Winst van Hillary Clinton in Nevada zet haar campagne terug op het spoor
Elf dagen nadat ze met 22 procent verslagen werd door Bernie Sanders in de voorverkiezing van New Hampshire, wist Hillary Clinton terug te slaan met een overwinning in de staat Nevada.
De recentste peilingen gaven een nek-aan-nekrace te zien of zelfs lichte winst voor Bernie Sanders. En ook de eerste uitslagen waren nipt. De opkomst lag hoog en zorgde voor chaos in de kieslokalen, maar men haalde bij verre niet het record dat Barack Obama en Hillary Clinton in 2008 hadden gevestigd.
Clinton had volgens medewerkers twee toespraken laten voorbereiden, voor winst en voor verlies – zo nipt schatte men het resultaat in.
Uiteindelijk was het verschil niet zo nipt: plusminus 52,4 procent voor Clinton tegen 47,5 voor Sanders.
De exitpolls gaven aan dat Clinton haar grote winst haalde in en om Las Vegas, waar ze 10 procent voorlag. Clinton won bij vrouwelijke kiezers, bij 65-plussers, bij partijleden, ze won overweldigend bij zwarten. Sanders won op het platteland, bij de jongeren, bij Latino’s, en bij onafhankelijken (wat wil zeggen; mensen die zich specifiek voor de caucus als Democraat hebben ingeschreven, en tot dusver nooit partijlid waren).
In de sympathiecategorie was er geen vergelijk: die won Sanders met ongeveer 80 tegen 20 procent, kiezers vonden dat hij meer met hen inzit en dat hij veel eerlijker is (minder dan 15 procent van de Democratische kiezers noemde Hillary Clinton eerlijk).
Opluchting
Na een feitelijk gelijkspel in Iowa (met officieel de winst voor Clinton) en forse winst voor Sanders in New Hampshire (met 22 procent voorsprong), is dit de eerste echte winst van Clinton, die nu met vertrouwen naar South Carolina kan trekken, waar volgende zaterdag een Democratische voorverkiezing doorgaat. Daar maken zwarte kiezers de meerderheid van Democraten uit, en ligt ze ver voor op Sanders. Zonder grote verrassingen zal ze ook die staat binnenhalen. En dan heeft ze de twijfelaars en de twijfelende geldschieters gerustgesteld. Er blijven vragen over haar vermogen om grote groepen mensen enthousiast te maken. Er blijven vragen over haar persoonlijkheid. Maar een deel van de twijfels zijn zeker gesust.
Zo begon ze ook haar overwinningstoespraak. “Sommigen mogen aan ons getwijfeld hebben. Maar we hebben nooit onderling getwijfeld”.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Clinton klonk opgelucht tot vrolijk. Ze roerde specifiek de thema’s van Sanders aan, studentenschuld, verlies aan koopkracht, de greep van Wall Street, de greep van de farma-industrie, waaraan ze nog discriminatie toevoegde. “We kijken naar ons land en zien zoveel dat niet werkt zoals het hoort. Amerikanen hebben gelijk dat ze kwaad zijn. Maar we zijn ook hongerig naar oplossingen”. Aan studenten zei ze, in Kennedy-achtige termen: “Het kan niet alleen gaan om wat wij aan jullie geven. Het gaat erom wat we samen opbouwen”.
Sanders, in zijn toespraak, probeerde het momentum nog altijd aan zijn kant te situeren. “We hebben de wind in de rug”. Vijf weken geleden, aldus Sanders, stonden we nog 25 procent achter, en het werd nog nipt. “Onze boodschap wordt gehoord”.
Maar al bij al was de dag veel beter voor Hillary Clinton dan voor Sanders.
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier