Herman Matthijs (UGent, VUB)
Tien redenen waarom Hillary toch nog kan verliezen
Volgens professor Herman Matthijs (UGent, VUB) juicht Hillary Clinton best niet te vroeg. Donald Trump zou wel eens kunnen profiteren van zijn underdogpositie: ‘Afhakers zijn geen goed nieuws voor Clinton.’
Hillary Clinton mag dan wel favoriet zijn voor het presidentschap, er zijn verschillende elementen die aangeven dat ze nog lang niet zegezeker is. Tien redenen waarom Clinton de champagneflessen nog niet hoeft te ontkurken.
- De meeste media zijn er nogal zeker van dat Hillary Clinton het gaat halen. Ook zij is een en al zelfvertrouwen. Het is nog maar de vraag of dat haar in ultimo geen stemmen zal kosten op 8 november. Mensen vertrouwen haar nog steeds niet, ze is te afstandelijk en te gemaakt. Uiteraard heeft ook haar rivaal imagoproblemen.
- De peilingen van CBS, CNN, ABC en NBC geven Clinton aan als winnares met een voorsprong van 3 à 5 procent. Maar de Los Angeles Times zet de Democrate op 5 procent achterstand. De IBD-peilingen geven een kloof aan van 2 procent in het voordeel van Trump. De peilingen spreken elkaar dus tegen en een geloofwaardige lijn valt er niet te trekken. Ook de peilingen in de aanloop naar bijvoorbeeld de brexit of het vredesreferendum in Colombia zaten ernaast.
- Voor een meerderheid in het kiescollege zijn er 270 kiesmannen nodig. Daarvoor zijn de swing states doorslaggevend. In de polls voor Nevada, Iowa, Ohio, New Hampshire en Florida staat Donald Trump meestal aan de leiding. Als hij die vijf swing states verovert en de 24 staten behoudt die Mitt Romney won in 2012, wordt het een gelijke stand: 269-269! De laatste dagen is de zetel van het 2de district in de staat Maine, vier jaar geleden nog voor president Obama, aan het schuiven naar Trump. Mocht hij die ook pakken, heeft 270 kiesmannen. Met andere woorden, de strijd om de kiezers is in deze staten zeker nog niet gestreden. De verschillen zijn hier zo klein dat alles nog mogelijk is.
- De campagne van de laatste weken was weinig inhoudelijk en eerder een nooit gezien politiek moddergevecht. De vraag is of kiezers daardoor zullen thuisblijven. Afhakers zijn geen goed nieuws voor Clinton.
- Ondanks haar favorietenrol moet Hillary Clinton erop rekenen dat de aanhang van Bernie Sanders voor haar gaat stemmen. Ze heeft een risico genomen door haar running mate niet aan de linkerzijde van haar partij te zoeken. Daarnaast kan een relatief hoge score van de libertarische kandidaat Gary Johnson en de ecologiste Jill Stein haar stemmen kosten in de race naar het Witte Huis.
- Op Trumpmanifestaties is de opkomst opvallend hoog. Ontegensprekelijk trekt de vastgoedmagnaat veel potentiële kiezers aan. Iets dergelijks zag men ook al bij de republikeinse voorverkiezingen. Het is niet duidelijk of The Donald die mensenmassa’s zal kunnen omzetten in stemmen.
- Hillary Clinton is de laatste tijd geconfronteerd geweest met een FBI onderzoek naar haar mailgebruik als minister van Buitenlandse Zaken. Zowat een week geleden maakte de FBI met veel getrompetter bekend dat ze dat dossier zou heropenen. Zondag, nauwelijks een week later en twee dagen voor de verkiezingen, meldde de inlichtingendienst dat Hillary niets strafbaars heeft gedaan. De timing roept veel vragen op. Daardoor kan de vrijspraak-verklaring van FBI-directeur James Comey averechts werken bij het electoraat.
- Naast het e-mail dossier blijven er vragen rijzen over The Clinton Foundation. Ook dit dossier loopt als een rode draad door de kiescampagne. De Clintons, een establishmentfamilie pur sang, werden al tientallen keren gelinkt aan minder fraaie dossiers.
- Het blijft afwachten wat het statuut van gedoodverfde winnares zal doen met de kansen van Clinton, een figuur van de gevestigde macht. Trump staat tegenover haar als de ‘underdog’. De ervaring van de laatste jaren leert ons dat die uitgangspositie meestal electoraal erg lonend is. Met andere woorden, Hillary zit niet in de meest ideale politie. Of de uitgebreide steun van de traditionele media, Hollywood en de muzieksector dat kunnen goedmaken, is niet in te schatten.
- Uiteraard zou een terroristische aanslag op de verkiezingsdag of daarvoor fataal zijn voor Clinton, gezien zij de huidige democratische regering-Obama vertegenwoordigt.
Conclusie
Zelfs als Hillary Clinton op 8 november tot president-elect gekozen wordt door het kiescollege, is ze er nog niet. Het is van het allergrootste belang hoe de zetelverdeling er zal uitzien in de beide kamers van het Congres. Als de eerste vrouwelijke presidente de VS moet gaan besturen met een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, zal ze een lame duck-staatshoofd zijn.
Zo komen we bij een andere vaststelling over van dit electoraal media spektakel: de Europese media heeft de macht van de Amerikaanse President: sterk overdreven en zelden weergegeven in zijn echte proporties.
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier