Klimaat Klimaat Land voor Europese biobrandstoffen kan 120 miljoen mensen voeden De EU gebruikt een oppervlakte aan landbouwgrond ter grootte van Ierland voor de productie van biobrandstoffen. Het areaal zou 120 miljoen mensen kunnen voeden, zeggen milieuorganisaties. 'Een schandalige verspilling'.
Gezondheid Gezondheid Voor het eerst aangetoond: PFAS verstoren cruciale biologische processen in het lichaam Een team wetenschappers heeft voor het eerst kunnen aantonen welke biologische processen er precies worden gewijzigd door de aanwezigheid van “forever chemicals” in het bloed van kinderen en jongeren.
Natuur Natuur 'Waar vliegen trekvogels eigenlijk naartoe? Burgerwetenschap helpt mysterie te onthullen' Amerikaanse computerwetenschappers en biologen hebben samen een model ontwikkeld om de migratie van vogels te voorspellen. De bedoeling is dat ook vogelspotters en andere burgerwetenschappers mee input geven.
Klimaat Klimaat Artificiële intelligentie voorspelt 2 graden opwarming, zelfs met lage uitstoot Een nieuwe studie op basis van kunstmatige intelligentie stelt dat onze planeet meer dan 1,5 graad zal opwarmen in de komende vijftien jaar. Zelfs indien we een pak minder gaan uitstoten, is het 'zeer waarschijnlijk' dat de drempel van 2 graden overschreden wordt.
Milieu Milieu Dolfijnen 'verheffen hun stem' om boven geluidsvervuiling uit te komen Nieuw onderzoek toont aan dat dolfijnen minder goed kunnen samenwerken als er in de nabijheid veel overlast is van geluid dat door mensen is veroorzaakt. Om boven de geluidsoverlast uit te komen gaan ze zelf eerst luider communiceren.
Klimaat Klimaat Volgende klimaattop wordt geleid door baas oliebedrijf: 'Waanzin' De Verenigde Arabische Emiraten hebben de voorzitter van de volgende klimaattop bekendgemaakt: Sultan Ahmed Al Jaber, ceo van staatsoliebedrijf Adnoc. Onbegrijpelijk, zeggen milieuorganisaties.
Gezondheid Gezondheid Koken op gas verhoogt risico op astma bij kinderen Koken op gas heeft aanzienlijke gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis, waarschuwt een nieuw rapport. Dat wijst onder meer op een link met astma bij kinderen.
Milieu Milieu Groei van zonne-energie breekt records Zonne-energie is in het voorbije jaar met een kwart gegroeid in Europa - de helft sneller dan vorig jaar. Ook de volgende jaren verwacht de sector zich aan nieuwe records.
Milieu Milieu Shell betaalt 15 miljoen euro schadevergoeding voor olievervuiling in Nigeria Het Nederlandse oliebedrijf Shell betaalt 15 miljoen euro schadevergoeding aan Nigeriaanse boeren om de schade door olielekken te vergoeden. Daarmee komt een einde aan een rechtszaak van vijftien jaar.
Klimaat Klimaat Algen overleven in warmer water, en dat is goed voor onze zuurstof Fytoplankton blijkt een stuk veerkrachtiger tegen de klimaatverandering dan eerder werd gedacht. Dat is goed nieuws, want de algen vormen een cruciale bron van zuurstof op aarde.
Milieu Milieu De keerzijde van Amazon-pakjes: '320 miljoen kilo wegwerpplastic' Pakjes van Amazon kwamen in 2021 met 320 miljoen kilogram plastic, een toename van 18 procent op een jaar tijd. 'Amazon negeert de vraag van klanten en aandeelhouders om daar iets aan te doen', zegt Oceana, de milieugroep die de cijfers uitbracht.
Klimaat Klimaat Kampioen in CO2-opslag: de walvis Walvissen blijken een verrassend effectief middel in de strijd tegen de klimaatverandering. De iconische dieren slaan massa’s CO2 op in hun lichaam, die op die manier niet vrijkomt in de atmosfeer.
Gezondheid Gezondheid Studie: rokers lopen hoger risico op 56 ziekten Roken leidt tot een aanzienlijk hogere kans op de ontwikkeling van 56 verschillende ziektes. Dat blijkt uit onderzoek bij meer dan een half miljoen Chinese volwassenen. China is de grootste consument van tabak ter wereld.
Milieu Milieu Egypte verbrandt vuilere mazout om meer gas aan Europa te verkopen: 'In alle opzichten schadelijk' COP27-gastland Egypte gaat meer van de vervuilende zware stookolie mazout gebruiken in twintig elektriciteitscentrales om gas vrij te maken voor uitvoer naar Europa.
Wereld Wereld Waarom de huidige demonstraties in Iran verschillen van eerdere protesten Iraniërs protesteren al tientallen jaren tegen de keiharde repressie, vrouwenonderdrukking en het wanbeheer van het regime in Teheran. Expert Midden-Oostenpolitiek Naser Ghobadzadeh legt uit waarom de huidige demonstraties anders zijn dan eerdere protesten.
Wereld Wereld Staan vrouwen een herverkiezing van Jair Bolsonaro in de weg in Brazilië? Ondanks massale betogingen onder de slogan #Élno (‘niet hij’) wisten Braziliaanse vrouwen de verkiezing van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro in 2018 niet te voorkomen. Dit jaar lijkt het vrouwelijke electoraat vastbesloten om zijn herverkiezing te dwarsbomen.
Voeding Voeding Ultrabewerkt voedsel is slecht voor onze gezondheid: nu weten we ook waarom Dat ultrabewerkt voedsel slecht is voor de gezondheid, is geweten. Maar tot voor kort wisten we niet precies waarom. Nu zijn er steeds meer aanwijzingen dat chips, koekjes, fabrieksbrood en bereide vleeswaren niet simpelweg een slechte voedingswaarde hebben, maar schadelijke ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken, schrijft biochemicus Richard Hoffman.
Wereld Wereld Al bijna 400 doden bij overstromingen in Niger en Nigeria In Niger en Nigeria zijn al meer dan 150.000 mensen, van wie de helft kinderen, getroffen door aanhoudende overstromingen. En de stortregens zullen naar verwachting nog tot eind deze maand aanhouden.
Klimaat Klimaat Klimaatverandering breekt alle records: broeikasgassen, zeespiegel en oceaantemperatuur Vorig jaar steeg de concentratie van CO2 en methaan in de atmosfeer tot een nieuw record, stelt een rapport van de Amerikaanse Klimaatdienst NOAA. Ook de zeespiegel stond nog nooit zo hoog sinds de metingen begonnen, en de temperatuur van het oceaanwater piekt.
Gezondheid Gezondheid Micropauzes van 10 minuten helpen burn-out voorkomen Micropauzes op het werk verbeteren het gevoel van welzijn en kunnen het ontstaan van burn-out voorkomen, zegt een nieuwe studie in PlosOne.
Wereld Wereld Thaise premier geschorst door Grondwettelijk Hof: wat nu? Het Grondwettelijk Hof in Thailand heeft eerste minister Prayuth Chan-o-cha geschorst omdat de geldigheid van zijn premierschap betwist wordt. De oppositie zegt dat de premier, volgens de grondwet, zijn maximale ambtstermijn bereikt heeft. Hoe moet het nu verder?
Gezondheid Gezondheid Covid-rapport: 'De wereld liet de armste landen in de kou staan' Een rapport over de manier waarop de wereld heeft gereageerd op de coronapandemie concludeert dat mensen in arme landen op grote schaal in de steek werden gelaten. Zo wordt de lage vaccinatiegraad in het Zuiden vaak voorgesteld als vaccintwijfel: 'niet correct' zeggen de onderzoekers.
Milieu Milieu Interne gps van bijen verstoord door pesticiden Belangrijke eigenschappen die maken dat bijen de weg telkens weer terugvinden naar de korf, worden aanzienlijk verstoord door pesticiden, zelfs als die in kleine hoeveelheden worden gebruikt. Nieuw onderzoek toont dat de bijen hersenschade oplopen waardoor hun normale gedrag verandert.
Klimaat Klimaat 'Kinderen zullen hitte minder aankunnen dan hun ouders' Naarmate de temperatuur wereldwijd stijgt, doen kinderen minder aan lichaamsbeweging. Gemiddeld zijn ze 30 procent minder actief dan hun ouders toen zij jong waren. Dit zal hun hittetolerantie negatief beïnvloeden blijkt uit nieuw onderzoek.
Wereld Wereld 'Slow food geeft de biodiversiteit een stevige duw in de rug' Wat begon als een schoolstraf – op het land gaan werken-, werd voor Oegandees Edward Mukiibi zijn levensdoel. 'Duurzame, lokale landbouw is de basis voor geluk en de oplossing tegen honger, werkloosheid en het verlies van biodiversiteit', zegt de kersverse voorzitter van Slow Food International, actief in 160 landen. Mukiibi (36) herinnert zich nog goed …
Wereld Wereld Zelfs ons regenwater zit vol PFAS Het is een beruchte chemische stof en het valt met bakken uit de lucht. Wetenschappers uit Zweden en Zwitserland hebben ontdekt dat ook ons regenwater vol PFAS zit. Zelfs de sneeuw in Antarctica ontsnapt niet aan de 'forever chemicals'. PFAS - voluit poly- en perfluoralkylstoffen - zijn een groep van meer dan negenduizend schadelijke chemische …
Voeding Voeding Londens reclameverbod voor ultrabewerkte voeding vermijdt 100.000 gevallen van obesitas Een verbod op reclame voor junkfood in op het openbaar vervoer in Londen heeft bijna 100.000 gevallen van obesitas vermeden, hebben Britse onderzoekers berekend. Dat bespaart de Britse gezondheidszorg meer dan 200 miljoen pond.
Gezondheid Gezondheid Vochtige hitte is gevaarlijker dan eerst gedacht Nieuwe laboratoriumtests tonen aan dat de hittetolerantie van het menselijk lichaam lager is dan tot nog toe werd aangenomen.
Klimaat Klimaat Gezond milieu is universeel mensenrenrecht: VN-lidstaten keuren historische resolutie goed De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de toegang tot een schoon en gezond leefmilieu officieel erkend als universeel mensenrecht, en dat met een overweldigende meerderheid. De VN-resolutie werd aangenomen met 161 stemmen voor. Geen enkele lidstaat stemde tegen, maar Wit-Rusland, Rusland, Iran, China, Cambodja, Ethiopië, Kirgizië en Syrië hebben zich onthouden. Van deze …
Milieu Milieu Gezond milieu is universeel mensenrecht: VN-lidstaten keuren historische resolutie goed De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de toegang tot een schoon en gezond leefmilieu officieel erkend als universeel mensenrecht, en dat met een overweldigende meerderheid.
Voeding Voeding Onderzoek linkt ultrabewerkt voedsel aan dementie Mensen die vaak grote hoeveelheden ultrabewerkt voedsel eten, lopen meer risico om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek bij zeventigduizend Britten.
Gezondheid Gezondheid Studie: 'Groeiende bewijslast dat blootstelling aan PFAS onze gezondheid schaadt' De grootschalige blootstelling aan PFAS, chemicaliën die in veel huishoudelijke producten terug te vinden zijn, verhoogt de kans op ernstige ziekten zoals kanker en schildklieraandoeningen, stelt een nieuw Amerikaans onderzoek. Dat kost de Amerikaanse economie miljarden.
Gezondheid Gezondheid 62 symptomen gelinkt aan long covid Langdurige covid heeft veel meer symptomen dan tot nog toe werd aangenomen, schrijven Britse onderzoekers in Nature Medicine. Ze vermoeden dat achter de term ook meerdere aandoeningen schuil gaan.
Wereld Wereld Nooit eerder zoveel Afrikanen op de vlucht voor geweld Conflicten en geweld jagen nu al 36 miljoen Afrikanen op de vlucht - goed voor 44 procent van het wereldwijde totaal. Het aantal mensen op de vlucht in Afrika is al een decennium lang aan het stijgen, maar het voorbije jaar is de toename aanzienlijk. Afrika telt nu 36 miljoen mensen die hun huis gedwongen hebben moeten …
Milieu Milieu Zwitsers halen kerosine uit zonlicht, water en CO2 Zwitserse onderzoekers hebben een centrale gebouwd die water en CO2 omzet in vliegtuigbrandstof, met behulp van zonlicht. De technologie zou de luchtvaart op termijn kunnen helpen om CO2-neutraal te worden.
Wereld Wereld Libanon stuurt komende maanden tienduizenden vluchtelingen terug naar Syrië Libanon gaat de komende maanden tienduizenden Syrische vluchtelingen uitwijzen. Onverantwoord, zeggen de VN en mensenrechtenorganisaties, wegens de belabberde veiligheids- en humanitaire situatie in Syrië.
Wereld Wereld 'Kenia verliest meer olifanten door droogte dan door stroperij' 'In Afrika haalt het klimaat soms harder uit dan stroperij, en de jongere generatie Afrikanen laat niet met zich sollen'. Dat zegt Kaddu Sebunya, de ceo van African Wildlife Foundation, in een interview waarin hij ook ingaat op de voedseltekorten in Afrika, en wat die teweegbrengen voor het milieu.
Klimaat Klimaat Studie: risico op bosbranden in EU neemt snel toe Het risico op bosbranden is in heel Europa ingrijpend toegenomen door de klimaatverandering, blijkt uit een Spaanse studie. Vooral het gebied rond de Middellandse Zee krijgt het zwaar te verduren. De branden kunnen een sneeuwbaleffect veroorzaken.
Wereld Wereld 'Adembenemende groei' van windenergieprojecten op zee Wereldwijd zitten de offshore windenergieprojecten in de lift. Een jaar geleden was er nog sprake van 429 gigawatt capaciteit, vandaag is dat verdubbeld naar 846 gigawatt. Dat zegt energiekoepel RenewableUK in een nieuwe markanalyse.
Milieu Milieu Russische gascrisis legt Europese zwakte in groene energieopslag bloot Van gewichten laten vallen in oude mijnschachten tot perslucht pompen in grotten… Nu Europa probeert af te raken van Russische olie en gas, ontwikkelen bedrijven in sneltempo innovatieve oplossingen om hernieuwbare energie op te slaan.
Gezondheid Gezondheid Hartziekte vermijden? Minder tv kijken is een goed begin Als we minder tijd voor de buis doorbrengen, kan het aantal gevallen van de meest dodelijke hartziekte met 10 procent dalen. Dat stellen wetenschappers aan de Universiteit van Cambridge in een nieuwe studie.
Gezondheid Gezondheid Klimaatverandering is slecht voor ons hart en onze slaap De ecologische en sociale gevolgen van klimaatverandering zullen de risicofactoren voor hart- en vaatziekten deze eeuw nog doen toenemen. Een warmere planeet zal de mens globaal ook 50 tot 58 uur slaap per jaar kosten tegen het einde van deze eeuw.
Wetenschap Wetenschap Uw lever is minder dan drie jaar oud Een menselijke lever is gemiddeld minder dan drie jaar oud, blijkt uit Duits onderzoek op basis van koolstofdatering. De cellen blijven zich voortdurend vernieuwen.
Klimaat Klimaat Rekenkamer: EU overschat haar eigen klimaatinspanningen De Europese Commissie heeft haar klimaatinspanningen overschat en haalt haar streefdoel van 20 procent lang niet. Dat blijkt uit berekeningen van de Europese Rekenkamer.
Europa Europa Poolse groep bemoeilijkt abortus voor Oekraïense verkrachtingsslachtoffers Een ultraconservatieve groep in Polen controleert de ziekenhuizen op zwangere Oekraïense vrouwen. Als die er een abortus aanvragen herinneren ze de ziekenhuisdirectie aan de strenge regelgeving in het land.