Verhoren van CIA inefficiënt en brutaler dan gedacht
Verhoren van de Amerikaanse geheime dienst CIA na de aanslagen van 11 september waren inefficiënt en nog brutaler dan tot dusver bekend was, zo blijkt uit een langverwacht vrijgegeven Senaatsrapport.
Het rapport bevestigt volgens Amerikaanse media dat de CIA terreurverdachten folterde, om informatie van hen los te krijgen. De methodes onder de toenmalige Republikeinse president George Bush waren in de praktijk inefficiënt en gingen verder dan het Witte Huis (officieel) had toegelaten. De CIA heeft de Amerikaanse regering en het Congres over de reikwijdte van zijn praktijken en hun efficiëntie voorgelogen.
De inlichtingendienst zelf beweert dat de ondervragingen wel levens hebben gered. ‘De informatie die we kregen was cruciaal’, zo luidt het in een reactie op BBC. De organisatie geeft wel toe dat er fouten zijn gemaakt, zeker in het begin.
In een reactie op het rapport heeft de huidige, Democratische, president Barack Obama de methodes van de geheime dienst “tegen de Amerikaanse waarden ingaand” genoemd. Hij sprak de hoop uit dat het rapport helpt om folterpraktijken tot het verleden te laten behoren.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelt in een reactie vast dat Obama nog niemand heeft veroordeeld voor het geweld, en dat soortgelijke situaties in de toekomst dus niet uitgesloten zijn.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Amnesty International: ‘Verantwoordelijken moeten gestraft worden’
Amnesty International wil dat men de verantwoordelijken voor de foltermethoden bij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ter verantwoording roept en hen bestraft. De slachtoffers van de martelpraktijken zouden daarnaast een schadevergoeding moeten eisen, stelt de mensenrechtenorganisatie nadat de Senaat in de VS het rapport bekendmaakte.
Volgens Amnesty is het zonneklaar “dat de Amerikaanse regering folterpraktijken heeft toegepast”. En dat is volgens de VN-Conventie tegen marteling in geen enkele omstandigheid te verantwoorden, aldus nog Amnesty. (Belga/JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier