Saint-Denis: Een gemeente vol werkloosheid, criminaliteit én begraven koningen
Hoe Saint-Denis, een gemeente in het noorden van Parijs met een torenhoge jeugdwerkloosheid, plots wereldnieuws werd.
Saint-Denis, de gemeente in Noord-Parijs, was tot vanochtend vooral bekend door het Stade de France. Een stadion dat gebouwd werd in de aanloop van het WK voetbal in 1998. Maar de antiterreuractie door de Franse politie bracht daar verandering in, plots waren alle ogen van de wereld gericht op de buurt.
De gemeente met 110.000 mensen op een oppervlakte van 12,5 vierkante kilometer, staat bekend staat als ’93’. ’93 staat synoniem voor criminaliteit, armoede en hangjongeren. Ze behoort bij de tien armste gemeente van het land’, schrijft het Financieel Dagblad.
‘Molenbeek van Parijs’
VRT-reporter Steven Decraene sprak er deze ochtend met enkele buurtbewoners en vroeg hen of de raid hen verraste. ‘De meeste omwonenden reageren redelijk gelaten. Sommige benadrukken zelfs dat ze niet verbaasd zijn dat er net in hun buurt een terreuractie plaatsvindt. Dit is het Molenbeek van Parijs’, citeert Decraene een buurtbewoner.
De Parijse voorstad kampt namelijk al langer met problemen als werkloosheid vooral onder de jongeren. Vier op de tien bewoners jonger dan 25 jaar zit zonder werk. Zij voelen zich gediscrimineerd en zien de toekomst erg somber tegemoet.
‘Elke nacht worden hier wel wagens in brand gestoken’, citeert Het Nieuwsblad een politiewoordvoerder. ‘Er gaat geen nacht voorbij zonder dat mensen worden overvallen op straat of in elkaar worden geslagen’, klinkt het. Sommige straten kregen de stempel ‘no-go zone.’
Rivaliserende bendes
Volgens de krant bekampen jongeren en de politie niet alleen elkaar, maar staan ook sommige rivaliserende bendes lijnrecht tegenover elkaar. Een ideale voedingsbodem voor radicalisering, lijkt het wel.
Saint-Denis is dan ook een van de banlieues rond Parijs vanwaar uit jongeren vertrekken naar Syrië en Irak om te vechten aan de zijde van. In totaal zouden al meer dan 1.000 Fransen vertrokken zijn.
Toch is het niet alleen kommer en kwel in Saint-Denis, benadrukt de sociaalgeograaf Christophe Guilluy in het FD. ‘De plek is dankzij de metro goed verbonden met het centrum van Parijs, wat de werkgelegenheid ten goede komt. Voorts heeft de gemeente haar eigen universiteit.’
Tot slot is Saint-Denis ook een bijzondere plek voor gelovigen (en historici). De basiliek is namelijk de begraafplaats van een heleboel Franse koningen. (AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier