Situatie in Calais brengt Juncker ’totaal in de war’
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft in een interview met het Franse persbureau AFP zijn ongerustheid uitgesproken over de vluchtelingencrisis in Calais. ‘Deze situatie brengt mij totaal in de war’, bekent de Luxemburger.
De Commissie biedt de Franse en Britse regering bijkomende hulp aan, maar ’tot dusver hebben we nog geen verzoek ontvangen’.
Franse en Britse factuur verlichten
Bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos sprak al met de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en diens Britse ambtgenote Theresa May over de crisis in Calais. Daar proberen vluchtelingen dagelijks de Kanaaltunnel in te geraken om door te reizen naar Groot-Brittannië.
Avramopoulos wees erop dat Frankrijk en Groot-Brittannië tot 2020 respectievelijk 266 en 370 miljoen euro kunnen putten uit het Europese fonds voor Asiel, Migratie en Integratie. Londen ontving al een eerste schijf van 27 miljoen euro, ook Frankrijk krijgt nu 20 miljoen euro uitbetaald. Daarmee kan onder meer de opvangcapaciteit en het terugkeerbeleid versterkt worden
‘We hebben de budgettaire enveloppes gevrijwaard die gebruikt kunnen worden, niet om het probleem op te lossen, maar om de factuur voor Frankrijk en Groot-Brittannië te verlichten’, zo stelde Juncker.
‘Ontgoocheld in de lidstaten’
De Commissievoorzitter wil gerust bijkomende verzoeken om hulp bekijken, maar Parijs noch Londen hebben tot dusver aangeklopt bij de Commissie. Juncker is ook ‘ontgoocheld’ dat de lidstaten geen gehoor hebben gegeven aan zijn voorstel om 40.000 vluchtelingen die aankomen in Italië en Griekenland volgens een bindende verdeelsleutel te verdelen over andere lidstaten van de Europese Unie. De lidstaten willen enkel op vrijwillige basis een inspanning leveren, maar die schiet vooralsnog te kort.
Juncker wil indien nodig in het najaar opnieuw een forcing voeren. ‘Des te beter indien we de doelstelling op vrijwillige basis halen, maar indien dat niet mogelijk is moet ons voorstel opnieuw in overweging genomen worden.’ Tegen het jaareinde wil de Commissie een meer permanent en gestructureerd systeem op tafel gooien. (BELGA/NSK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier