Westerse landen willen onderzoek naar oorlogsmisdaden in Gazastrook tegenhouden
Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) zou wel eens kunnen zwichten onder druk van de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten van Israël. Zij willen een onderzoek van het ICC naar oorlogsmisdaden in de Gazastrook tegenhouden.
Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) tracht met alle mogelijke middelen een onderzoek te vermijden naar oorlogsmisdaden in de Gazastrook na druk vanuit de Verenigde Staten en andere westerse landen. Dat stellen voormalige magistraten van het Strafhof in de Britse krant The Guardian.
De voorbije dagen vormt een mogelijk onderzoek van het ICC naar de acties van het Israëlische leger en Hamas tijdens het conflict in de Gazastrook een sleutelelement in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Caïro, Egypte. Zowel de VS als Israël zetten de Palestijnse leider Mahmoed Abbas onder zware druk om geen onderzoek te vorderen voor het ICC.
Israëlische nederzettingen
Een onderzoek van het ICC kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen volgt dan een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door het Israëlische leger, Hamas en andere islamitische groeperingen tijdens de recente gevechten waarbij meer dan 2.000 mensen, vooral Palestijnse burgers, om het leven kwamen. Ook het probleem van de Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden zou dan aan bod kunnen komen.
Maar de vraag of er een onderzoek moet komen, zaait ook tweedracht bij het hof zelf. Volgens verschillende experts en (ex-)magistraten van het ICC zetten de VS en de Europese bondgenoten druk op Fatou Bensouda, de openbaar aanklager van het Strafhof, om geen onderzoek in te leiden. De VS en Israël ondertekenden oorspronkelijk het Statuut van Rome, dat ten grondslag ligt van het ICC, maar trokken die ondertekening nadien terug.
Geen toegang voor Human Rights Watch en Amnesty International
Ondertussen proberen medewerkers van Human Rights Watch (HRW) en Amnesty International al sinds 7 juli vergeefs toegang te krijgen tot de Gazastrook om er een eigen onderzoek te voeren. Israëlische instanties beweren dat de twee mensenrechtenorganisaties ‘niet de juiste documenten’ hebben aangevraagd. Maar in werkelijkheid mogen medewerkers van HRW al sinds 2006 de grensovergang van Erez niet meer gebruiken. Amnesty heeft sinds juni 2012 een verbod opgelegd gekregen, zo meldt de Israëlische krant Haaretz. (Belga/WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier