‘Vliegtuigvisite’ van Bill Clinton brengt minister van Justitie (en Obama) in verlegenheid
Terwijl tegen Hillary Clinton een crimineel onderzoek loopt wegens mogelijk misbruik van e-mails, ging haar echtgenoot Bill op visite in het vliegtuig van minister van Justitie Loretta Lynch. De Republikeinen zijn furieus, de Democraten zijn niet blij.
Het gebeurde maandag op de luchthaven Phoenix, Arizona.
Gewezen president Bill Clinton was met een privévliegtuig op de luchthaven en wist blijkbaar dat Attorney General Loretta Lynch (het equivalent van de minister van Justitie) met haar overheidstoestel op dezelfde luchthaven was gestationeerd. HIj stond op het punt te vertrekken, zij was net geland.
Clinton liep naar haar vliegtuig, waarop er een ontmoeting was van zowat 30 minuten.
In de versie van Lynch: “Hij kwam langs om ons te begroeten, en met mijn echtgenoot en mezelf te spreken, en te praten over zijn kleinkinderen en zijn reizen en dat soort dingen”.
Lynch benadrukte tijdens een persconferentie dat de ontmoeting niet gepland was en dat er niet over Hillary’s e-mailprobleem werd gesproken. Eerder verklaarde ze aan een tv-station in Phoenix dat ze ook over golf gediscussieerd hadden en over Janet Reno, een gemeenschappelijke vriendin en een voorganger van Lynch.
Tegen Hillary Clinton loopt een FBI-onderzoek, dat moet uitmaken of ze de wet overtrad door als minister van Buitenlandse Zaken een privé-server en een privé-mailsysteem te hanteren. In de VS is het verboden om geheime overheidsinformatie op een privéserver te hebben.
‘Doorgestoken kaart’
Dat president Barack Obama zijn steun heeft toegezegd aan presidentskandidaat Hillary Clinton en voor haar campagne zal voeren werd door Republikeinen al als dubieus aanzien, gelet op dat lopend onderzoek. Maar dat er nu een ontmoeting was tussen de directe baas van degenen die het onderzoek voeren en Bill Clinton, de officiële eigenaar van de server die centraal staat in het onderzoek, is op zijn minst niet handig.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zowel Lynch als Josh Earnest, de woordvoerder van Obama, haastten zich om te beklemtonen dat ze zich niet met dat onderzoek bemoeien en dat het vrij van politieke druk verloopt.
Maar vele Republikeinen (en Donald Trump) zijn niet overtuigd.
Enkele Republikeinen herhaalden hun eis om het onderzoek toe te vertrouwen aan een buitenstaander, een onafhankelijke onderzoeker, zodat alle schijn van partijdigheid en belangenvermenging wordt weggenomen.
En een conservatieve groep, Judicial Watch, eist een officieel onderzoek naar de ontmoeting, omdat de “indruk bestaat van doorgestoken kaart”.
En niet alleen Republikeinen voelen zich ongemakkelijk: op CNN zei de Democratische senator Chris Coons “dat dit het verkeerde signaal uitstuurtgeeft. Ik denk dat ze (Lynch) zelfs een korte, sociale ontmoeting met de voormalige president had moeten vermijden”. Niet, voegde hij toe, dat hij Lynch van partijdigheid en bemoeienis verdenkt.
En Obama’s voormalige campagneleider, David Axelrod, noemde Lynch en Bill Clinton “wel gek dat ze dit soort indrukken opwekken”.
‘Vernietigde mails’ duiken op
Intussen sijpelen Clintons e-mails verder door, en weerleggen ze tot op zekere hoogte wat Hillary eerder verklaarde.
Oorspronkelijk zei ze dat ze het privésysteem als minister van Buitenlandse Zaken “voor het gemak” hanteerde (ze wilde geen twee systemen gebruiken op haar smartphone), en dat ze al haar werkmails aan onderzoekers had overgemaakt, 55.000 bladzijden in uitgeprinte versie voor de periode dat ze minister was (tussen 2009 en 2013). De privémails, en die vulden in die periode meer dan 55.000 bladzijden, had ze” “definitief” laten vernietigen. Die gingen, verklaarde ze, onder meer over yoga-afspraken.
Eerder deze week werden 165 pagina’s aan werkmails bekend die team Hillary had proberen te vernietigen.
Huma Abedin says Hillary Clinton’s email server caused frustration https://t.co/nAZn50U26C pic.twitter.com/GYv65zwNXU
— The New York Times (@nytimes) June 30, 2016
Een daarvan verstuurde ze naar haar top-medewerkster Huma Abedin in maart 2009. Ze vroeg zich af wie haar mailverkeer zou bezighouden. “Ik denk dat we hier zo snel mogelijk werk van moeten maken en het systeem uitdokteren dat we willen.”
Niet voor het eerst blijkt uit deze mails dat de medewerkers van Clinton ook werkmails hebben. En de verklaring van “gemak” komt in deze mail niet ter sprake. Er speelde een andere factor, namelijk het vermijden van pottenkijkers.
Hoe het FBI deze mails heeft gerecupeerd is niet duidelijk, mogelijk via de bestemmeling, Huma Abedin, die voor een deel van haar mails ook gebruik maakte van Hillary’s (Bills) server. De mails werden vrijgegeven nadat Judicial Watch een procedure had ingespannen.
Vorige maand bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken een vernietigend rapport uit over Hillary Clintons e-mailgebruik. Dat was in overtreding van de regels van het ministerie, aldus het rapport, en bovendien had Clinton haar medewerking aan het onderzoek geweigerd.
De mail-saga is een element in de verkiezingscampagne. Het is niet duidelijk wanneer het FBI-onderzoek afgerond zal zijn, maar de zaak is nooit lang uit het nieuws. Clinton moet zelf nog ondervraagd worden door de onderzoekers. Het e-mailonderzoek benadrukt voor haar tegenstanders, en voor niet weinig medestanders, hoe moeilijk ze het heeft om open kaart te spelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier