Industrialisatie Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865): de strijd tussen Noord en Zuid waarbij 620.000 mensen stierven
Koude Oorlog Koude Oorlog Make America Great Again: hoe en wanneer het begon De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1980 waren een spannende strijd tussen de zittende Democratische president Jimmy Carter en zijn Republikeinse uitdager Ronald Reagan. Terwijl Carter worstelde met economische problemen en internationale crises, wist Reagan, een voormalig acteur en gouverneur van Californië, de kiezers te overtuigen met zijn belofte van verandering en optimisme.
Industrialisatie Industrialisatie Hoe Abraham Lincoln won van drie tegenstanders In 1860 stonden vier kandidaten tegenover elkaar in de verkiezingen. Abraham Lincoln versloeg zijn drie rivalen en werd president. Ontdek hoe hij deze belangrijke overwinning behaalde en de toekomst van Amerika vormde.
Verlichting Verlichting Jackson, de president van het 20-dollarbiljet Verkiezingscampagnes waren tweehonderd jaar geleden net zo intens als nu. In 1828 streden Andrew Jackson en John Quincy Adams om het presidentschap. Jackson, een echte self-made man, won na een kiesstrijd met recordopkomst, en ging de geschiedenis in als een president die het laken naar zich toe trok. Zijn presidentschap werd vereeuwigd op het Amerikaanse 20-dollarbiljet.
Koude Oorlog Koude Oorlog Hoe JFK steun kreeg van Frank Sinatra bij de verkiezingen De presidentsverkiezingen van 1960 waren een spannende strijd tussen de jonge, energieke John F. Kennedy en de ervaren Richard Nixon. Het was een historische race, waarbij voor het eerst televisiedebatten een grote rol speelden. Kennedy's charme en frisse ideeën stonden tegenover Nixons ervaring en vastberadenheid.
Geschiedenis Geschiedenis Hoe Roosevelt vier keer president werd met topcampagnes Roosevelt werd vier keer tot president verkozen. Dat betekende vier keer campagne voeren. Gelukkig deed hij dat graag en goed. Zijn nominatie in juli 1932 was het startschot voor een van de meest gedenkwaardige campagnes uit de Amerikaanse geschiedenis.
Verlichting Verlichting Tijdlijn: Hoe het Amerikaanse stemrecht evolueerde In de Verenigde Staten heeft het stemrecht door de jaren heen aanzienlijke veranderingen ondergaan. Aanvankelijk was het stemrecht beperkt tot een selecte groep mensen, maar na verloop van tijd werd het recht om te stemmen uitgebreid naar een breder publiek. Ontdek hieronder hoe het stemrecht evolueerde.
Wereld Wereld Een vloekende papegaai, een wasbeer - de vreemde en niet zo vreemde 'first pets' die het Witte Huis bevolkten Na het vertrek van huisdierloze Donald Trump zullen met de Bidens twee honden hun intrek nemen in het Witte Huis. Het waren niet altijd honden of katten die presidenten meenamen. Het kon ook een haan met één poot zijn, of een olifant.
Wereld Wereld 5 historische uitspraken van het Amerikaanse Federale Hooggerechtshof Het Federale Hooggerechtshof heeft een geschiedenis van uitspraken met een grote politieke geladenheid. Het heeft zich dan ook al vaak moeten uitspreken over onderwerpen die politici vanwege hun gevoeligheid niet konden oplossen of voor zich uit schoven. Een overzicht.
Wereld Wereld Hoe het leven van een president verandert na zijn verkiezing Het Amerikaanse presidentschap is als een rit op een achtbaan die minstens vier jaar duurt. Daarbij wordt niet alleen het leven van de president maar ook dat van zijn hele omgeving radicaal overhoop gehaald.
Wereld Wereld Van de achterkamer naar de draaideur: hoe gaat lobbyen in zijn werk in de VS? Lobbyen maakte steeds deel uit van de Amerikaanse politiek. Dat was een bewuste beslissing die de Founding Fathers al namen. Toch maakte lobbywerk een grote evolutie door en nam het belang ervan de laatste decennia sterk toe.
Wereld Wereld First lady's: wat u niet wist over deze iconische vrouwen Knack blikt terug op de Amerikaanse First Ladies doorheen de geschiedenis.
Wereld Wereld Attack ads: de schokkendste verwijten tijdens Amerikaanse verkiezingscampagnes In de campagne van 1828 kreeg John Quincy Adams het verwijt een pooier te zijn en noemden partijgebonden kranten zijn tegenstander te dom voor het presidentsambt. In de presidentiële campagne is vaak geen sneer te agressief, geen verwijt te platvloers en blijft geen lijk in de kast.
Wereld Wereld Rosa Parks begon bijna 70 jaar geleden een boycot tegen rassenscheiding op bussen Op 1 december 1955 werd Rosa Parks in de Amerikaanse stad Montgomery gearresteerd omdat ze haar plaats in de bus weigerde af te staan aan een blanke. Haar arrestatie leidde tot een lange en uiteindelijk succesrijke, zwarte boycot van het openbaar vervoer in Montgomery.
Wereld Wereld Wereldleider op rust: wat doet een voormalig Amerikaans president? Hoe vullen ex-presidenten hun dagen?
Wereld Wereld Blank, getrouwd en protestant... zo zien Amerikaanse kiezers hun president het liefst Amerikaanse presidenten zien er doorheen de geschiedenis opvallend gelijk uit. Wat is het beste profiel om het tot het hoogste ambt te schoppen?
Wereld Wereld Belofte maakt schuld: Amerikaanse verkiezingsbeloftes doorheen de tijd Verkiezingsbeloftes: in het heetst van de strijd pakt elke ambitieuze presidentskandidaat er graag mee uit. De inzet is de stem van de kiezer, de haalbaarheid van die beloftes een zorg voor later.
Wereld Wereld Waarom het beroep van Amerikaans president niet zonder risico is Acht van de 44 Amerikaanse presidenten lieten het leven tijdens hun ambtstermijn. Sommigen overleden aan een hersenbloeding, een beroerte of een banale ziekte. Maar 'vermoord worden' staat met stip op nummer 1 als voornaamste doodsoorzaak van presidenten in functie: niet minder dan vier presidenten werden het slachtoffer van een dodelijke aanslag.
Nieuws Nieuws Een bont stempubliek: Amerikaanse presidentskandidaten moeten dansen op de slappe koord De Verenigde Staten zijn een natie van migranten. In oorsprong hadden die vooral Britse wortels, maar met het vorderen van de tijd werd het land steeds meer een smeltkroes van culturen. Een bont stempubliek waarmee elke presidentskandidaat maar beter rekening houdt.
Geschiedenis Geschiedenis Wat mag je wel en niet doen als president van de VS? De eerste ambtsdragers hadden er het raden naar. De grondwet gaf hen de uitvoerende macht, maar wat dat precies inhield, kon enkel de praktijk van het presidentschap uitwijzen.
Wereld Wereld Is de president de machtigste mens op aarde ? Knack-redacteur en -commentator Hubert van Humbeeck laat zijn licht schijnen over de presidentiële macht in Amerika. 'Het was in eerste instantie niet de bedoeling dat de president in eigen land veel zeggenschap zou hebben.'
Hedendaagse periode Hedendaagse periode Waarom een president maar twee keer verkozen mag worden Sinds de jaren 1950 mag een president slechts twee keer verkozen worden. Dat zorgt ervoor dat zijn tweede ambtstermijn gewoonlijk zijn laatste politieke mandaat is. Is die beperking tot twee ambtstermijnen een vloek of een zegen?
Hedendaagse periode Hedendaagse periode Barack Obama : van droom tot president Barack Obama werd na de verkiezingen in 2008 de 44ste president van de Verenigde Staten. Herbeleef zijn verkiezingscampagne en overwinning tegen John McCain.
Koude Oorlog Koude Oorlog John F. Kennedy: een van de meest overschatte presidenten John F. Kennedy groeide uit tot een van de bekendste en populairste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Je zou er bijna door vergeten dat hij moest knokken om zijn presidentschap binnen te rijven.
Verlichting Verlichting Hoe de Amerikaanse staten de Verenigde Staten werden In 1789 schaarden elf Amerikaanse staten – twee zouden volgen in 1790 – zich achter een grondwet die een presidentieel systeem met gescheiden machten instelde. Het was de eerste keer dat zo’n revolutionair systeem in de praktijk werd gebracht.
Verlichting Verlichting De strijd voor het vrouwenstemrecht in de Verenigde Staten In 1918 sprak president Wilson zich uit voor het vrouwenstemrecht. Met dit duwtje in de rug werd het negentiende amendement in 1920 een feit, ruim veertig jaar nadat het voor het eerst was ingediend.
Verlichting Verlichting Wie was George Washington? Ontmoet de eerste president van de VS George Washington was de eerste president van Amerika. Hij leidde de koloniale troepen tijdens de strijd om onafhankelijkheid. Ondanks vele nederlagen wist hij zijn soldaten gemotiveerd te houden en de Britten uiteindelijk te verslaan. Washingtons leiderschap en visie waren cruciaal voor de vorming van de nieuwe natie. Hij legde de basis voor het presidentschap in de Verenigde Staten.
Koude Oorlog Koude Oorlog 5 fascinerende weetjes over het Witte Huis Het Witte Huis is een van de bekendste gebouwen ter wereld, maar het zit vol verrassende feiten die veel mensen niet kennen. Ontdek vijf fascinerende weetjes over de residentie van de Amerikaanse president.
Koude Oorlog Koude Oorlog Hoe acteur Ronald Reagan de verkiezingen won van zittend president Jimmy Carter In zijn biografie plaatst historicus H.W. Brands Ronald Reagan naast Franklin Roosevelt als een van de meest bepalende presidenten uit de vorige eeuw. Ook de manier waarop beiden verkozen werden, toont parallellen.
Wereld Wereld De politieke moordzomer: de 4 vermoorde Amerikaanse presidenten Op 20 januari 2017 legde Donald Trump de eed af als vijfenveertigste president van de Verenigde Staten. Vier van zijn voorgangers werden vermoord, drie voor de Eerste Wereldoorlog en één in de woelige jaren 1960.