Pleidooi tegen meer verengelsing van het hoger onderwijs
Meer Engels in het Vlaamse hoger onderwijs zal leiden tot een verschraling van het Nederlands als onderwijstaal, vreest hoogleraar fysica Jos Devreese.
Recent besliste de Vlaamse regering om (met uitzondering van de kunstopleidingen) alle academische opleidingen van de hogescholen over te hevelen naar de universiteiten. Tegelijk wordt het taalregime versoepeld, dat in 2003 in het hoger onderwijs is ingevoerd.
De nieuwe regeling trekt het aandeel in een andere onderwijstaal – vooral het Engels – voor een bacheloropleiding op tot 30 studiepunten. Voor een anderstalige masteropleiding eist ze nog enkel een Nederlandstalige equivalent binnen Vlaanderen.
Dit stuit op kritiek van Vlaamse academici. Een van hen is Jos Devreese, fysicus en emeritus hoogleraar van de Universiteit Antwerpen en de Technische Universiteit Eindhoven.
De geplande versoepeling zal leiden tot een verschraling van het Nederlands als onderwijstaal?
Devreese: Ja. Het grootste gevaar is dat de deur op een kier wordt gezet voor steeds meer en uitsluitend Engelstalige masteropleidingen, en dat we naar Nederlandse toestanden verglijden. Dan zullen gespecialiseerde termen, concepten en knowhow in de eigen taal verloren gaan.
Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) wil niet dat het Vlaamse hoger onderwijs doorslaat zoals in Nederland.
Devreese: Ik hoor het hem graag zeggen, want ongeveer 90 procent van de afgestudeerden van de Vlaamse universiteiten en hogescholen heeft een loopbaan in Vlaanderen.
In Nederland verlopen naar schatting al 20 à 30 procent van alle hogere opleidingen in het Engels. In Vlaanderen is dat nu 2 à 3 procent. Opleidingen in een andere taal resulteren bijna altijd in kwaliteitsverlies. Veel docenten beheersen het Engels zelf onvoldoende. Vlaamse studenten krijgen het moeilijker om de leerstof goed op te nemen. En te veel buitenlandse studenten die zich bij ons voor een masteropleiding inschrijven, zijn relatief zwak.
De Vlaamse regering moet op haar stappen terugkeren?
Devreese: Het dreigt vooral een hefboom te worden voor een verregaande en moeilijk omkeerbare verengelsing van het Vlaamse hoger onderwijs. Daarom pleit ik voor het behoud van het decreet van 2003. Als iets goed is, moet je het niet veranderen.
(PAM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier