‘Wat de Arabische Sesamstraat ons kan leren over gendergelijkheid’
‘Enkel door het potentieel van vrouwen in te schakelen, kunnen we de uitdagingen van de 21 eeuw beheersen’, aldus de Wereldbank. ‘Iets wat Sesamstraat al door heeft, nu de rest van de wereld nog.’
‘Shams is een meisje met sterke ideeën en grootste dromen. Ze helpt kinderen vooruit en leert hen eerlijk spelen.’ Maar Shams bestaat niet echt, ze is een Muppet. Een van de populairste karakters uit Iftah Ya Simisim, de Arabische versie van Sesamstraat.
‘Ik ontdekte Shams toen ik een recente aflevering van de serie opzocht op You Tube voor mijn zoon’, schrijft Bassam Sebti communicatiemedewerker van de Wereldbank. ‘Mijn vrouw en ik vinden het belangrijk dat onze zoon het programma te zien krijgt. Het is educatief, informatief en het heeft aandacht voor de Arabische gewoonten en cultuur.’
Ingenieur of astronaut
Wereldwijd zijn er nog 18 landen waar een vrouw de toestemming nodig heeft van haar man, wil ze werken
Zo gaat de aflevering ‘I can be anything’ over het empoweren van meisjes. Shams vraagt de lokale bibliothecaresse waarom ze de boeken zo ‘maniakaal wegzet.’ ‘Omdat het mijn job is’, luidt het antwoord. ‘Als jij groot bent kan jij ook gaan werken. Je kan je beroep maken van datgene wat je graag doet.’ Waarna Shams begint te dromen en zichzelf ziet als een ingenieur of waarom geen astronaut.
‘Het belang van deze aflevering gaat dus verder dan het aanleren van Arabische woordjes of wiskundige basisregeltjes. De makers willen het belang van onderwijs voor meisjes aantonen. Ze laten zien dat meisjes en vrouwen een zelfde rol als mannen kunnen innemen in de maatschappij’, aldus Sebti. ‘De aflevering spoort jongens aan om meisjes te aanvaarden als hun gelijke met wie ze samen spelen, studeren én in de toekomst samen zullen werken.’
Toestemming om te werken
Sebti trekt zo de lijn tussen Sesamstraat en de Wereldbank. ‘Geen enkel land, gemeenschap of economie kan de uitdagingen van de 21e beheersen zonder het potentieel van vrouwen in te schakelen’, klinkt het. Vooral vrouwen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika krijgen het vaak hard te verduren. Zo zijn er wereldwijd nog 18 landen waar een vrouw de toestemming nodig heeft van haar man, wil ze werken.
‘Met uitzondering van de Golfstaten zie je dat in landen die het economisch goed doen, er een grote gelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Dat is geen toeval. Je kan nu eenmaal niet zeggen, wij bouwen ons land uit met slechts de helft van de bevolking’, aldus Anthony Vanoverschelde, beleidsmedewerker bij Plan België, in een interview op Knack.be over kindhuwelijken.
‘Net zoals in mijn kindertijd in de jaren tachtig in Irak, geeft Iftah Ya Simsim ook vandaag nog wijze lessen mee’, besluit Sebti. (AVE)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier