Drones zijn de nieuwe archeologen
In Peru rekenen archeologen steeds meer op drones om archeologische sites in kaart te brengen en te beschermen.
Drones, de controversiële onbemande vliegtuigjes die gebruikt worden in Amerikaanse antiterrorismecampagnes, werden aanvankelijk voor militaire doeleinden ontwikkeld, maar tegenwoordig worden ze ook steeds meer ingezet voor allerlei niet-militaire toepassingen over de hele wereld, zoals archeologische opgravingen.
In Peru helpen drones archeologen om drie dimensionele modellen van de Peruaanse sites te produceren, een cruciale, maar vaak trage eerste stap vooraleer grote opgravingen kunnen beginnen. Drones doen dat in een tijdspanne van dagen en weken in plaats van maanden en jaren, wat niet onbelangrijk is.
De culturele schatten van Peru worden immers bedreigd door landbouwers, bouw- en mijnbedrijven wegens de groeiende economie van het land. Het ministerie van Cultuur beschikt bovendien over te weinig fondsen om de meer dan 13.000 sites te beschermen. Slechts 2.500 ervan zijn duidelijk afgebakend. Volgens archeologen kunnen drones helpen met het begrenzen en bewaken van de sites en eventuele bedreigingen monitoren.
Kites en heliumballonnen
In het verleden zochten archeologen al eens hun heil bij kites en heliumballonnen waaraan ze camera’s vasthingen, maar die methodes bleken al snel te duur en te onhandig. Tegenwoordig zijn er al kleine drones beschikbaar voor amper 1.000 dollar.
Het nadeel van drones voor archeologische werkzaamheden is dat de batterijen groot zijn en een korte levensduur hebben. Het duurt ook een tijdje om de geavanceerde software onder de knie te krijgen de meeste drones hebben het moeilijk om op grote hoogte te vliegen.
Peru is wereldbekend voor de Machu Picchu-ruïnes uit de 15e eeuw en de lijnen van Nazca, die 1.500 jaar geleden in het woestijnzand van de hoogvlakte van Peru werden getekend. (TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier