‘Risico op nucleaire aanval is groot’ (experts)
Een team van politieke, militaire en diplomatieke experts waarschuwt op de internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens dat het risico op een opzettelijke of zelfs accidentele nucleaire aanval in de wereld groot is.
Op korte termijn inzetbare nucleaire wapens vormen een groot risico op een accidentele aanval, terwijl de onveilige voorraden een mogelijk doelwit voor terroristen zijn. Dat zeggen meer dan 120 militaire, politieke en diplomatieke personaliteiten van over de hele wereld, onder wie ook vertegenwoordigers van Rusland, China en India, aan het begin van de internationale conferentie over de humanitaire impact van kernwapens in Wenen. De experts pleiten voor een beter crisismanagement in ‘conflictueuze hotspots’ en nieuwe veiligheidsmaatregelen.
‘De spanningen tussen nucleaire staten en bondgenootschappen in de Euro-Atlantische regio, Zuid- en Oost-Azië blijven groot met de mogelijkheid van een militaire misrekening en escalatie’, zo schrijven de personaliteiten in een gezamenlijke brief aan Sebastian Kurz, de Oostenrijkse minister voor Buitenlandse Zaken.
Risico’s onderschat
Volgens de experts worden de risico’s die kernwapens vormen en de internationale dynamiek die tot een nucleiare oorlog kan leiden onderschat of niet voldoende begrepen door wereldleiders. ‘Na het einde van de Koude Oorlog blijven er te veel nucleaire wapens in de wereld die op korte termijn kunnen worden gelanceerd, waardoor de kans op een ongeluk aanzienlijk stijgt. Dit feit confronteert de leiders met een potentiële dreiging en niet voldoende tijd om met andere landen te communiceren en omzichtig te werk te gaan.’
De derde internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van kernwapens duurt twee dagen. 150 landen zijn aanwezig, waaronder ook voor het eerst de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Naar schatting zijn er nog 16.300 kernwapens in de wereld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier