Wereldoorlog II Wereldoorlog II Hoe Hitler naar de Belgen keek In Hitler en de Belgen probeert Bert Cornelis door de bril van Hitler naar de Belgen te kijken. Hij belicht ook uitvoerig de contacten die koning Leopold III had met Hitler.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Stugge Leopold III maakte door zijn voorwaarden zijn terugkeer zelf onmogelijk Vijf jaar lang was koning Leopold III een teken van tegenspraak in het naoorlogse België. In de Koningskwestie bleef Leopold altijd consequent. En dat kostte hem de troon.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Wie was Leopold III, koning van België tijdens de Tweede Wereldoorlog? De geboren dwarsligger koning Leopold III van België regeert niet lang, maar hij brengt het land met de koningskwestie in 1950 wel aan de rand van een burgeroorlog. Wie was deze man eigenlijk ?
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Hoe koning Leopold III zijn land helemaal verdeelde Heel wat Belgen zien de terugkeer van koning Leopold III na de Tweede Wereldoorlog niet zitten. De verdeeldheid rond zijn persoon mondt vijf jaar later uit in de Koningskwestie, die België in rep en roer zette.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Waarom Leopold III geen koning meer kon zijn Een halve eeuw geleden hield België een referendum over de Koningskwestie. Maar dat liep slecht af en bracht het land aan de rand van de afgrond.
Ontdekkingsreizen Ontdekkingsreizen De eerste missionarissen in Amerika waren twee Belgen Sommige ‘Belgen’ maakten van de troonsbestijging van Karel V in Spanje gebruik om deel te nemen aan de ontdekking van Amerika. Dit was het geval voor de missionarissen Peter van Gent en Joos de Rijcke. De eerste trok naar Mexico, de tweede naar Ecuador en Peru.
Ontdekkingsreizen Ontdekkingsreizen De overwintering van de Belgica op Antartica: 13 maanden vast in het pakijs De Antarctische expeditie van de Belgica in 1897-1899 is legendarisch. Tijdens deze expeditie bezoekt Adrien de Gerlache als eerste de zeestraat die nu zijn naam draagt, maar komt het schip ook vast te zitten in het pakijs. Het vindt pas dertien maanden later open water terug.
Wereldoorlog I Wereldoorlog I De Derde Slag bij Ieper : bijna 500.000 verliezen voor enkele kilometers land In 1917 staat de kamlijn rond Ieper voor de derde keer in brand. Net als in 1914 en 1915 is de kleine West-Vlaamse stad het brandpunt van omvangrijke militaire operaties. Toen verdedigden de Fransen en Britten de stad en de hoogtes rondom. In 1917 zijn de rollen omgekeerd. De Britten, gesteund door de Fransen, trekken in de aanval vanuit de Ieperboog.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Met de dood voor ogen: de oorlog van het Antwerpse verzet In Stad in Verzet reconstrueert een team historici de geschiedenis van het verzet in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de grootste Vlaamse stad, tevens de feitelijke hoofdstad van de Vlaams-nationalistische collaboratie, was het gevaar van verklikking alomtegenwoordig.
Middeleeuwen Middeleeuwen Wie is Godfried van Bouillon? Geen vrome held, wel een geduchte krijger In het stadje Bouillon staat op een rots een indrukwekkende vesting. Ze wordt al vanaf midden 19de eeuw uitgespeeld als een toeristische attractie. In één adem verbindt men het bouwwerk met een van de meest illustere heren van Bouillon: Godfried. In de streek kun je biertjes proeven die verwijzen naar deze historische figuur. Gedeeltelijk gaat het om een historisch beeld gecreëerd door politici en geschiedkundigen uit de 19de eeuw.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Walter Pauli reconstrueert de fatale breuk tussen koning Leopold III en minister Paul-Henri Spaak Koning Leopold III en de invloedrijke minister Paul-Henri Spaak waren voor de oorlog mekaars bondgenoten in hun visie op de toekomst van Europa. Maar eens de Duisters België effectief binnenvielen draaide Spaak helemaal zijn kar, en langzaam maar zeker maakte hij de koning helemaal af.