In beeld: Koning Albert in Congo
Het bezoek van Albert en Paola is het eerste koninklijk bezoek van een Belgische vorst aan de oud-kolonie sinds een kwarteeuw. Congolees president Joseph Kabila verwelkomde onze vorst hartelijk.
Van politieke zijde was enkel ontslagnemend premier Yves Leterme aanwezig.
Koning Albert II is maar een van de vele staatshoofden aanwezig voor de feestelijkheden. Hij zal er, net zoals de andere staatshoofden, geen publieke verklaringen afleggen.
In het voorjaar heerste er nog onenigheid in de Belgische politieke wereld over het bezoek van koning Albert II aan Congo door de corruptie en de wantoestanden in het land.
Ook het Belgische leger had aanvankelijk een uitnodiging gekregen voor het defilé. Uiteindelijk werd beslist geen militairen te sturen en de Congolese militairen evenmin toe te laten op het Belgische defilé op 21 juli.
Congo was officieel van 1908 tot 1960 een Belgische kolonie. De relaties tussen beide landen waren niet altijd even goed. Sinds kort is er wel een vooruitgang op te merken. De verbetering van de relatie was sinds begin dit jaar een prioriteit voor minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere.
De koning en Leterme stelden dat het belangrijkste de viering van 50 jaar Congo is. Hoewel er ook al gepraat is over de moeilijke relaties met de buurlanden en met België, zei Leterme “dat het niet aan België is hier grote politieke boodschappen te verkondigen”.
De officiële vieringen met het defilé zijn pas voor woensdag.
Het vorstenpaar zal de Belgische scholen Prins van Luik-school en Lycée Prince de Liège in Kinshasa bezoeken. Beide scholen worden gesubsidieerd door onze overheid.
Donderdag trekken Albert en Paola nog naar het Koning Boudewijnziekenhuis in Masina, waarna ook een standbeeld ter ere van de toenmalige Belgische vorst zal worden onthuld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier