Wereld Vijf jaar na de Brexit: ‘Keir Starmer hoopt dat hij niet tussen Washington en Brussel hoeft te kiezen’
Live Spanningen Midden-Oosten Spanningen Midden-Oosten Trump zegt dat de Verenigde Staten 'de controle over de Gazastrook zullen overnemen' 08:50 Trump zegt dat de Verenigde Staten ‘de controle over de Gazastrook zullen overnemen’ 16:49 Tienduizenden gevlucht uit Jenin op Westelijke Jordaanoever 16:54 Onderhandelingen over tweede fase gestart
Europa Europa Ook extreemrechtse RN zal motie van wantrouwen tegen Franse regering niet steunen De extreemrechtse Franse partij Rassemblement national gaat de motie van wantrouwen over de Franse begroting niet steunen. Partijleider Jordan Bardella zei dinsdag op radiozender Europe1/Cnews dat de partij 'de instabiliteit' niet wil verergeren.
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'Trumps economische nationalisme is meer dan economisch' Met de aankondiging van de verhoging van importtarieven door Amerikaans president Trump lijkt het erop dat we vertrokken zijn voor een nieuwe ronde economisch nationalisme. Nieuw is dat soort beleid geenszins, niet voor de Verenigde Staten en evenmin voor hun buren of Europa. Bovendien dekt die vlag meer dan één lading.
Europa Europa Europese Commissie wil lidstaten meer budgettaire ruimte voor defensie-uitgaven geven De Europese Commissie wil de lidstaten meer budgettaire ruimte geven om uitgaven op vlak van defensie te doen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandagavond aangekondigd na afloop van een informele Europese top over defensie in Brussel.
Wereld Wereld China heft importtarieven tegen VS, Amerikaanse tarieven tegen Canada uitgesteld De Verenigde Staten hebben maandag ook de importtarieven voor Canadese producten 'minstens dertig dagen' uitgesteld in ruil voor extra Canadese grensbewaking. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau aangekondigd. De Chinese regering heeft dinsdag aangekondigd importtarieven te zullen heffen van 15 procent op Amerikaans steenkool en gas en 10 procent op Amerikaanse olie en andere goederen.
Europa Europa Op het CDU-partijcongres in Berlijn: ‘Nee, we zullen niet met AfD samenwerken’ Na een samenwerking met extreemrechts staan de Duitse christendemocraten van de CDU in het oog van de storm. Maar in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen eind februari schaart de partij zich volop achter kanselierskandidaat Friedrich Merz, zo stelt Knack in Berlijn vast.
Europa Europa Beierse minister-president Markus Söder: ‘Bart De Wever is een rechts-populist’ Markus Söder, de topman van de Beierse CSU, vindt kersvers premier Bart De Wever (N-VA) een ‘rechts-populist’. Dat zei hij maandag op de partijconferentie van de christendemocraten in Berlijn, die Knack bijwoonde.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck ‘De Duitse “brandmuur” tegen extreemrechts wankelt’ CDU-leider Friedrich Merz schoot zichzelf in de voet. Duitsland is niet klaar voor een samenwerking met extreemrechts.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag Jonathan Holslag over het nieuwe defensie- en buitenlandbeleid: 'Hulde aan de penhouders!' Het regeerakkoord is alvast voor de buitenlandpolitiek en defensie veelbelovend.
Wereld Wereld ‘Chinese virussen’ en ‘condooms voor Hamas’: de WHO als boeman van Trump De Amerikaanse president Donald Trump gebiedt dat de Verenigde Staten de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verlaten. Wat schuilt daarachter?
Europa Europa 'Erfenis van Merkel: is het echt de schuld van Elon Musk als AfD straks de grootste wordt in Duitsland?' Er wordt schande gesproken over de bemoeienis van Elon Musk met de Duitse verkiezingen. Is het echt zijn schuld als de AfD de grootste partij wordt, vraagt Robbert de Witt (EW) zich af. Buiten Duitsland is er weinig aandacht voor, maar Duitsers hebben schoon genoeg van de steekpartijen door doorgedraaide asielzoekers.
Wereld Wereld Hoe Donald Trump de crypto-euforie oppookt De miljoenen die de crypto-industrie investeerde in de campagne van Republikeinse politici rendeerde al in de eerste week van Donald Trumps presidentschap. Maar volstaat dat om van crypto een blijver te maken? ‘Bitcoin is een lijn random computercode. Als betaalmiddel is het een fiasco’, zegt een expert.
Opinie | Wouter Beke (CD&V) Opinie | Wouter Beke (CD&V) 'De vraag is niet of we meer moeten investeren in defensie, maar hoe we dat moeten doen' Maandag verzamelen de Europese leiders zich voor het eerst weer sinds de inauguratie van president Trump. Niet zoals initieel voorzien in een prachtig Luiks kasteel, maar in het Egmontpaleis. In tegenstelling tot onze federale onderhandelaars staat er maar één thema op de agenda: defensie. Al maakt dat de opdracht niet eenvoudiger.
Wereld Wereld Migrantenhater met migratieroots: wie is Trumps meesterbrein Stephen Miller? Razzia’s, interneringskampen, massale deportaties: op brute wijze wil de Amerikaanse president Donald Trump komaf maken met wat hij ‘illegale migratie’ noemt. Het meesterbrein achter die plannen: zijn adjunct-stafchef Stephen Miller, zelf een nazaat van Joodse migranten.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Trump is dit keer beter voorbereid, maar dat zijn enkele van zijn mogelijke slachtoffers ook' Donald Trump slaat en zalft. Die imperiale manier van doen, het gevoel dat met deze man niets zeker is, maakt dat enkele mogelijke slachtoffers niet onvoorbereid in het veld komen.
Wereld Wereld Vaccinoloog Pierre Van Damme: ‘77 Nobelprijswinnaars hebben zich tegen de benoeming van Robert F. Kennedy verzet. Dat wil wel wat zeggen’ Nu Robert F. Kennedy wellicht de nieuwe Amerikaanse minister van Volksgezondheid wordt, zal ook Europa zich moeten wapenen tegen een tsunami aan fake news’, waarschuwt vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen).
Wereld Wereld VRT-journalist Rudi Vranckx stond op zwarte lijst van het Assad-regime Uit documenten van de Syrische inlichtingendienst die Knack kon inkijken blijkt dat VRT-journalist Rudi Vranckx op een zwarte lijst stond van het gevallen regime van Bashar al-Assad.
Wielrennen Wielrennen ‘Kagame is een sterke leider’: waarom de kans klein is dat de UCI het WK wielrennen in Rwanda zal annuleren In de Rwandese hoofdstad Kigali zal dit jaar het eerste WK wielrennen in Afrika plaatsvinden. Ondanks het militaire conflict in Oost-Congo, waarin Rwanda een grote rol speelt, zal de Internationale Wielerunie (UCI) dat WK allicht niet uitstellen of afgelasten. Beeldvorming, politiek en geld: dat is waar het om draait.
Opinie | Alexander Loengarov Opinie | Alexander Loengarov ‘Bestand Israël-Hamas: hoe ook de Europese diplomatie een meerwaarde kan bieden’ Alexander Loengarov staat stil bij de manier waarop het bestand tussen Israël en Hamas is ontvangen in het Midden-Oosten. 'Voor er sprake kan zijn van een diplomatieke 'doorbraak' zijn nog heel veel kleine, minder spectaculaire stappen op het terrein nodig.'
Wereld Wereld Waarom Poetin niet met Zelensky wil onderhandelen over Oekraïne Rusland wil best onderhandelingen voeren, maar niet met Volodymyr Zelensky. Die is, zo oordeelt Vladimir Poetin, niet langer de legitieme leider van Oekraïne. Met die verharde opstelling hoopt Poetin de prijs voor vredesonderhandelingen op te drijven. ‘Hij heeft het recht niet om iets te ondertekenen.’
België België Stijgende gasprijzen: ‘Ik ben er zeker van dat Rusland na een bestand in Oekraïne straks weer mag leveren aan Europa’ Donald Trump staat te trappelen om ons meer lng of vloeibaar aardgas te verkopen, en over enkele jaren mag misschien zelfs Vladimir Poetin weer gas leveren aan Europa. Energiespecialist Joannes Laveyne ziet de markt voor gas alleen maar opbloeien. ’Ik geloof niet dat Duitsland al van goedkoop Russisch gas is afgekickt.’
Wereld Wereld Kunnen ambtenaren Trumps vertrekpremie maar beter aanvaarden? ‘Weigeren kan uitstel van executie zijn’ Twee miljoen Amerikaanse ambtenaren kregen in hun mailbox het aanbod om ontslag te nemen in ruil voor een stevige vertrekpremie. Zo opent Trump zijn frontale aanval tegen wat hij de ‘deep state’ noemt. ‘Een deel van de ambtenaren zal op zijn voorstel ingaan. Trump kan dat vervolgens als succes claimen.’
Wereld Wereld Botsing vliegtuig en helikopter Washington: zoek- en reddingsoperatie 'erg complex', nog geen overlevenden De zoek- en reddingsoperatie na de botsing tussen een passagiersvliegtuig en een legerhelikopter in de Amerikaanse hoofdstad Washington is 'erg complex' en verloopt in 'donkere, koude en winderige' omstandigheden. Dat zeggen de autoriteiten op een persconferentie.
Wereld Wereld Rwanda doet ‘een Poetin’ in Congo Om de inname van de Oost-Congolese stad Goma door Rwanda te begrijpen, moeten we een parallel trekken met Oekraïne.
Europa Europa Duitse politiek in rep en roer nadat AfD en CDU/CSU samen resolutie goedkeuren De Duitse oppositieleider Friedrich Merz zegt te betreuren dat zijn migratievoorstellen met de steun van de extreemrechtse Alternative für Deutschland gestemd werden. Merz had een niet-bindende resolutie ingediend die de regering oproept tot een strenger migratiebeleid, en laat na afloop ook weten dat hij bereid is aan tafel te gaan met de regerende sociaaldemocraten en groenen.
Wereld Wereld Robert F. Kennedy ontkent in hoorzitting dat hij antivaxer is Robert F. Kennedy Jr., die door de Amerikaanse president is aangeduid als kandidaat-minister van Volksgezondheid, heeft woensdag zijn omstreden en onwetenschappelijke verklaringen over vaccins afgezwakt. Hij ontkent dat hij tegen vaccins is, maar beklemtoont dat hij wel strijdt voor ‘veilige’ vaccins.
Wereld Wereld 'De eerste oorlog van Trump is er een tegen het eigen staatsapparaat' Tijdens zijn verkiezingscampagne maakte Donald Trump er geen geheim van dat hij het overheidsapparaat wilde afslanken. Dat doet hij, met een snelheid en een intensiteit die haast niemand had verwacht, en met als blauwdruk een oud maar essentieel masterplan van de Amerikaanse radicale rechterzijde.
Europa Europa Gaten in de nieuwe Europese AI-regelgeving: nationale veiligheid gaat voor op rechten van de burger De Europese Wet op Kunstmatige Intelligentie (AI Act) moet de bezorgdheid over het gebruik van AI-technologieën wegnemen. Maar onder druk van onder meer Frankrijk is veel strenge regelgeving afgezwakt, waardoor bijvoorbeeld politie en grensbewakers meer vrijheid krijgen om burgers in het geheim te surveilleren. Dat blijkt uit interne documenten waar Investigate Europe, een internationaal team van onderzoeksjournalisten, de hand op kon leggen.
Opinie | Joris Capenberghs Opinie | Joris Capenberghs 'Sinds WOII is Groenland onophoudelijk de speelbal geweest van geopolitieke belangen' 'De vele ingrijpende veranderingen in het Noordpoolgebied hebben op verschillende manieren gevolgen voor de bewoners', schrijft antropoloog en cultuurhistoricus Joris Capenberghs. Hij vraagt aandacht voor de stille proteststem van de Inuit en inheemse poolvolkeren tijdens alle recente discussies.
Opinie | Sandrine Ekofo Opinie | Sandrine Ekofo 'Wanneer zullen België en de Europese Unie overgaan tot sancties tegen Rwanda?' 'Als we onze Europese waarden nog enigszins belangrijk vinden, dan moet de internationale gemeenschap de Congolese burgers helpen', schrijft Sandrine Ekofo van Broederlijk Delen naar aanleiding van het aanhoudend geweld in de provincie Noord-Kivu.
Opinie | Bart Van Craeynest Opinie | Bart Van Craeynest 'Ondanks de sombere verhalen: 10 manieren waarop de Europese economie positief kan verrassen' Ondanks de vele sombere economische vooruitzichten ziet Bart Van Craeynest (Voka) toch tien mogelijkheden voor Europa om de komende jaren beter te doen, zonder dat het daarvoor Donald Trump nodig heeft.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Steeds vaker keren we terug naar de meest brutale en primitieve vormen van kolonisatie' Terwijl Europese landen zich het hoofd breken over de vraag of zij hun roofkunst nu wel of niet moeten restitueren, in welke mate zij zich moeten verontschuldigen voor het historische kolonialisme en hoe geschiedenisboeken moeten uitleggen dat Europa fout was, is alweer een nieuwe episode van ongeremd en genadeloos kolonialisme aangebroken. Deze keer heeft Europa er amper vat op.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Alleen een Amerikaanse bisschop haalt nog de media met kritiek op deportaties’ De razzia’s in Chicago van afgelopen zondag kregen minder aandacht dan andere spectaculaire acties in de eerste week van president Trump. Is dat omdat we ondertussen gewend zijn aan een hard Amerikaans migratiebeleid? Wie gaat er eigenlijk nog tegen de deportaties van Trump in? Zelfs voor de liberale krant The New York Times was het …
Wereld Wereld Zuid-Afrika: 'Rwandese president Kagame ziet noodzaak in van vredesbesprekingen met Congo' De Rwandese president Paul Kagame ziet de noodzaak in van onderhandelingen over een staakt-het-vuren en vredesbesprekingen met de Democratische Republiek Congo. Dat schrijft de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa maandag in een post op X.
Wereld Wereld Belarussische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja blijft hoopvol: ‘We hebben in Syrië gezien dat het snel kan gaan’ Svetlana Tichanovskaja leidt haar strijd tegen dictator Alexander Loekasjenko vanuit ballingschap. In een interview naar aanleiding van de verkiezingen vertelt ze over zorgen om haar man in de gevangenis en berichten aan Donald Trump.
Europa Europa Holocaustoverlevers waarschuwen voor toenemend antisemitisme Marian Turski, een Holocaustoverlever, heeft maandag de 'enorme toename' van antisemitisme veroordeeld. Hij riep naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz op tot moed om weerstand te bieden tegen negationisten en aanhangers van samenzweringstheorieën
Wereld Wereld Congolese rechtbank bevestigt doodstraf voor Belg Jean-Jacques Wondo, België roept ambassadeur terug Het militaire hof van beroep in Congo heeft maandag de doodstraf die eerder aan de Belg Jean-Jacques Wondo was opgelegd voor een poging tot staatsgreep in beroep bevestigd. Dat schrijft de Franstalige krant La Libre. 'Hij werd schuldig bevonden voor deelname aan een criminele organisatie', zegt zijn advocaat Carlos Ngwapitshi.
Europa Europa Christendemocratische kanselierskandidaat houdt vast aan harde migratieplannen De Duitse christendemocratische oppositieleider Friedrich Merz zet door met zijn plan om nog deze week resoluties in de Bondsdag ter stemming te brengen die een stevige aanscherping inhouden van het Duitse migratiebeleid. Dat heeft hij maandag gezegd. Merz, die wellicht de nieuwe bondskanselier wordt na de parlementsverkiezingen van 23 februari, sluit niet uit dat hij indien nodig stemmen van het extreemrechtse AfD zal gebruiken om de resoluties door het parlement te loodsen, en dat stuit op scherpe kritiek van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen.
Wereld Wereld Ruslandexpert Michael Kofman: ‘Poetin is niet bereid om ernstig te onderhandelen’ Is Oekraïne de oorlog aan het verliezen? Volgens militair analist Michael Kofman moet er een koerswijziging komen. Meer nog dan extra wapens zijn er extra mensen nodig.
Column | Khalid Benhaddou Column | Khalid Benhaddou 'We hebben Trump niet zomaar gekregen, we hebben hem gemaakt' Donald Trump symboliseert onze collectieve leegte.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'In anderhalf jaar verloor Israël veel – maar het won ook' De Gaza-oorlog, de zoveelste in een treurige reeks, werd verloren door Israël. Maar buiten Gaza heeft Israël zelden zo’n succesvol jaar meegemaakt. Hezbollah werd vernederd en verslagen en Iran werd in het hemd gezet, schrijft Robbert de Witt (EW).
Wereld Wereld Het einde van de binnenspeeltuin: waarom het geboortecijfer wereldwijd crasht Over de hele wereld krijgen vrouwen steeds minder kinderen. Regio’s waar gezinnen van 5 tot 6 kinderen enkele decennia geleden nog schering en inslag waren, gaan tegenwoordig collectief voor het standaardgezinnetje met 2 kinderen. In westerse landen kiezen koppels vaker voor een leven zónder. Hoe komt dat?
Wereld Wereld Van een magische kraan tot positieve discriminatie: dit gebeurde in de eerste week van Trump Zoals verwacht en gevreesd werd de eerste week van Donald Trumps tweede ambtstermijn een welgevulde affaire. Een conservatieve columniste omschreef de hyperactieve Trump als ‘een neurologische imperialist’. Wat werd beslist, hoe verandert het levens en wat had het te maken met de spiering?
Wereld Wereld Controversiële Pete Hegseth wordt met de hakken over de sloot Trumps minister van Defensie Hij publiceerde een boek tegen de legerleiding, hij werd beschuldigd van seksueel wangedrag, van alcoholisme en van extreemrechtse tatoeages alvorens genomineerd te worden. De Senaat bevestigde hem als minister, nadat vicepresident J.D. Vance was opgetrommeld om de beslissende stem uit te brengen. Nog andere Trumpgenomineerden wacht een moeilijke confirmatie.
Wereld Wereld Gouverneur van Noord-Kivu omgekomen na bezoek aan front In het offensief van de door Rwanda gesteunde M23-rebellen richting Goma, de hoofdstad van de Congolese provincie Noord-Kivu, hebben de rebellen de provinciegouverneur gedood. Tijdens een bezoek aan de frontlijn donderdag raakte de militaire gouverneur Peter Cirimwami dodelijk verwond, blijkt uit VN-documenten waaruit internationale persagentschappen citeren. Vrijdagochtend bezweek Cirimwami aan zijn verwondingen, bevestigde het leger na afloop van topoverleg dat voorgezeten werd door president Felix Tshisekedi.
Opinie | Dirk Rochtus Opinie | Dirk Rochtus 'Friedrich Merz heeft de schaduw van Angela Merkel met haar ‘wir schaffen das’ van zich afgeschud' Dirk Rochtus staat stil bij 'de dag waarop in Duitsland de "brandmuur" tegen de radicaal-rechtse AfD viel'.