Mysterie van de dag: waarom krijgen we de hik?
Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom krijgen we de hik?
De hik ontstaat wanneer het middenrif kort samentrekt omdat de middenrifspier verstoord of geïrriteerd is. De middenrifspier is tijdens het ademen namelijk constant bezig met aanspannen en ontspannen en het kan al eens gebeuren dat je te veel lucht inslikt (als je bijvoorbeeld te gulzig eet) en de spier vervolgens begint te schokken. Door die schokjes slaat de stemspleet, de ruimte tussen je stembanden, dicht, wat resulteert in het ‘hik’-geluid.
De oorzaken van de hik zijn dus te snel eten, maar ook kauwgom en drankjes met prik. De hik wordt in gang gezet door het autonoom zenuwstelsel dat onwillekeurige lichaamsfuncties als de bloeddruk en de speekselafscheiding reguleert. Normaal duurt de hik tussen enkele minuten en een aantal uur. Maar dat is niet altijd het geval. Volgens het Guinness World Records staat het record voor de langste hik op naam van de Amerikaanse varkensboer Charles Osborne (1892-1991). Hij leed gedurende 68 jaar non-stop aan de hik, van 1922 tot 1990, nadat hij een varken wou slachten, maar het beest per ongeluk op hem viel. Volgens wetenschappers knakte een bloedvat in zijn hersenen dat een buikspier controleert. De man onderging verschillende operaties om zijn aandoening te genezen, tevergeefs. Een jaar voor zijn dood raakte hij plots op mysterieuze wijze van de hik af.
Remedies
Voor wie sporadisch de hik heeft, zijn er heel wat middeltjes die kunnen helpen. Zo is het belangrijk om de luchtdruk in de keel te laten toenemen. En dat kan je doen door je adem in te houden of een glas water te drinken. Andere remedies zijn activiteiten die de hikreflex verstoren, zoals een persoon met de hik te laten schrikken, of in een papieren zak ademen.
De hik kan je dus vermijden door op een rustige manier te eten, koolzuurhoudende dranken te vermijden en kauwgom links te laten liggen. Ook alcohol en medicijnen, die de zenuwen in de keel kunnen irriteren, zijn mogelijke triggers voor de hik.
Bij mensen die regelmatig langer dan twee dagen de hik hebben, is er mogelijk iets meer aan de hand. Dan kunnen de volgende aandoeningen misschien de oorzaak zijn: zuuroprispingen, bepaalde herniatypes of hersen- en borstgerelateerde aandoeningen zoals een tumor, beroerte of hersenvliesontsteking. (TE)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Mysterie van de dag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier