Voor het eerst ex-dictator door ander land veroordeeld voor misdaden tegen menselijkheid

Hissène Habré © Belga Image

De Tsjadische oud-dictator Hissène Habré (72) is in Senegal tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het vonnis is historisch omdat nooit eerder een vroegere machthebber in een ander land berecht werd voor misdaden tegen de menselijkheid.

Het proces in Dakar, waar Hissène Habré verbleef sinds hij in 1990 van de macht verdreven werd, was tevens het eerste in Afrika op basis van het principe van universele jurisdictie.

Verkrachting, slavernij en moord

De voorzitter van de door Senegal en de Afrikaanse Unie (AU) opgerichte Buitengewone Afrikaanse Kamers van de Senegalese rechtbanken, de Burkinees Gberdao Gustavo Kam, achtte Habré ook schuldig aan seksueel geweld en slavernij, folteringen en het opdragen van politieke moorden.

Zo was Habré persoonlijk betrokken bij de verkrachting van Khadidja Hassan, die zelf kwam getuigen tijdens het proces. Zij zei vier keer verkracht te zijn door de dictator, en de rechters volgden haar daarin. Daarnaast was Habré ook persoonlijk betrokken bij martelpraktijken, klinkt het in het vonnis.

De rechters namen ook Habrés houding in overweging, omdat hij weigerde mee te werken aan het proces en omdat hij zich niet verontschuldigd heeft tegen zijn slachtoffers.

Precedent

Het vonnis wordt gezien als een belangrijk precedent voor andere Afrikaanse (oud-)staatshoofden.

De afgelopen jaren is er vanuit Afrika veel kritiek gekomen op het Internationaal Strafhof in Den Haag, omdat er de indruk bestaat dat vooral Afrikanen geviseerd worden door dat Strafhof.

Opgepakt

Hissène Habré regeerde van 1982 tot 1990 als een tiran over Tsjaad. Na zijn afzetting ging hij in ballingschap in Senegal. Dat land kreeg al in 2006 van de AU de vraag om Habré ‘namens Afrika’ te berechten.

Hissène Habré en koning Boudewijn in 1987
Hissène Habré en koning Boudewijn in 1987 © Reuters

Het was echter pas nadat het Internationaal Strafhof in 2012 oordeelde dat Senegal ‘zonder verder uitstel’ Habré moest berechten, dat de nieuwe Senegalese president Macky Sall alles in het werk stelde om het inderdaad tot een proces te laten komen. In juli 2013 werd Habré opgepakt en sindsdien zat hij opgesloten.

België

In de lange aanloop naar het proces heeft het er ook enige tijd op geleken dat het proces tegen Habré, die vanwege de gruwel van zijn bewind de bijnaam de ‘Pinochet van Afrika’ kreeg – naar de Chileense oud-dictator, in België zou doorgaan. Eind 2000 dienden drie Belgen van Tsjadische origine een klacht in, en vier jaar lang werd de zaak onderzocht. Habré werd in beschuldiging gesteld en in 2005 werd om zijn uitlevering gevraagd, maar zover kwam het nooit. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content