels werkte vroeger in de bijzondere jeugdzorg en schreef deze bijdrage voor denktank Minerva. 'De leegloop in de jeugdzorg ligt niet aan de talloze verslagen en onregelmatige uren, maar aan de wachtlijsten waarop in de eerste plaats de jongeren, maar ook het engagement van de medewerkers stuk lopen.'
Opinie Opinie 'België is al halve eeuw immuun voor een structurele begrotingscrisis. Kan corona dat doorbreken?' 'Onze structurele uitdagingen inzake publieke financiën, vergrijzing, klimaatverandering en verouderde infrastructuur zullen het virus overleven', schrijft Johan Albrecht van Itinera. 'En die zullen nog prangender worden als onze politici blijven morrelen in de marge.'
Opinie Opinie 'Zorg moet centraal staan in de economische heropbouw' 'Zorg maakt een wezenlijk deel uit van het leven, en is dus veel meer dan een bijzondere sociale dienstverlening', schrijft Jef Peeters van Oikos. Hij roept op om zorg dan ook centraal te stellen in de post-corona economie.
Opinie Opinie 'De kortere werkweek komt er, de vraag is enkel hoe?' 'Tot dit jaar was 'de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog' die van 2008. En die crisis kan ons iets leren over het leven na corona. Er komt een serieuze herverdeling van het werk met minder werkuren gespreid over meer jobs. Een vorm van een 'kortere werkweek' dus', schrijft Stan De Spiegelaer van Denktank Minerva. 'De vraag is alleen: gaan we die herverdeling organiseren of laten we ze chaotisch en oneerlijk verlopen?'
Opinie Opinie '"One Health" en nuancering: de wapens tegen een volgende pandemie' Tijdens de lockdown voerde de Vrijdaggroep een onderzoek bij Belgische jongvolwassenen (25-35 jaar) over hun visie op de samenleving na corona. Elke vrijdag van deze zomer belicht een lid van de groep een van de topics uit de bevraging. Vandaag: 'One Health' voor mens, dier en milieu.
Opinie Opinie 'Pensioenhervorming? Halve oplossingen zijn problemen in het kwadraat' Pierre Devolder (UCL) en Jean Hindriks (Itinera en UCL) pleiten voor 'een individuele pensioenrekening' om ons pensioensysteem aan te passen aan te passen aan de nieuwe realiteit.
Opinie Opinie 'In deze woelige tijden hebben we nood aan hoopvol politiek leiderschap' 'Nieuw leiderschap (m/v/x/) combineert donuts met menselijkheid', schrijven Hafsa El-Bazioui en Ilse Van Dienderen van Oikos.
Opinie Opinie 'De coronacrisis heeft getoond dat het middenveld van levensbelang is' Het is cruciaal dat middenveldorganisaties hun rol mogen blijven opnemen in het creëren van een betere wereld na corona, zegt politoloog Mohamed El Khalfioui.
Opinie Opinie 'Een gedachtenexperiment: wat als politici burgers écht ernstig nemen?' Misschien is het geen slecht gedacht in deze tijden: een gedachtenexperiment om de democratie in ons land nieuw leven in te blazen, schrijft Dirk Holemans van Oikos.
Opinie Opinie 'Voor een effectief relancebeleid moeten we bepaalde taboes nu doorbreken' Om de rekeningen te betalen, hebben we ingrepen nodig die op de lange termijn renderen en het economische draagvlak versterken, schrijft econoom Ivan Van de Cloot. 'Voor ons land is het essentieel dat er verder gekeken wordt dan de neus lang is en dat er strategische keuzes gemaakt worden.'
Opinie Opinie 'Wat hebben wit privilege en covid-19 met elkaar te maken?' Volgens Luce Beeckmans van denktank Minerva moet het debat over 'wit privilege' als bril dienen om op een andere manier naar de wereld te kijken.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Is dit geen ideale gelegenheid om het besluitvormingsproces in de ondernemingen te transformeren?' De Vrijdaggroep heeft tijdens de lockdown een onderzoek gevoerd naar de visie van Belgische jongvolwassenen op de samenleving na corona. Deze zomer gaat een lid van de groep elke week dieper in op een van de onderwerpen van het onderzoek. Vandaag: democratisering op de werkvloer.
Opinie Opinie 'Als we blijven geloven in de bekwaamheid van onze politici, is het zeer waarschijnlijk dat het land uit elkaar zal vallen' 'We staan op een vreemd keerpunt : niet meer in lockdown, maar ook nog niet terug naar een normale samenleving. We bevinden ons nog steeds deels in een staat van verbijstering die ons tijdens de lockdown overviel. En dat het tijd is om eruit te komen, om over te gaan tot participatie', schrijft Joël Van Cauter, filosoof en econoom verbonden aan het Itinera Instituut.
Opinie Opinie Covid-19 zal opvolgers krijgen en die moeten we mijden als de pest Willen we voorkomen dat nieuwe virussen van dier op mens overgedragen worden, dan moeten we onze manier van leven indringend aanpassen, schrijft Myriam Dumortier. Dumortier is senior researcher op het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, doceert bos- en natuurbeleid aan de UGent en is lid van de Denktank Oikos.
Opinie Opinie 'Onze helden snakken naar een efficiënte overheid' Jan Kerremans, voorzitter van Liberas vzw, laat zijn licht schijnen over de 9 gezondheidsministers van ons land en een gebrek aan efficiënt bestuur.
Opinie Opinie 'Onvoldoende neerslag of plonzen in de tuin zijn niet de hoofdoorzaken voor de droogte' We moeten meer aandacht hebben voor het tekort aan waterrijke gebieden die als buffers en wateropslag kunnen dienen, schrijft Maïka De Keyzer, historica aan de KU Leuven en kernlid van Denktank Minerva.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Corona kan katalysator zijn voor een vergroende stad op mensenmaat' Tijdens de lockdown voerde de Vrijdaggroep een onderzoek bij Belgische jongvolwassenen (25-35 jaar) over hun visie op de samenleving na corona. Elke vrijdag van deze zomer belicht een lid van de groep een van de topics uit de bevraging. Vandaag: leefbare steden.
Opinie Opinie 'Afstandsonderwijs verankeren? Beter zou zijn om eerst kleinschalig te testen en te evalueren' Kristof De Witte (KU Leuven, Itinera) blikt terug op één van de grootste uitdagingen van de afgelopen maanden voor de onderwijswereld.
Opinie Opinie 'Hoeveel rekeningen schuiven we door naar de jongeren?' 'Als maatschappij gaan we nu waarschijnlijk veel geld uitgeven om de economische schok van de huidige coronacrisis op te vangen. Als we dat niet oordeelkundig doen, schuiven we een grote financiële factuur door naar de volgende generaties. Maar dat argument geldt minstens zo sterk voor de maatschappelijke factuur van de klimaatcrisis', schrijft Jan Mertens van Oikos. 'Dat besef zou het nieuwe normaal moeten zijn in onze kijk op de huidige crisis.'
Opinie Opinie 'Waarom globalisering ons sterker wapent tegen pandemieën' 'De vruchten van de globalisering maken mogelijk wat we tijdens de Spaanse griep niet konden: ons wapenen tegen een nieuw en onbekend virus', schrijven Thomas Rotthier en Jan Deschoolmeester van Liberales.
Opinie Opinie 'De lockdown-les is een oeroude les: we zijn niets zonder het werk van de ander' 'We weten immers wel dat we niet leven en werken in de leegte, toch koesteren we de illusie dat onze verwezenlijkingen enkel en alleen de onze zijn, niet die van een ander', schrijft Matthias Somers van de progressieve denktank Minerva. Hij blikt terug op de lessen we kunnen trekken uit de voorbije lockdown.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Veel jongeren willen niet terug naar een land zonder bestuur, zonder visie en zonder slagkracht' De Vrijdaggroep pakt vandaag uit met een onderzoek bij millennials over hun visie op de samenleving na corona. Daarnaast zullen leden van de denktank de hele zomer lang vernieuwende maatschappelijke oplossingen uitlichten in de reeks opiniestukken voor Knack. Hier leggen Sofie De Coker, Stefanie Dens en Magali Van Coppenolle uit waarom we nu actie moeten ondernemen voor de toekomst.