Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines

In de regering-De Wever moeten de echte onderhandelingen over abortus nog beginnen

© Getty
Han Renard

Op pagina 126 van het federale regeerakkoord staan onder de laatste bullet van het erg korte hoofdstuk ‘Ethische Thema’s’ twee zinnen over abortus.

‘We zetten het maatschappelijk debat rond de vrijwillige zwangerschapsafbreking verder op basis van het rapport van het expertencomité. Na consensus tussen de meerderheidspartijen, passen wij de huidige abortuswetgeving aan.’

Het is een wollig paragraafje waarmee de Arizona-onderhandelaars hun meningsverschillen over het geladen politieke thema voorlopig aan het zicht onttrekken. De echte, inhoudelijke onderhandelingen over de abortuswet moeten nog beginnen. De crux is dat juist over dat rapport van het expertencomité, volgens het regeerakkoord de basis van de onderhandelingen, tussen de Arizona-partijen geen overeenstemming is.

In het rapport pleiten experts van alle Belgische universiteiten unaniem voor het optrekken van de wettelijke abortustermijn van 12 naar 18 weken. Voor de Franstalige meerderheidspartijen Les Engagés en de MR is dat geen punt, en zeker ook niet voor Vooruit, die daar als zelfverklaarde partij van de vrouwenrechten in de verkiezingscampagne hard op inzette. Het schoentje knelt bij de Vlaamse regeringspartijen vooral bij CD&V, en in mindere mate ook bij de N-VA van premier Bart De Wever.

‘Het belangrijkste is dat een versoepeling van de huidige abortuswetgeving principieel is afgesproken’, klinkt het bij Vooruit. ‘De uitwerking zal later in de regering aan bod komen.’ De CD&V ziet dan weer ‘mogelijkheden voor aanpassingen, zoals het inkorten van de wettelijke bedenktijd van 6 naar 2 dagen en het optrekken van de abortustermijn van 12 naar 14 weken’.

Voor Kamerlid Frieda Gijbels, die het abortusdossier namens de N-VA volgt, kan over alles worden gesproken, ‘als we maar respectvol naar elkaar luisteren’. Het wetenschappelijke expertenrapport is één zaak, zegt Gijbels, maar in de besluitvorming over abortuswetgeving spelen ook ethische afwegingen mee.

Zeker is wel dat premier De Wever, zo blijkt uit het regeerakkoord, de touwtjes in handen wil houden, en dat het parlement geen vrij spel krijgt. Voorstanders van een soepelere abortuswetgeving vrezen dat de regering-De Wever zo de in hun ogen noodzakelijke aanpassingen opnieuw op de lange baan zal schuiven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content