Wereld Hoe een spion met foute zakenvrienden door onze militaire inlichtingendienst aan de deur werd gezet
Nieuws De adembenemende snelheid van Chinese innovatie: 'Binnenkort betalen Chinezen met hun gezicht'
Waarom werd er in aanloop naar de stembusgang geen ruime grondwetsherziening mogelijk gemaakt? 'Waarom gingen de politieke partijen tijdens de campagne een discussie over het voorbestaan van België uit de weg?' Dat vraagt Knack-redacteur Ewald Pironet zich af.
Wereld Wereld Werken als droneoperator: 'Wat zal Jezus ervan zeggen dat ik al die doden op mijn geweten heb?' De Amerikaanse geheime diensten hoeven geen verantwoording meer af te leggen als drones 'per ongeluk' burgers doden, zo besliste president Donald Trump onlangs. Onder zijn bewind nam het aantal aanvallen met drones alleen maar toe - nog meer dan onder zijn voorganger Barack Obama. Amerikaanse drones maakten sinds 2002 minstens 11.000 doden, onder wie 1500 burgers. Welk effect heeft dat op de operatoren die, op duizenden kilometers van hun doelwit, beslissen over leven en dood?
Milieu Milieu Wat we kunnen leren van showhonden en ijsvogels De tentoonstelling 'Dieren op Maat' confronteert ons met de neveneffecten van onze omgang met dieren. Een verhaal over artificiële tijgerpenissen, een servies van koeienbloed en kippen zonder kop.
Factcheck Factcheck Factchecker: 'Wie barbecuet neemt giftige stoffen uit rook op via de huid' 'Wie barbecuet neemt giftige stoffen uit rook op via de huid.' Dat lazen we onlangs in Metro. Maar klopt dat wel?
Wil Vlaams Belang zelf wel af van het cordon? 'Oppositievoeren zit in het DNA van de partij' Eens te meer gaan er stemmen op om het cordon sanitaire te doorbreken. Maar wil Vlaams Belang dat zelf wel? 'Oppositievoeren zit in het DNA van die partij.'
Nieuws Nieuws Econoom Wim Moesen: 'Michel deed het niet beter dan Di Rupo' Heeft de regering-Michel de overheids-financiën op orde gebracht, zoals ze zelf niet ophoudt te beweren? 'De verbetering was homeopathisch', oordeelt de Leuvense econoom Wim Moesen.
Wereld Wereld Seksstakingen, van Athene tot Alabama: kan seks de wereld veranderen? In de VS worden vrouwen steeds minder baas in eigen buik, nu de ene na de andere staat strenge abortuswetten goedkeurt. Om daartegen te protesteren stelt actrice Alyssa Milano, bekend van de #MeToo-beweging, een algemene 'seksstaking' voor. Een doeltreffende strategie, zo leert het verleden, maar valt ze moreel wel te verdedigen?
Factcheck Factcheck Factcheck: 'Vrouwen zijn minder geïnteresseerd in politiek' Dat zei Klaas Slootmans onlangs in een interview in Het Laatste Nieuws. Maar klopt dat wel?
Europa Europa Hendrik Vos: 'Het enige wat de populisten bindt, is dat ze tegen migratie zijn' De brexit, eurokritische populisten met wind in de zeilen en dictators aan de randen van Europa: het zijn woelige tijden voor de Europese Unie. Toch houdt Hendrik Vos, professor Europese studies aan de Universiteit Gent, er de moed in. 'Ook strompelend raak je uit het moeras.'
Nieuws Nieuws Van Cauwelaert en Van Reybrouck: 'Zonder de aanslagen was de regering al veel eerder gevallen' In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen brengt Knack oud-hoofdredacteur Rik Van Cauwelaert en schrijver-denker David Van Reybrouck samen om de campagne te overzien. 'Politici moeten eerst de bodem van het zwembad raken vooraleer ze naar boven zwemmen.'
Nieuws Nieuws Publiek krijgt inzage in geheime documenten Staatsveiligheid Ruim 100 archiefdozen vol historische documenten staan klaar bij de Staatsveiligheid om overgebracht te worden naar het Rijksarchief.
Wereld Wereld Zuid-Afrikaanse kiezers geven ANC nog een laatste kans Ondanks het wanbeleid van president Zuma, die Zuid-Afrika naar de rand van de afgrond heeft geleid, won het Afrikaans Nationaal Congres de verkiezingen. Opvolger Cyril Ramaphosa belooft schoon schip te maken.
Milieu Milieu De slimste vogels ter wereld: raven die vooruitplannen en andere hoogvliegers Kraaien en papegaaien vertonen gedrag dat je als 'intelligent' kunt omschrijven. Ze doen soms dingen die kleuters of chimpansees niet aankunnen. Omdat ze er de hersenen voor hebben.
Milieu Milieu De gemiste kansen van het klimaatbeleid: 'Vijf verloren jaren' Aan het begin van dit jaar was de opwarming van de aarde even het allerbelangrijkste probleem in de Wetstraat. Ondertussen gaat de campagne alweer over andere thema's, maar welke maatregelen zijn er de de voorbije vijf jaar al genomen voor het klimaat?
De erfenis van Theo Francken (N-VA): loeren naar extreemrechts op asiel en migratie Met gespierde communicatie en dito maatregelen werd de afgelopen jaren de indruk gewekt dat de beleidsdomeinen asiel en migratie in veilige handen waren. Die strategie bezorgde de bevoegde staatssecretaris Theo Francken zijn populariteit, maar leidde ook tot enkele fameuze uitschuivers.
Gezondheid Gezondheid 'Veel kinderen ademen constant door de mond, waardoor ze sneller ziek worden en hun gezicht uitzakt' Bij onze geboorte doen we het allemaal prima, maar ergens onderweg vergeten we hoe het moet: correct ademen. De Nederlander Rob Koning - Mr. Breath voor de vrienden - schreef een boek met ademtips.
Europa Europa In gesprek met de vrouwen van de oppositieleiders in Venezuela: 'Het risico op een bloedbad is groot' Hangt de oppositie tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro in de touwen, na de mislukte coup van 1 mei? Latijns-Amerika- expert Ernesto Rodriguez Amari vroeg het aan Fabiana Rosales, de vrouw van interim-president Juan Guaido, en Lilian Tintori, de vrouw van oppositieleider Leopoldo Lopez.
Het uur van Victor Campenaerts: 'Wie gaat een half jaar opofferen om mij te kloppen?' Zaterdag staat hij aan de start van de Giro: Victor Campenaerts, de man die namen als Coppi, Merckx, Moser en - de recentste - Bradley Wiggins opvolgde als werelduurrecordhouder. 'Soms is het cool om een zonderling te zijn.'
De grote pensioenenquête van Knack: voor oude mannen blijft seks belangrijk In de aanloop naar de verkiezen hebben de politieke partijen een nieuw jachtterein gevonden: de pensioenen. Want de Belg wordt almaar ouder en maakt zich grote zorgen over zijn oude dag, zo blijkt uit de grote pensioenenquête van Knack. Dit zijn de resultaten.
Langer Leven: Vlaamse partijen over de grote pensioenenquête van Knack Twee resultaten springen eruit in de pensioenenquête. Liefst 44 procent van de Belgen wil al voor de pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken. Even opvallend is de scepsis onder jongeren over de leefbaarheid van het pensioenstelsel. De pensioenspecialisten van de Vlaamse partijen reageren.
De grote pensioenenquête van Knack: wat zijn uw zorgen voor de oude dag? In de aanloop naar de verkiezingen hebben de politieke partijen een nieuw jachtterrein gevonden: de pensioenen. Want de Belg wordt almaar ouder en maakt zich grote zorgen over zijn oude dag, zo blijkt ook uit de grote pensioenenquête van Knack.
Gezondheid Gezondheid Waarom is ons brein zo groot? Het succes van de mens heeft voor een groot deel te maken met de explosieve aangroei van onze hersenen. Wetenschappers krijgen steeds meer zicht op waarom en hoe dat gebeurd is. Maar ook deze gunstige ontwikkeling had minder fraaie neveneffecten.
Pierre Wunsch (Nationale Bank) over de regering-Michel: 'Het moet beter. Het kán beter' Op minder dan een maand van de verkiezingen zegt Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, onbewimpeld waar het op staat: 'Geld efficiënter gebruiken is óók een vorm van besparen. Maar onze politici zijn niet geïnteresseerd in een efficiëntere overheid. Omdat het toch geen stemmen oplevert, misschien?'
Gezondheid Gezondheid Voedselfraude: tot de helft van onze honing is vervalst De honingmarkt staat onder druk. Bijen produceren almaar minder honing, maar de vraag stijgt. De gevolgen laten zich haast raden: producenten belazeren de kluit, en er dreigen zelfs gezondheidsproblemen van te komen.
Gwendolyn Rutten en Meyrem Almaci: 'Het land heeft behoefte aan vrouwelijk leiderschap' De groen-blauwe as bestaat niet meer. Vrijwel nergens zijn Meyrem Almaci en Gwendolyn Rutten, de voorzitsters van respectievelijk Groen en de Open VLD, het over eens. 'Nu hebben we écht een sociaal-economische herstelregering nodig.'
Gezondheid Gezondheid Vlaamse psychiaters slaan alarm: 'Mensen plegen zelfmoord omdat ze niet de juiste zorg krijgen' Een zwaar tekort in de financiering van de psychiatrie leidt tot inadequate zorgverlening, wat samengaat met overmatig gebruik van medicatie en meer zelfmoordpogingen. De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie gaat in het verweer. 'Hoe langer je wacht met een behandeling, hoe erger het wordt.'
Gezondheid Gezondheid De voedingskloof: 'De eetgewoonten van hippe trendsetters wekken aversie op' Sommige Belgen willen steeds gezonder en milieubewuster eten, anderen hebben daar volstrekt geen boodschap aan. 'Als we geen samenleving met twee snelheden willen qua voeding moeten we snel een manier vinden om álle mensen mee te krijgen', zeggen voedingsexperts. 'Ongeacht hun inkomen of opleidingsniveau.'
Europa Europa Wat heeft de Europese Unie de voorbije vijf jaar voor u gedaan? Door alle kritiek op de Europese Unie wordt vaak vergeten dat Europa ook zorgt voor een goede bescherming van zijn consumenten, strenge regels oplegt op het vlak van voedselveiligheid en ambitieuze klimaatdoelen stelt. Met de Europese verkiezingen in aantocht ging Knack op zoek naar een aantal in het oog springende Europese maatregelen die een positieve impact hebben op ons dagelijks leven.
Gezondheid Gezondheid De toekomst van vlees: 'Onverdoofd slachten is niet het echte probleem' Voor zijn boek Moet er nog vlees zijn? sneed Laurens De Meyer, beleidsmedewerker bij Bond Beter Leefmilieu, een volgens hem bijzonder sympathiek varken de keel over. Sindsdien eet hij nauwelijks nog vlees. Moeten we met z'n allen zijn voorbeeld volgen?
Einde van het stationscafé: de grote drooglegging Overal verdwijnen stationscafés en -restauraties. Ze worden vervangen door koffiebars en 'allesomvattende concepten'. Meestal zonder alcohol. Dit is een requiem voor een bijzonder caféras.
Wereld Wereld De beleidssuccessen van Donald Trump: 'So much winning' Goed nieuws: de Amerikaanse president maakt geen deel uit van een Russische samenzwering om de Amerikaanse democratie te perverteren. Nog beter nieuws: ondanks twee jaren van brallerig presidentschap oogt Donald Trumps palmares al bij al niet slecht.
Nieuws Nieuws Wat is de échte reden van het plotse forfait van Joëlle Milquet? Een verrassing van formaat: dan toch geen Joëlle Milquet op een CDH-lijst in mei. Ze koos op het allerlaatste moment voor een Europese topfunctie. Wat is er gaande?
Nieuws Nieuws Vijf gedetineerden getuigen: 'Ik moet concluderen dat opsluiting geen beter mens van je maakt' Verhalen over detentie komen zelden van achter de tralies: ze worden over gevangenen geschreven, niet door hen. Voelen zij zich begeleid bij hun re-integratie in de maatschappij of staan ze op de pechstrook, aan hun lot overgelaten in 'een stapelhuis van levende lichamen'? Knack bracht drie dagen door met Emiel, Peter, Raul, Yilmaz en Sam in de Penitentiaire Instelling van Beveren.
Nieuws Nieuws Procureur des Konings Ine Wymersch klaagt werkomstandigheden aan: 'Welkom in Absurdistan' Het Openbaar Ministerie van het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde is gevestigd in - u leest het goed - het OCMW-gebouw van Asse. Verdachten kunnen er bij gebrek aan cellen niet worden opgesloten. Toch is de kersverse procureur des Konings Ine Van Wymersch blij met haar benoeming. 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid op, ook als de politiek dat niet doet.'
Nieuws Nieuws De redder van SP.A: helpt Bart De Wever de socialisten uit het slop? De SP.A staat in de peilingen op een bodemkoers van 9,2 procent, en toch lijkt voorzitter John Crombez de laatste weken weer strijdlust en optimisme uit te stralen. Dan wordt er natuurlijk gespeculeerd: vanwaar dat nieuwe zelfvertrouwen, haast tegen de tekenen des tijd in?
Nieuws Nieuws Medewerker Dienst Vreemdelingenzaken: 'Hoe langer je hier werkt, hoe onverschilliger je wordt' Negen maanden nadat ze naar de Dienst Vreemdelingenzaken werd overgeplaatst, klapt Eveline Vandevelde uit de biecht. Ze kan het niet langer aanzien hoe Palestijnse asielzoekers systematisch worden opgesloten.
Nieuws Nieuws België kan zich niet verdedigen tegen cyberaanvallen In een alarmerend nieuw rapport twijfelt het Belgisch leger aan zijn eigen vermogen om het land tegen cyberaanvallen te beschermen.
Nieuws Nieuws Misvattingen over prostitutie: 'Veel sekswerkers in ons land zijn helemaal geen slachtoffers' 'Waarom aanvaarden we niet dat iemand bij een sekswerker intimiteit koopt?' Dat vraagt historicus Hans Vandecandelaere zich af, die voor zijn nieuwe boek En vraag niet waarom: sekswerk in België drie jaar lang het land doorkruiste om inzicht te krijgen in de veelzijdige wereld van het alleroudste beroep - en in de taboes die ook nu nog op betaalseks rusten.
Gezondheid Gezondheid 'Het effect van meditatie is even groot als dat van antidepressiva' Neuroloog Steven Laureys verwierf wereldfaam met zijn onderzoek naar bewustzijn bij comapatiënten. Zeven jaar geleden, na een onverwachte echtscheiding, ontdekte hij de positieve kracht van meditatie. Met Het no-nonsense meditatieboek wil hij ieder van ons ervan overtuigen dat meditatie kan helpen om stress, angst en depressie te bestrijden. 'Noem het gerust een Start to Meditate.'
Milieu Milieu Evolutie gaat sneller dan gedacht: grijpt straks de mens in bij dat proces? De mens blijft proberen om de natuur bij te sturen. Maar het is al erg moeilijk om de eerste levensstappen na te bootsen. Hoe kunnen we dan met een gerust gemoed ingrijpen op de complexe fasen van het leven?
Geschiedenis Geschiedenis Hoe Guy Verhofstadt in de jaren 90 al aanstuurde op een Forza Flandria De afscheidnemende Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters zijn niet de eerste en vast ook niet de laatste Vlaamse politici die dromen van een Forza Flandria, een brede conservatieve en rechts-liberale alliantie. Knack kreeg documenten in handen die aantonen hoe zelfs CVP'ers zoals Leo Tindemans in 1992 betrokken raakten in een soortgelijk project, opgezet door Guy Verhofstadt.
Milieu Milieu Beestenboel: het gedrag van de heggenmus is een schoolvoorbeeld van seksuele losbandigheid De heggenmus is een onopvallend tuinvogeltje met een waanzinnig seksleven.
Gezondheid Gezondheid Misbruik in de ouderenzorg: uitbuiting Bulgaarse verzorgsters in België krijgt navolging De werkmethodes van Ouderenzorgthuis.com, dat inwonende ouderenverzorgsters uit Bulgarije aanbiedt, doen sterk denken aan de uitbuiting bij Seniorcare24, die Knack in mei 2018 aan het licht bracht.
Gezondheid Gezondheid GAIA: 'Kweekvlees is de revolutie waar we al jaren op wachten' Bijna de helft van de Vlamingen staat positief tegenover kweekvlees, zo blijkt uit een enquête van dierenrechtenorganisatie GAIA. Dat vlees, geproduceerd uit stamcellen van levende dieren, zal over een paar jaar in onze winkelrekken liggen. 'Het is de revolutie waarop wij al jaren zitten te wachten', zegt Ann De Greef van GAIA.
Wereld Wereld Europees strateeg van Emmanuel Macron: 'Marine Le Pen is niemand' Pieyre-Alexandre Anglade leidt de strategische taskforce van de Franse president Emmanuel Macron voor de Europese verkiezingen in mei. Hij hoopt dat diens En Marche met andere Europese fracties een groot progressief front kan vormen tegen de populistische partijen. 'Guy Verhofstadt is een grote Europeaan.'