Win een exclusieve rondleiding in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Dankzij Knack maak je kans op een unieke blik achter de schermen van het Koninklijk Instituut voor het Kunspatrimonium (KIK) dat normaal niet toegankelijk is voor publiek.

Als expertisecentrum van wereldklasse speelt het KIK een sleutelrol in het behoud, de restauratie en het onderzoek van België’s meest waardevolle kunst- en erfgoedstukken.

Het prestigieuze instituut in Brussel is normaal niet toegankelijk voor het publiek, maar tijdens een exclusieve rondleiding krijg je een zeldzame blik achter de schermen. Ontdek hoe meesterwerken nauwkeurig worden gerestaureerd en welke innovatieve technieken worden ingezet om de geheimen van elk object te doorgronden. Grijp je kans voor een unieke ervaring in een instituut dat van onschatbare waarde is voor het bewaren van erfgoed voor toekomstige generaties.

Het verleden bewaren en de toekomst vormgeven

Het KIK is een van de tien federale wetenschappelijke instellingen van België. Sinds de oprichting in 1948 vervult het een pioniersrol in de zorg voor een brede waaier aan erfgoedobjecten, zoals schilderijen, sculpturen in hout en steen, wandtapijten, metalen, glas en architecturaal erfgoed. De organisatie is sinds 1962 gevestigd in een gebouw in Brussel dat speciaal werd ontworpen voor een interdisciplinaire aanpak van kunstbehoud. Hier werken conservatoren-restaurateurs, chemici, ingenieurs, beeldvormingsexperts, fotografen en kunsthistorici nauw samen.

Het KIK geniet vooral bekendheid dankzij prestigieuze restauraties, zoals die van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Maar de meer dan 100 wetenschappers van het Instituut leveren bijdragen aan tal van indrukwekkende projecten, zowel op nationaal als op internationaal niveau.

Wetenschappelijk onderzoek vormt de kern van het werk. In de modern uitgeruste laboratoria worden geavanceerde technieken ingezet, zoals 3D-microscopie, macro-XRF en radiokoolstofdatering, om essentiële inzichten te verkrijgen in de materialen en technieken die door kunstenaars en ambachtslieden werden gebruikt. Deze kennis wordt door de afdeling conservatie-restauratie toegepast voor de uiterst precieze en voorzichtige behandeling van erfgoedschatten, zodat ze bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Het KIK hecht daarnaast veel belang aan grondige documentatie en kunsthistorisch onderzoek. Het Instituut bewaart het visuele geheugen van België in de online database BALaT, die meer dan een miljoen foto’s van cultureel erfgoed bevat, waarvan honderdduizenden gratis te downloaden zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content