Virtueel Filipijns lokmeisje voor pedofielen valt in de prijzen (video)
Sweetie, het virtuele Filipijnse meisje dat kindermisbruikers via het internet helpt te ontmaskeren, viel in de prijzen op het reclamefestival in Cannes. ‘We zijn erg blij met deze extra aandacht, al blijft kinderuitbuiting via webcams een hardhandig en snel groeiend probleem’, reageert de kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes.
Het Nederlandse reclamebureau Lemz won tijdens het Cannes Lions Festival of Creativity verschillende gouden Leeuwen voor de Sweetie-campange voor Terre des Hommes. ‘Sweetie’ was het 10-jarige virtuele lokmeisje uit de Filipijnen, waarmee de kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes meer dan 1.000 sekstoeristen op het internet opspoorde.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“Wij zijn uiteraard erg blij met de prijzen en de daarbij horende aandacht is leuk, maar uiteindelijk is voor ons de boodschap nog steeds belangrijker dan de campagne op zich”, reageert Paul Wolters woordvoerder van de organisatie Terre des Hommes.
Doordat steeds meer mensen toegang hebben tot internet is kinderuitbuiting via webcams een nieuw en snel groeiend probleem. Om te achterhalen hoe die vorm van kindermisbruik in zijn werk gaat, ontwikkelde undercover onderzoekers een ingenieus systeem. Ze gebruikten geen echt kind, maar een computersimulatie die er levensecht uitziet en als een echt meisje praat. Zodra het meisje zich in de chatrooms bevond, vlogen de mannen op haar af en waren ze bereid haar te betalen, blijkt uit het filmpje.
“Dankzij Sweetie konden we in enkele maanden tijd zo’n 1.000 misbruikers opsporen uit 72 verschillende landen”, zegt Terre des Hommes. “Wij geven deze namen op onze beurt door aan Interpol. Verschillende nationale politiekorpsen hebben bovendien contact met ons opgenomen. Zij willen meer informatie over de opsporingsmanier die werd gebruikt, zodat ook zij ze kunnen toepassen.”
1 miljard personen bereikt
Voor Wolters en Terre des Hommes zijn deze arrestaties een goede stap vooruit “want personen die een misdaad begaan, moeten gestraft worden”, maar daarnaast is ook de wereldwijde bewustwording van cruciaal belang.
“Door de verschillende persberichten die we hebben uitgestuurd, de televisiedocumentaires waarin we werden vermeld en zeker dankzij de sociale media, hebben we naar schatting zo’n 1 miljard personen bereikt”, klinkt het.
En ook politiek beweegt er iets. In de Filipijnen wordt er werk gemaakt van een wet die sekstoerisme harder aanpakt. Daarnaast pleit VN-Speciaal Vertegenwoordigster Geweld tegen Kinderen, Marta Santos Pais, ervoor om sekstoerisme hoger op de agenda te plaatsen.
“Dankzij de internationale aandacht hebben al meer dan 500.000 mensen onze petitie ondertekend, dat helpt om druk uit te oefenen op de regeringen, zodat zij kinderen beter beschermen”, zegt Wolters.
Soms zijn het ouders die hun kinderen dwingen om plaats te nemen voor de webcam uit financiële noodzaak
Paul Wolters, Terre des Hommes
“Maar er is nog steeds veel werk aan de winkel, de vraag naar kinderseks op het internet is jammer genoeg groot. Soms zijn het ouders of familieleden die hun kinderen dwingen om plaats te nemen voor een webcam puur uit financiële noodzaak. Maar er is ook georganiseerde misdaad mee gemoeid. En hoe professioneler, hoe moeilijker het wordt om de gebruikers of ‘opdrachtgevers’ op te sporen, zegt Wolters.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier