VS-Huis keurt 61 miljard dollar steun aan Oekraïne goed, tot opluchting en tot woede

Speaker Mike Johnson geeft na de stemming een persbriefing. © AFP via Getty Images
Rudi Rotthier

Met een vertraging van plusminus zes maanden heeft het VS-Huis van Afgevaardigden een groot steunpakket aan Oekraïne goedgekeurd. Het pakket bevat zowel militaire als financiële hulp, en kreeg de steun van alle Democraten en minder dan de helft van de Republikeinen.

‘De wereld is gedestabiliseerd en een kruitvat’, zei de belaagde Republikeinse speaker Mike Johnson na afloop van de stemming. ‘Ik denk dat we ons werk gedaan hebben, en dat de geschiedenis het gunstig zal beoordelen’.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die eerder had aangegeven dat de luchtafweerraketten en munitie in het algemeen in zijn land bijna uitgeput zijn, bedankte de VS na de stemming voor de ‘cruciale steun’, die volgens hem ‘duizenden en duizenden levens zal redden.’

Ook president Biden toonde zich in een mededeling tevreden.

(lees verder onder de preview)

Het Huis van Afgevaardigden, met een Republikeinse meerderheid van amper twee stemmen, was hopeloos verdeeld. Een Republikeinse populistische vleugel zette zich hard af tegen miljardensteun aan Oekraïne, argumenteerde dat er te grote noden zijn in eigen land om met miljarden te strooien in het buitenland, en nog maar eens geld te stoppen in een buitenlandse oorlog. De vleugel vocht verbale robbertjes uit met critici binnen de partij, die vonden dat de populisten eigenlijk de kaart Poetin trekken. De populistische vleugel had met een afzettingsprocedure tegen speaker Johnson gedreigd, al is dat dreigement voorlopig niet geconcretiseerd – ook niet na de stemming over Oekraïne. Marjorie Taylor Greene, die als eerste met de afzetting had gedreigd, zei dat ze zou wachten tot de ja-stemmers naar hun kiesdistrict terugkeren en daar de woede van hun kiezers aan den lijve ondervinden.

Uiteindelijk kreeg het steunpakket 311 stemmen achter zich, met alle Democraten en minder dan de helft van de Republikeinen, en 112 Republikeinse tegenstemmen. Een verkozene onthield zich. De reacties na de stemming waren even verdeeld als de stemming. De ene verkozene reageerde opgelucht, de andere boos of gefrustreerd.

Het pakket wordt eerstdaags voorgelegd in de Senaat, waar het zonder probleem zou moeten goedgekeurd worden.

Steunpakketten voor Taiwan (8 miljard dollar) en Israël (26 miljard dollar) haalden een veel grotere meerderheid in het Huis.

Partner Content