Psychologen ontzet over anti-islamhouding Amerikanen

© iStockphoto

Door negatieve mediaverhalen nemen Amerikanen een veel harder standpunt tegen moslims dan gedacht. De psychologen die dit onderzochten, zijn ontzet.

Wie meer negatieve mediaverhalen over moslims te verwerken krijgt, is sneller geneigd om militair optreden tegen moslimlanden goed te keuren. Dat op zich is geen verrassing, zegt Craig Anderson, hoogleraar psychologie aan de Iowa State University. Dit soort invloed hebben de media nu eenmaal, eerder onderzoek bevestigde dat al.

Wel een verrassing is dat die berichten ook het standpunt over Amerikaanse moslims sterk beïnvloeden. Wie veel negatieve mediaverhalen over moslims ziet, is ook sneller bereid om de rechten van Amerikaanse moslims te beperken.

Gewelddadige moslims

Anderson en zijn collega’s waren ontzet toen ze dit zagen. “Uiteraard zijn beperkingen op basis van godsdienst en/of etniciteit duidelijk in strijd met de Amerikaanse grondwet, maar blijkbaar kwam dat niet bij veel deelnemers op”, zegt hij. “Sommige van onze andere resultaten suggereren sterk dat de anti-islamitische houding in de hand wordt gewerkt door de perceptie dat moslims inherent gewelddadig zijn.”

Samen met de perceptie dat Amerikaanse moslims “niet zoals wij” zijn, voedt dat het gevoel dat moslims als buitenstaanders moeten worden behandeld, zegt Anderson. Bij conservatieve Amerikanen leeft dat gevoel nog sterker dan bij andere.

Vrijwilliger tijdens de kerst

De psychologen deden meerdere studies, maanden voor de start van de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap, waarin vaak controversiële standpunten over moslims worden ingenomen.

In een van de studies kregen proefpersonen drie nieuwsverhalen te zien. In het eerste verhaal werden moslims positief beschreven, in het tweede neutraal en in het derde negatief. De proefpersonen moesten nadien aangeven wat ze dachten van militaire of politieke acties tegen moslims.

Het positieve verhaal ging over moslims die vrijwilligerswerk deden tijdens de kerstperiode, het neutrale verhaal over aanpassingen van de American football-trainingen aan de universiteit tijdens de ramadan, het negatieve verhaal over de plannen om in 2007 een terreuraanslag te plegen op de militaire basis Fort Dix.

Beperking van de burgerrechten

Na het bekijken van negatieve verhalen waren er veel meer proefpersonen voorstander van militaire actie tegen moslimlanden en ook van de beperking van de burgerrechten van Amerikaanse moslims.

Hoopvol is dat er na het bekijken van het kerstverhaal minder deelnemers daarvan voorstander waren, zegt Anderson. Meer positieve mediaverhalen kunnen het anti-islamgevoel duidelijk keren.

Journalisten hebben daarbij een grote verantwoordelijkheid. Bij terreuraanslagen die aan de islam zijn gerelateerd, zouden ze ook de afwijzende reacties van Amerikaanse moslims kunnen geven bijvoorbeeld.

De resultaten van de studies verschenen vandaag in de vakpublicatie Communication Research. (IPS/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content