Het nieuwe realisme van Remco Evenepoel: ‘Ik sta nog niet op het niveau van Pogacar’

© PRESSE SPORTS
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Remco Evenepoel blijft dromen van Tourwinst, maar hij is ook realistischer geworden.

Begin augustus 2018. Sportweekend gaat tijdens de rittenkoers Aubel-Thimister-Stavelot op bezoek bij de dan 18-jarige junior Remco Evenepoel. ‘Volgens kenners de volgende Belgische Tourwinnaar’, wordt de reportage ingeleid. Daarin zien we een jongeman met veel branie en zelfvertrouwen: ‘In mijn stoutste dromen win ik de drie grote rondes. Ik heb daarvoor de nodige troeven’, zegt hij. ‘De vergelijkingen met Merckx hoort hij wel niet graag: ‘Ik wil zélf iemand zijn. Hopelijk, ooit, een wielericoon.’

Vandaag, bijna zes jaar later, is Remco Evenepoel effectief zélf al ‘iemand’. Met een eindzege in de Vuelta, twee regenboogtruien (zowel in de wegrit als in het tijdrijden), twee triomfen in Luik-Bastenaken-Luik en nog vele andere overwinningen oogt zijn palmares meer dan aardig. Om een ‘icoon’ te worden zal hij echter nog hét doel van zijn carrière moeten waarmaken: de Tour winnen, en ook nog de Giro, om de grote rondetrilogie te voltooien. Dat is nu minder vanzelfsprekend dan in 2018, gezien de opkomst van twee andere extreem getalenteerde renners die sinds 2020 de vier gele truien hebben verdeeld: Tadej Pogacar (eindwinnaar in 2020 en 2021) en Jonas Vingegaard (2022 en 2023).

Daar kan de nu 24-jarige Evenepoel ‘slechts’ een Vueltazege tegenover zetten, behaald in een vrij dun deelnemersveld. Zonder zijn opgave in de Giro van 2023 met een coronabesmetting, toen hij al twee tijdritten had gewonnen en de roze leiderstrui droeg, had hij misschien wel al die grote ronde gewonnen, maar dat zullen we nooit weten. Feit is dat de Schepdaalnaar in de daaropvolgende Vuelta in een zware bergrit ineenstuikte. Hoewel hij drie etappes won, kon hij een goed eindklassement vergeten.

‘Met een ritwinst en een top 5-plaats in het eindklassement zou mijn Tourdebuut al geslaagd zijn.’

Remco Evenepoel

Topvijfplaats

Daarom bestaan er nog altijd twijfels over Evenepoels rondepotentieel, ook nadat hij in het jongste Criterium du Dauphiné wel de tijdrit won, maar door een (te) korte voorbereidingsperiode na zijn val in de Ronde van Baskenland bergop tekortkwam, mede door een nieuwe val in de Dauphiné. De Soudal Quick-Steprenner beseft zelf ook dat hij nog werk voor de boeg heeft. Dat zegt hij in de Tourgids 2024 van Knack Sport. ‘Ik ben realistisch genoeg: ik sta nog niet op het niveau van Pogacar en Vingegaard in de grote ronden. Zelfs Primoz Roglic staat momenteel voor mij. Maar ik werk hard om hun niveau te bereiken.’ Daarom is de Vlaams-Brabander ook voorzichtig ambitieus, althans op korte termijn. ‘In de komende Tour wil ik sowieso een rit winnen. Met ook een topvijfplaats in het eindklassement zou mijn debuut al geslaagd zijn. Alles wat daarbij komt, is puur bonus. Het wordt een hele ontdekkingsreis, zonder surrealistische doelen.’ Toch heeft Evenepoel zijn jeugddroom nog niet opgegeven: ‘Ik ben heel ambitieus, maar in het licht van mijn héle loopbaan. Ooit wil ik de Tour winnen, en alle drie de grote rondes op mijn palmares zetten. Maar mocht dat niet lukken, het zij zo.’

‘The making of’ Remco Evenepoel: hoe hij evolueerde tot een van de beste renners ter wereld

Tourgids online te koop

Dat relativeringsvermogen maakt deel uit van het mentale proces dat de wereldkampioen tijdrijden de voorbije jaren heeft doorgelopen. Daarover spreekt hij ook uitgebreid in het interview in de Tourgids 2024, die sinds vorige week te koop is. In dat speciale nummer staan nog andere exclusieve gesprekken, zoals met Evenepoel luitenants bij Soudal Quick-Step, Mikel Landa, met Demi Vollering, de titelverdedigster bij de vrouwen, en met de kleindochter en zoon van Italiaanse wielericonen Gino Bartali en Fausto Coppi. Intimi vertellen daarnaast over de fysieke en mentale kwaliteiten van de drie grootste favorieten voor de eindwinst: Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. Het hart van de Tourgids is een groot dossier met gegevens en analyses van alle ritten, van zowel de mannen- als de vrouwen-Tour.

‘Geen voorbereidingskoers rijden en toch de Tour winnen: hoe Jonas Vingegaard voor een primeur kan zorgen’

De Tourgids 2024 van Knack Sport telt 124 pagina’s en kost 8,50 euro. Als u als Knack-abonnee dit nummer online bestelt via Knack.be/tourgids, zijn de verzendkosten gratis, waardoor u 2,95 euro bespaart.

Partner Content