VS: ‘Noord-Korea niet in staat om kernraketten te maken’
De Verenigde Staten geloven niet dat Noord-Korea al in staat is om een kernraket te lanceren.
Dat zeggen bronnen bij het Pentagon. Eerder donderdag citeerde een Republikeins parlementslid uit het rapport van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, waarbij het waarschijnlijk werd geacht dat Pyongyang zo’n nucleaire aanval zou kunnen uitvoeren.
Maar dat wordt nu officieel ontkend. “De Noord-Koreanen hebben nooit aangetoond dat ze daartoe in staat zijn, en we denken niet dat ze dat op dit moment kunnen”, zegt een anonieme bron. Het Pentagon meent dat de beweringen van het Republikeinse parlementslid Doug Lamborn “inaccuraat” zijn. Noord-Korea zou wel al nucleaire testen hebben uitgevoerd, maar het zou er nog niet in geslaagd zijn de nucleaire lading klein genoeg te maken zodat die op een raket past.
Obama: ‘Niemand wil conflict’
Ondertussen heeft VS-president Barack Obama Noord-Korea opgeroepen om zijn oorlogszuchtige taal en agressieve houding te staken. Het waren Obama’s eerste publieke woorden over de Koreaanse situatie. Hij lanceerde zijn oproep na een ontmoeting met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in het Witte Huis.
“Niemand wil een conflict op het Koreaanse schiereiland”, zei de Amerikaanse president. “Het is belangrijk dat Noord-Korea, zoals voor alle landen ter wereld geldt, de basisregels respecteert, inclusief een brede waaier VN-resoluties”.
Obama beklemtoonde dat hij zal blijven proberen om dit dossier via diplomatieke weg op te lossen, maar verzekerde dat de Verenigde Staten klaar zijn om indien nodig maatregelen te nemen om zichzelf en hun partners in de regio te verdedigen.
Nieuwe raket
Ondertussen wordt ook een gesofisticeerd raketafweersysteem geïnstalleerd op het eiland Guam in de Stille Oceaan, waar de VS militaire installaties heeft. Dat was oorspronkelijk pas voorzien tegen 2015.
Noord-Korea heeft aan zijn oostelijke kustlijn ‘Musadan’-raketten opgesteld. Dat is een nieuw type, dat een bereik zou hebben van 3500 kilometer – genoeg om Guam te treffen, maar niet Alaska of de Amerikaanse westkust. Eén van die raketten werd volgens de VS in verticale lanceerpositie gebracht en gevuld met vloeibare brandstof.
Noord-Korea zou ook nog een andere raket met een groter bereik in ontwikkeling hebben. In december lanceerde het een satelliet. Tenminste: dat was het ostentatieve doel van de Unha 3-raket. Vermoed wordt dat het Noord-Korea er net zo goed om te doen was een intercontinentale ballistische raket te ontwikkelen die de VS kan treffen. (TV/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier