Belle Epoque Belle Epoque Historicus Antoon Vrints: 'Eind jaren 20 zakte de belangstelling voor WOI ineens in elkaar' Wordt het na alle herdenkingsgedruis van de voorbije vier jaar nu opnieuw stil rond de Groote Oorlog? Heeft het eeuwfeest ook nieuwe inzichten opgeleverd? Historicus Antoon Vrints maakt de balans op.
Boeken Boeken Schilder Jan Vanriet: 'Dit taalgebied heeft niet de traditie om zijn literaire erfgoed te koesteren' Schilder Jan Vanriet schreef een boek waarin hij het gevecht aangaat met de demonen uit een onvoltooid verleden: 'Iedere utopie is het voorgeborchte van de hel.' Een gesprek over kamptrauma's, kunstpausen, socialisme en kaviaar.
Wereld Wereld Nederlands politiek analist Tom-Jan Meeus: 'Nederland is een land vol grote dikke ikken' Is Geert Wilders' liedje uitgezongen? Politiek columnist Tom-Jan Meeus van NRC Handelsblad verdedigt het Nederlandse poldermodel. Een gesprek over 'minipolitiek', de nationale kaasprikker, en hoe de koopman het uiteindelijk toch altijd nog wint van de dominee. Maar ook over Zwarte Piet, natuurlijk.
Nieuws Nieuws Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck: 'Nu nog vrijstaand bouwen is crimineel' 'Een file van elektrische, zelfrijdende auto's blijft een file.' Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck over de bloeddruk van de aarde, het geheim van Toscane en hoe de paus Vlaanderen verkavelde.
Nieuws Nieuws 100 jaar Passendale: 'Mijn God, hebben we echt mensen daarin laten vechten?' Deze week 100 jaar geleden begon de zinloze Derde Slag om Ieper, die een half miljoen doden en gewonden zou eisen. Piet Chielens, conservator van het In Flanders Fields Museum, over de rampzalige tactiek van de Britse veldmaarschalk Haig, militaire hoogmoed en nationalistische propaganda.
Wereld Wereld Het Amerikaanse kiesstelsel deugt voor geen meter De Nederlandse Amerikanist Maarten van Rossem ziet in Donald Trump het Amerikaanse achterneefje van Pim Fortuyn. En hij kruist zijn vingers: 'Ik verwacht nog altijd niet dat Trump het haalt, maar ik sluit het toch niet langer uit.'
Wereld Wereld Bij de dood van oud-premier Dries van Agt: 'Zijn we in Europa nu helemaal van de ratten gebeten?' Na een bedevaart naar het Heilig Land maakten woede en schaamte zich meester van de voormalige Nederlandse premier Dries van Agt. Hij besloot zich voortaan aan de Palestijnse zaak te wijden. 'Het is toch werkelijk om de stenen uit de grond te vloeken als je ziet wat er ginds gebeurt.'