NAVO-landen leveren meer luchtafweersystemen aan Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, op11 oktober 2023 in Brussel. © Belga

De NAVO-lidstaten zijn het eens om de steun aan Oekraïne op te voeren en meer luchtafweersystemen te leveren, waaronder ook Patriots.

Dat zegt de secretaris-generaal van de alliantie, Jens Stoltenberg, vrijdag na een virtuele vergadering van de NAVO-Oekraïne-Raad met onder meer de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Oekraïne vraagt al lange tijd om meer steun bij de afweer tegen de Russische raket- en droneaanvallen. ‘Hulp is onderweg’, zei Stoltenberg. ‘De lidstaten hebben de bestaande systemen in kaart gebracht en er zijn systemen die aan Oekraïne kunnen worden geleverd’, zei de NAVO-topman.

Volgens hem gaat het daarbij ook om Patriot-systemen die geleverd kunnen worden. Meer details gaf hij niet. Wel verwacht hij dat lidstaten de komende dagen daarover aankondigingen zullen doen. Volgens Stoltenberg is het ook belangrijk dat de luchtafweersystemen die al aan Oekraïne zijn geleverd, worden ondersteund met bijvoorbeeld wisselstukken en raketten.

Oekraïne heeft minstens zeven Patriots of gelijkaardige luchtafweersystemen nodig om de Russische aanvallen af te weren. “Dat is een minimumaantal”, zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski op het platform Telegram, na de virtuele vergadering van de NAVO-Oekraïne-Raad.

‘Zeven systemen nodig’

President Zelensky zegde dat zijn land ‘zeven bijkomende Patriots of gelijkaardige luchtafweersystemen nodig’ heeft, ‘en dat is een minimumaantal’, aldus Zelenski. ‘Ze kunnen vele levens redden en de situatie veranderen.’ Zelensky benadrukte ook dat Oekraïne de beloofde artilleriemunitie moet krijgen. Hij vindt het ook ‘absurd dat partners schrik hebben van de kracht’ van capaciteiten om doelwitten op lange afstand aan te vallen. ‘Hoe meer langeafstandswapens onze soldaten in handen hebben, hoe dichterbij vrede is’, aldus de Oekraïense president.

Wat betreft de F-16-coalitie die is opgericht om Oekraïense piloten op te leiden en gevechtsvliegtuigen te leveren, benadrukte hij dat er voldoende toestellen nodig zijn om de Russische vloot te overwinnen. ‘Het gaat niet om het aantal beloftes, maar het echte aantal jets in de lucht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content