Bijgedachte | België ‘Beste Annick De Ridder, als u deze reclame van De Lijn niet verbiedt, bespaar ons dan uw praatjes over beter openbaar vervoer’
Opinie | Kasia Uzieblo 'Van meldrecht naar meldplicht: Waarom verplichte melding bij geweld een risico is'
Opinie | Kemal Rijken '"Wat zijn die Belgen toch aan het doen?" Algemene stakingsdag bekeken vanuit Nederland'
België België Guy D'haeseleer moet dringende levertransplantatie ondergaan Guy D'haeseleer is met hepatitis opgenomen in ziekenhuis. Zijn gezondheidstoestand is ernstig.
België België Op het protest in Leuven: ‘Een verkrachter die gynaecoloog wordt: dat kán toch niet?’ Een afgeladen Herbert Hooverplein in Leuven protesteerde donderdagavond tegen seksueel misbruik: 'Voed uw zonen op.'
Justitie Justitie Advocate Issabel De Fré: ‘Het is niet omdat je tongzoent met iemand, dat je ook akkoord gaat met penetratie’ ‘Twee mensen die te dronken zijn om nog overeind te blijven staan, moeten gewoon geen seks met elkaar hebben’, zegt advocate Issabel De Fré na de heisa rond de verkrachtingszaak in Leuven.
Opinie | Dries Dulsster Opinie | Dries Dulsster 'Wat ‘Academische Gezelligheid’ ons écht leert: dit gaat over een systeem' 'Wie 'Academische gezelligheid' echt leest, weet: dit gaat niet over een man. Het gaat over een systeem', schrijft Dries Dulsster (UGent) na de commotie die ontstaan is over een nieuw boek van Hilde Van Liefferinge.
België België Panama Papers leveren België 40 miljoen euro op Na de publicatie van de Panama Papers negen jaar geleden opende de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in België 264 dossiers. Dat heeft onze schatkist inmiddels 39,6 miljoen euro opgeleverd aan belastingen en sancties, blijkt uit cijfers die Knack opvroeg bij de FOD Financiën.
Justitie Justitie Update KU Leuven voert tuchtonderzoek naar student geneeskunde De KU Leuven voert op dit moment een tuchtonderzoek naar de student geneeskunde die door de correctionele rechtbank in Leuven schuldig werd bevonden aan de verkrachting van een meerderjarige studente en de gunst van opschorting van straf kreeg. Dat meldt de universiteit vrijdag in een persbericht.
Justitie Justitie Na de Leuvense verkrachtingszaak: ‘Dit vonnis leert óók dat er een stap vooruit is gezet’ Schuldig aan verkrachting, maar – op een bescheiden schadevergoeding na – geen straf. Het vonnis dat drie rechters in de Leuvense verkrachtingszaak uitspraken, leidt tot onbegrip en woede. Experts Manon Cop en Ines Keygnaert begrijpen de commotie, maar nuanceren.
Maatschappij Maatschappij Brussel redt zijn oude liften: 'Na tien minuten krijgt iedereen claustrofobie in een gesloten kooi' Decennialang verdwenen ze stilletjes uit beeld: de karaktervolle liften met houten kooien, smeedijzeren deuren en heerlijke geluiden. Maar in Brussel en in de rest van het land krijgt dat erfgoed een tweede leven. Dankzij een koppige beweging van vaklui, ambtenaren en erfgoedliefhebbers. Maar ook met dank aan de traagheid van de Belgen.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Dat filmpje van Elisabeth Lucie Baeten op Instagram was overtuigender geweest met nuance’ 'Wie kan rekenen op bijna 300.000 volgers, heeft ook een zekere verantwoordelijkheid', schrijft redacteur Tex Van berlaer over Elisabeth Lucie Baeten.
Politiek Politiek Zuhal Demir (N-VA) over verkrachtingszaak Leuven: 'Had een arbeider dan een andere straf gekregen?' Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil zich als minister niet openlijk uitspreken over het vonnis dat de correctionele rechtbank van Leuven dinsdag heeft gedaan in een verkrachtingszaak van een student geneeskunde. Maar de N-VA-minister doet wel een oproep aan de magistratuur: 'In een uitspraak telt elk woord. Men moet goed nadenken over wat men schrijft en zegt', zo antwoordde minister Demir woensdag in het Vlaams Parlement op een vraag van Vlaams Parlementslid Line De Witte (PVDA).
Opinie | Peter Casteels Opinie | Peter Casteels ‘Gelooft u echt dat Hadja Lahbib een noodpakket heeft voor als het oorlog wordt?’ Pacifisten hebben soms gelijk. Alleen hebben ze vaak ook zulke verschrikkelijk slechte argumenten dat je er niet mee in de buurt wilt worden gezien.
Maatschappij Maatschappij ‘De laatste staking bij het Zwitserse spoor was in 1918. Wij doen beter!’ Alles went, zelfs een staking. Onze reporter en ervaringsdeskundige in treinstakingen Stijn Tormans noteerde de voorbije weken enkele vaststellingen. ‘Zonder smartphone ben je reddeloos verloren.’
Opinie | Sophie Van Reeth Opinie | Sophie Van Reeth 'Na opschorting van straf in een verkrachtingszaak: wie heeft er oog voor de beloftevolle vrouw?' 'Er wringt iets bij veel mensen', schrijft Sophie Van Reeth na de uitspraak in een verkrachtingszaak in het Leuvens studentenleven.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck De zaak-Carl Devos: waarom Knack heeft gewacht om te reageren 'Als u, beste lezer, op de cover van Knack deze week een streepje ironie ontwaart, dan is dat niet toevallig', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij Na Vive le vélo: ‘Kon Tom Waes echt geen vijf weken wachten?’ Na zijn zwaar verkeersongeval dook Tom Waes opvallend snel weer op in Vive le vélo. De schuldbekentenis leek oprecht. ‘Maar zijn boetedoening had beter elders plaatsgevonden’, schrijft redacteur Tex Van berlaer.
België België De zaak-Carl Devos: verdient de politoloog de publieke schandpaal? In het boek Academische gezelligheid beschuldigt Hilde Van Liefferinge een bekende professor politieke wetenschappen aan de UGent van seksueel grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik en plagiaat. Hoewel Van Liefferinge haar boek als fictie omschrijft, is de hoofdfiguur moeiteloos te identificeren als Carl Devos. De kwestie roept vragen op over reputatieschade en juridische grenzen.
Politiek Politiek Maandloon van 20.787 euro, woontoelage van 1923 euro... Zoveel verdienen de ministers in de regering-De Wever Onze collega’s van Le Vif kregen de omzendbrief met de bezoldigingen van de ministers in de regering-De Wever in handen. De salarissen, woonvergoedingen en representatiekosten zijn netjes geïndexeerd in vergelijking met die van de regering-De Croo.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘De regering-De Wever zal géén werk maken van het in kaart brengen van de roerende inkomsten’ Voor het huren van een sociale woning bestaat er een middelentoets, voor het betalen van kinderopvang of ontvangen van een renovatiepremie niet. Er klopt iets niet.
Politiek Politiek Politoloog Bart Maddens: ‘Wat Marine Le Pen deed, is in België perfect legaal’ Geld bedoeld voor parlementaire medewerkers gebruiken voor de partij? In het Europees Parlement is het verboden, maar in de parlementen van België is het een gangbare praktijk. ‘En daar kraait geen haan naar, ook al komt het neer op de afwending van overheidsmiddelen’, zegt politoloog Bart Maddens (KU Leuven).
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Moeten we binnenkort echt halftijdse scholen voor angstige tieners oprichten?’ In Londen is er een speciale, deeltijdse school voor leerlingen met angststoornissen. Hebben we zoiets ook in Vlaanderen nodig? ‘Er zijn zeker jongeren die zo angstig zijn dat ze op school moeilijk kunnen meedraaien’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag. ‘Maar kunnen we niets anders verzinnen dan hen thuis les laten volgen of in aparte scholen onder te brengen?’
België België Korpschef Jurgen De Landsheer van Politiezone Zuid: ‘De cowboy uithangen in burger geeft bewoners geen groter veiligheidsgevoel’ Een tiental Brusselse politiemensen wijt de toename van het wapengeweld in de politiezone Zuid aan het opdoeken van de ‘nabijheidsploegen’.
Politiek Politiek Econoom Ive Marx: ‘De beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd mag best tot een schokgolf leiden’ Hoogleraar sociaal-economisch beleid Ive Marx (UA) ziet wel lukrake maatregelen, zoals het niet langer indexeren van de hoogste pensioenen in ons land, maar blijft op zijn honger zitten wat grote hervormingen betreft. ‘Arizona begint met de dag meer op Vivaldi te lijken. Same as it ever was.’
Politiek Politiek Het Arizona-dieet: ‘Besparing van 30 procent op kabinetten is meer toeval dan beleid’ De regering-De Wever zet het mes in de budgetten van haar kabinetten, maar dat is geen duurzame hervorming, hekelt oppositiepartij Open VLD. ‘De helft van die besparing komt simpelweg doordat Arizona twee partijen minder telt dan Vivaldi.’ Wel is het zo dat deze regering bewust geen staatssecretarissen telt.
België België Open VLD lanceert op 'startmoment' nieuwe naam, waarna vernieuwing doorgaat Open VLD zal midden september een 'startmoment' organiseren van een nieuwe liberale partij, met nieuwe naam, waarna de inhoudelijke vernieuwing verder moet doorgaan. Het partijbestuur raakte het maandag eens over een "gezamenlijk project", zegt voorzitster Eva De Bleeker.
Bijgedachte | België Bijgedachte | België Nieuwe hoogbouwwoede in Vlaanderen: ‘Wonen er ook mensen in al die blokken?’ De Keizer van de Kust Bart Versluys komt naar Antwerpen om daar de zoveelste wolkenkrabber te bouwen. Echt vrolijk wordt onze redacteur Stijn Tormans daar niet van. ‘Nog een inspiratieloze toren erbij? Ze leren het nooit in het land van de fallussen.’
België België Vooruit akkoord met MR-voorstel 'Vooruit Brussels gaat akkoord met het voorstel van MR om een meerderheid te vormen met N-VA in de functie van regeringscommissaris.' Dat laat Brussels staatssecretaris en Vooruit-onderhandelaar Ans Persoons maandagmiddag weten. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez had de partijen vrijdag gevraagd om maandag voor 16 uur te antwoorden op zijn verzoek.
België België Vakbonden ACV en ABVV houden algemene staking tegen regeringsvoorstellen De vakbonden ACV en ABVV hebben voor vandaag/maandag een algemene staking aangekondigd tegen de plannen van de regering-De Wever rond werk en pensioenen. De liberale vakbond doet niet mee, maar toch is de impact groot.
Maatschappij Maatschappij Het Fortuin Carlier: podcast reconstrueert de grootste erfenisstrijd van België Een erfenis van meer dan 200 miljoen euro. Dat enorme bedrag liet Marie-Antoinette Carlier achter toen ze in 2007 kinderloos en moederziel alleen in een Antwerps rusthuis stierf. De nieuwe VRT-podcast Het Fortuin Carlier onderzoekt wie met het geld is gaan lopen. ‘Hebzucht, dat is het centrale thema.’
België België Justitie doet oproep aan federale regering voor betere en veiligere strafuitvoering De federale overheidsdienst (FOD) Justitie heeft in een open brief een oproep gedaan aan de federale regering voor een betere en veiligere strafuitvoering. "Dat is nodig om de overbevolkings- en veiligheidsproblematiek aan te kaarten", meldt de FOD zaterdag.
Opinie | Jan Wostyn Opinie | Jan Wostyn 'Belgische machtsgreep van de N-VA heeft de Europese verbeelding gedood' 'De N-VA dreigt snel te vervellen van een dynamische Vlaams-nationalistische ideeënpartij naar een vastgeroeste Belgicistische machtspartij', vreest Jan Wostyn (Vista) na de eerste maanden van de regering-De Wever en de discussies over een meerwaardebelasting en extra investeringen in defensie.
België België Vlaanderen exporteerde vorig jaar voor 418 miljard euro Vlaanderen heeft in 2024 voor 418 miljard euro geëxporteerd. Dat is een daling met 3,7 procent tegenover 2023, maar wel nog steeds het derde hoogste exportcijfer ooit. 'Vlaanderen leeft van internationale handel. Export en investeringen zijn de levensaders van onze welvaart', zegt Vlaams minister-president Matthias Diependaele.
Opinie | Gerlinde Van Puymbroeck Opinie | Gerlinde Van Puymbroeck 'Tussen diagnose en sanctie: ziek zijn is geen misdaad, toch word ik verdacht gemaakt' 'De term “langdurig zieken” suggereert een homogene groep, maar de realiteit is divers', schrijft Gerlinde Van Puymbroeck. 'Een hele groep mensen wordt herleid tot ziekte, maar de mensen zelf komen haast nooit aan het woord.'
België België Protesten in Turkije: waarom Turkse Belgen Erdogan blijven steunen In Turkije wordt al langer dan een week geprotesteerd tegen de arrestatie van Ekram Imamoglu, de populaire burgemeester van Istanboel en gedoodverfde oppositiekandidaat om Recep Tayyip Erdogan op te volgen als president. Maar volgens veel Turken in België heeft Erdogan niets met de arrestatie van zijn politieke rivaal te maken. Vanwaar die steun aan Erdogan in ons land?
Onderwijs Onderwijs De Leraarskamer van Knack: ‘Yoga op school? Geef alle leerlingen liever tekenles’ Niet alleen moeten kunstvakken het in het secundair onderwijs met steeds minder lesuren stellen, er wordt doorgaans ook weinig belang aan gehecht. ‘Nochtans kunnen die paar uur artistieke vorming voor onze leerlingen echt het verschil maken’, zeggen vier leerkrachten uit De Leraarskamer van Knack.
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys '"Het gebied overspoelen" als strategie achter de waanzin: eerst verwarring zaaien, dan regeren" Flooding the zone. Het gebied overspoelen. Zo noemt Steve Bannon, voormalig politiek strateeg van Donald Trump, de communicatiestrategie van de Amerikaanse president. Door het verspreiden van zo veel desinformatie en absurde ideeën weet de opponent niet waar gekeken van verontwaardiging. Die kan niet anders dan reageren. Democraten móésten wel ontkrachten dat men in Springfield …
Justitie Justitie De zaak-Costa is niet uniek: hoe advocaten hulpjes van drugscriminelen worden Twee advocaten zijn verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie in de zaak-Costa. Het is geen alleenstaand geval. Meerdere strafpleiters schenden hun beroepsgeheim, laten zich betalen met misdaadgeld en worden handlangers van drugsbendes.
Justitie Justitie Sanne De Clerk over soms te nauwe relatie advocaten en drugscriminelen: 'Concurrentiestrijd is deel van het probleem' Te nauwe banden tussen drugscriminelen en advocaten ergeren strafpleiter Sanne De Clerck. ‘De concurrentiestrijd doet collega’s deontologisch over de schreef gaan.’
Maatschappij Maatschappij ‘Als de abortustermijn in België in allerijl wordt verlengd, dreigen we in Amerikaanse toestanden te belanden’ Volgens ethici van de KU Leuven is er in Vlaanderen helemaal nog geen draagvlak voor een uitbreiding van de abortustermijn. Ze pleiten voor een diepgaand debat waarin álle perspectieven aan bod komen. ‘Hoe het abortusdebat de komende tijd wordt gevoerd, heeft onvermijdelijk impact op andere ethische dossiers’, klinkt het.
Maatschappij Maatschappij België is het ziekste land van Europa: vijf feiten over langdurig zieken in ons land De regering-De Wever komt met maatregelen tegen de forse toename van langdurig zieken, die al meer dan 9 miljard euro aan uitkeringen kosten. Hoe komt het toch dat België het ziekste land van Europa is? En waarom móét minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erin slagen om het tij te keren? Spoiler: niet alleen om de begroting op orde te krijgen, maar vooral om onze sociale zekerheid overeind te houden.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Welke ouder doet zijn twaalfjarige in hemelsnaam een fatbike cadeau?’ Elektrische fietsen rukken snel op onder jongeren, en dat brengt risico’s met zich mee voor hun veiligheid én hun gezondheid, schrijft redacteur Tex Van berlaer. ‘Het is een kwestie van tijd voor ook hier de cultuuroorlog uitbreekt.’
Wereld Wereld Hoe Rwanda een anti-Belgische campagne voert op sociale media Rwanda verbrak de diplomatieke betrekkingen met België. Sindsdien voert het een smeercampagne tegen ons land op sociale media.
Justitie Justitie Bert Anciaux over de zaak-Davy Van Lommel: de man die liever euthanasie krijgt dan in de cel te blijven Al achttien jaar zit Davy Van Lommel in de cel. Als psychiatrisch patiënt ziet hij euthanasie nog als enige uitweg. Een schande voor onze rechtsstaat, vindt ex-politicus en advocaat Bert Anciaux.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Na 17 jaar in de zorg voor mensen met een beperking: ik voel onmacht, maar ook hoop' Na 17 jaar in de zorg zet Liesbeth Conickx een aantal hardnekkige obstakels op een rij die het werk in de sector bemoeilijken. Ze richt zich tot de Vlaamse regering en bevoegd minister Caroline Gennez om die knelpunten aan te pakken.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Het wordt tijd om van sport een politieke prioriteit te maken' Meer dan een derde van de Belgen doet nooit aan sport, een keuze die opvallend vaak langs sociaaleconomische breuklijnen loopt. Deze bewegingsarmoede eist een zware tol: ze ondermijnt niet enkel de gezondheid, maar knaagt ook aan onze productiviteit én aan de sociale cohesie. Alessandro Drappa van de Vrijdaggroep schuift enkele concrete beleidsvoorstellen naar voor.
Onderwijs Onderwijs 40 dagen zonder scherm: ‘Mijn dochter is opnieuw vrolijk’ Kunnen jongeren nog 40 dagen zonder tv, computer, tablet en gsm? 120 kleuters en leerlingen van basisschool De Appeltuin in Leuven gingen de uitdaging aan. Halfweg de rit is de actie een onverhoopt succes, zeggen juf Sarah Casaer en Gudrun Burie, mama van de 10-jarige Ada. ‘Wat mij betreft, mag deze campagne nog het hele jaar doorlopen.’