Komt het WK vrouwenvoetbal nu naar België?

Ons land schuift onder meer het stadion van KAA Gent naar voren. © Getty Images
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Op 17 mei beslist de FIFA wie in 2027 het WK voor vrouwen mag organiseren.

Na het bijzonder succesvolle WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland, met recordcijfers qua omzet en toeschouwers, wil de Wereldvoetbalbond FIFA voortbouwen op dat succes. Hij maakte zich vorig jaar zelfs sterk dat hij het prijzengeld voor de volgende editie, in 2027, kan gelijkschakelen met dat van de mannen. Op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland was dat slechts een kwart (102 miljoen euro) van wat Lionel Messi en co. kregen in Qatar 2022. FIFA-baas Gianni Infantino voegde er wel aan toe dat het afhankelijk zou zijn van de grootte van de tv-rechten en de omzet van het volgende WK.

Het deed insiders vermoeden dat de Verenigde Staten, die zich samen met Mexico kandidaat hadden gesteld, topfavoriet zouden zijn om het WK van 2027 te organiseren. De Amerikaanse voetbalbond US Soccer mikte zelfs op een recordomzet van 2,8 miljard euro, meer dan het drievoudige van dat van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar eind april haakten de Amerikanen en de Mexicanen af. ‘Na de organisatie van het WK voor mannen, in 2026, hebben we meer voorbereidingstijd nodig. Daarom mikken we op het WK van 2031’, meldde US Soccer.

Alles met trein of bus

Zo blijven nog twee kandidaturen over: van Brazilië en de gemeenschappelijke bid van België, Nederland en Duitsland. Zij willen het ‘meest ecologische WK ooit’ organiseren, mede door de kleine afstanden tussen de dertien stadions in de drie landen: maximaal 300 kilometer, waardoor alle verplaatsingen met de trein of de bus gemaakt kunnen worden. Duitsland zet daarom alleen stadions in die dicht bij de grens met België en Nederland liggen, in Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen. Ons land schuift de stadions van KAA Gent, KRC Genk, Anderlecht en het nieuwe, nog te bouwen, stadion van Charleroi naar voren. De ecologische opzet van de Belgische, Nederlandse en Duitse kandidatuur past bij het engagement van de FIFA om de CO2-uitstoot tijdens toernooien met de helft te verminderen tegen 2030.

Het prijzengeld zou in in 2027 gelijkgeschakeld worden met dat van het WK voor mannen.

De enige overgebleven tegenkandidaat, Brazilië, kan die compactheid veel minder uitspelen, aangezien zijn dertien voorgestelde stadions soms duizenden kilometers uit elkaar liggen. Tegelijk beschikt het wel over grotere stadions, met een minimumcapaciteit van 40.000. De meeste, onder meer het legendarische Maracañastadion, werden al gebruikt voor het WK voor mannen in 2014. Ter vergelijking: de vier Belgische stadions kunnen slechts 20.000 toeschouwers ontvangen.

Eerste WK in Zuid-Amerika?

Het valt te betwijfelen of het ecologische aspect een grote rol in de toewijzing van het WK zal spelen. Andere factoren zijn belangrijker, en daar helt de balans meer over naar Brazilië. Eén: de locaties van de vorige WK’s voor vrouwen. De editie van 2011 werd al in Duitsland georganiseerd en het op één na laatste, in 2019, in Frankrijk, ook in Europa dus. In Zuid-Amerika heeft echter nog nooit een WK voor vrouwen plaatsgevonden. Een WK in Brazilië, waar voetbal een religie is, zou het vrouwenvoetbal op dat continent een nog grotere boost kunnen geven dan hier in Europa.

Tweede factor: de locaties van de volgende WK’s voor mannen. In 2026 in de VS, Mexico en Canada, in 2030 in Spanje, Portugal en Marokko (met openingsmatchen in Argentinië, Paraguay en Uruguay) en in 2034 meer dan waarschijnlijk in Saudi-Arabië. Zuid-Amerika zou, op de drie wedstrijden in 2030 na, tot minstens 2038 moeten wachten. Dan kan een WK voetbal voor vrouwen in 2027 een goede compensatie zijn.

Naast die overwegingen zal het ook aankomen op lobbyen. Niet het uitvoerend comité, zoals vroeger, maar de 205 stemgerechtigde landen van de FIFA mogen hun keuze maken. Een meerderheid van 103 stemmen volstaat, en die zou Brazilië na het afhaken van de VS en Mexico volgens insiders kunnen halen uit Noord- en Centraal-Amerika, naast uiteraard Zuid-Amerika. Ook de Afrikaanse landen zouden Brazilië meer genegen zijn, mogelijk zelfs met een duwtje van de FIFA zelf. Kunnen België, Nederland en Duitsland dat met hun ecologische verhaal en hun lobbywerk counteren? Op 17 mei zal dat duidelijk worden.

Komt het WK vrouwenvoetbal naar België?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content