Wetenschappers willen in labo gekweekte penis testen bij mannen
Mannen die een ongeluk hadden, geopereerd werden na peniskanker of de wraak van een gedumpte ex-geliefde ondergingen, zouden binnenkort een prothese kunnen krijgen.
In laboratoria gekweekte penissen zouden binnenkort bij mannen getest kunnen worden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Wetenschappers van het Wake Forest Institute for Regenerative Medicine in Winston-Salem, in de Amerikaanse staat North Carolina, hopen binnen vijf jaar de eerste mannen een nieuw lid aan te meten.
Konijnen
Een test bij konijnen was in 2008 al succesvol. Twaalf dieren kregen een biotechnisch gekweekte penis. Ze probeerden allemaal te paren en in acht gevallen was er bewijs van ejaculatie. Vier konijnen kregen zelfs nakomelingen.
Wetenschappers willen dezelfde techniek nu op mensen uittesten. Zo zouden mannen geholpen kunnen worden die een ongeluk hadden, geopereerd werden na peniskanker of de wraak van een gedumpte ex-geliefde ondergingen. Momenteel bestaat de enige behandelingsmogelijkheid voor deze mannen uit een penis gemaakt met huid en spieren uit hun dij of voorarm. De seksuele functionaliteit kan worden hersteld met een prothese.
Transplantatie van andere man
Een transplantatie van een andere man is ook een mogelijkheid, maar daarbij bestaat het risico dat het lichaam het orgaan afstoot. Die kans kan gemilderd worden met medicijnen, maar die hebben ernstige bijwerkingen. Daarnaast is er ook een psychologische impact.
De Amerikaanse wetenschappers willen een penis ontwikkelen met de eigen cellen van de patiënt. Die zouden in een laboratorium gekweekt worden gedurende vier tot zes weken. Een volledig van cellen ontdane donorpenis dient dan als structuur. Omdat gebruikgemaakt wordt van eigen cellen van de patiënt, is de technologie niet geschikt om een vrouw tot man om te bouwen.
Gedeeltelijke vervanging
Hoewel professor Anthony Atala volgens The Guardian al een half dozijn menselijke penissen heeft ontwikkeld en er grote vooruitgang is geboekt sinds het onderzoek met de konijnen, is er nog een hele weg af te leggen voor de eerste volledige penis bij een man getransplanteerd kan worden. Momenteel wordt bekeken hoe veilig en effectief de techniek is. “Het is een rigoureus testschema”, zegt Atala. Om een eerste menselijke test te kunnen doen, is ook nog toestemming nodig van de Amerikaanse autoriteiten. De onderzoekers willen er geen datum op kleven, maar verwachten de techniek binnen de vijf jaar voor het eerst op een man te kunnen toepassen. “Uiteindelijk mikken we op de gehele lengte, maar onze eerste doelstelling zal een gedeeltelijke vervanging van het orgaan zijn”, zegt Atala. (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier