Oudste rotskunst van Noord-Afrika ontdekt
Een Belgisch team ontdekt in Egypte de oudste rotskunst van Noord-Afrika.
In de buurt van het Egyptische dorpje Qurta, op de oostelijke oever van de Nijl, bevindt zich een aantal sites met rotskunst. Het betreft – zoals met prehistorische kunst dikwijls het geval is – vooral graveringen van wilde dieren: oerossen, nijlpaarden en watervogels.
Het was aanvankelijk moeilijk om een precieze ouderdomsbepaling van deze kunst te maken, maar omdat enkele pas ontdekte ‘rotskunstpanelen’ zich onder een laag sediment bevonden, kon op basis van een analyse van dat sediment toch een nauwkeurige datering gedaan worden. Dirk Huyge van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel schrijft met zijn team in het vakblad Antiquity dat de kunst minstens 15.000 jaar oud is. Daardoor zijn de rotsschilderingen de oudste die tot dusver in Noord-Afrika gevonden zijn.
De ontdekking roept veel vragen om, niet het minst waarom de oude rotskunst in Noord-Afrika zowel stilistisch als inhoudelijk zo sterk verwant is aan wat in die tijd in Europa werd gemaakt. Is er rechtstreekse beïnvloeding geweest, of waren de mensen gewoon overal met dezelfde dingen begaan? (DD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier